Salviaa mausteeksi!

Yrttikoulu 4/5: Salvia

Voimakas salvia peittää muut maut alleen mutta on hyväksi nielulle ja kurkulle.

Sana salvia (Salvia officinalis) tulee latinan sanasta salvare, joka tarkoittaa ’minä parannan’. Salviaa on käytetty muun muassa astmaattisten vaivojen ja kuukaustiskipujen lievittämiseen sekä vilustumisen, influenssan, yskän ja äänen käheyden hoitoon. Perinteisesti sillä on lievitetty myös liikahikoilua, hoidettu ienvaivoja sekä parannettu kurkku- ja nielutulehduksia, sillä salvia tappaa bakteereita ja estää virusten lisääntymistä.

Kasvatus: Yksi-, kaksi- ja monivuotinen salvia pitää aurinkoisesta paikasta, jossa on runsaasti kalkkipitoista, kuohkeaa multaa. Se ei pidä kosteudesta. Yrtti viihtyy myös ruukussa. Pensasmainen kasvi vaatii talvisuojauksen. Salvian noin 700 lajista varsinkin ryytisalviaa käytetään rohdoksena.

Säilytys: Ainavihannan yrtin lehtiä voi kerätä milloin vain. Parhaiten se säilyy kuivattuna.

Varoitus: Salviaa on syytä käyttää varoen. Pitkäaikaista käyttöä ei suositella, sillä runsas käyttö voi aiheuttaa myrkytysoireita.

”Keittiön suuressa oopperassa salvia on helposti loukkaantuva ja oikukas primadonna, joka haluaa näyttämön kokonaan itselleen.”

Hasselpähkinä-salviapatee
 

150 g hasselpähkinöitä
50 g seesaminsiemeniä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl hienonnettua salviaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 4 rkl maitoa

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paahda pannulla pähkinöitä ja siemeniä erikseen 5–10 minuuttia. Hiero jäähtyneistä pähkinöistä kuoret irti. Jauha pähkinät ja siemenet.
  • Sekoita juusto, puserretut valkosipulinkynnet, salvia ja öljy. Lisää joukkoon pähkinä-siemenseos. Lisää joukkoon maitoa, kunnes taikina on melko löysää.
  • Jaa seos 4–5 annosvuokaan. Laita jääkaappiin. Tarjoa salaatin ja paahtoleivän kera.