Ruiskierteet

Rukiinen leipä leivotaan juureen. Varaa muutama päivä aikaa juuren tekeytymiseen.

Ruiskierteet

3 kappaletta

Juuri
25 g hiivaa
2 ½ dl vettä
2 ½ dl ruissihtijauhoja
 

Taikina

25 g hiivaa
7 dl vettä
2 tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 25 dl ruissihtijauhoja

Tee ensin juuri. Sekoita hiiva, vesi ja jauhot. Peitä tuorekelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta, jotta taikinajuuren hiiva alkaa käydä ja juuri saa happaman maun.
Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 °C). Kaada vesi hiivan päälle ja sekoita hyvin, kunnes hiiva liukenee.
Lisää suola, öljy ja taikinanjuuri joukkoon.
Alusta taikinaan jauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee kiinteä ja se irtoaa kulhon reunoista, muttei kuitenkaan ole kova. Anna taikinan kohota 90 minuuttia. Leivo taikinasta kolme pitkulaa ja käännä niitä muutama kierros mutkalle.
Kohota liinan alla tunnin ajan.
Paista uunin alaosassa 175 asteessa 45–60 minuuttia. Jäähdytä leivinliinan alla.