Lohdutatko itseäsi ruoalla?

Lohturuoka voi olla myös terveellistä

Kaikki tarvitsevat silloin tällöin hemmotteluruokia. Lohturuokien suosikki on tietysti suklaa. Mutta tiesitkö, että lohturuoan ei aina tarvitse olla epäterveellinen herkku? Myös terveelliset vaihtoehdot voivat tuottaa mielihyvää.

Mieliteot ovat yksilöllisiä, mutta tietynlaisten ruokien himo on silti yleisinhimillistä ja melko pysyvää. Nopeita mielihyväkokemuksia saa aikaan erityisesti ruoka, jossa on sopivassa suhteessa rasvaa, hiilihydraatteja ja sokeria tai suolaa. Erilaisissa kyselyissä lohturuokien kärkisijalla keikkuu hyvin usein suklaa.

Miehet ja naiset eivät syö lohduksi samanlaista ruokaa. Miehet himoitsevat usein pihviä ja ranskalaisia, mutta naiset makeita herkkuja, kuten suklaata ja leivonnaisia. Naisilla on tyypillisesti lempilohturuokia, kun taas miesten mieliteot ovat satunnaisempia.

Naisten mieliteot saattavat olla voimakkaampia kuin miesten. Ero selittyy pitkälti sukupuolihormoneilla. Monelle naiselle on tuttu tilanne, että syömiseen liittyvät mieliteot lisääntyvät juuri ennen kuukautisia. Syynä on estrogeenitason lasku.

Lue myös: Miten lievittää makeanhimoa?

Älä kiellä ja karsi, vaan lisää ja korvaa

Muistijälki syömisen ja mielihyvän välillä syntyy nopeasti ja vahvistuu helposti. Siksi syömisestä voi tulla pika-apu erilaisten hankalien tunteiden lääkitsemiseen. Kuinka helppo onkaan syödä suruun, yksinäisyyteen, pitkästymiseen tai halipulaan!

Psykologi Outi Rinne muistuttaa uudessa Lohturuoka-kirjassaan, ettei mielitekoja tarvitse itseltään kokonaan kieltää. Kieltäminen nimittäin tekee mieliteon kohteesta entistä houkuttelevamman. Kieltämisen ja karsimisen sijaan varmempi resepti menestykseen on lisääminen ja korvaaminen. Vanhat tutut lohturuoat voi halutessaan nauttia entistä terveellisemmässä muodossa.

Lue myös: Voiko syömällä tulla onnelliseksi?

Selleri tuskin lääkitsee kenenkään sydänsuruja, mutta suklaakermajäätelön sijaan mieltä voi tyynnyttää esimerkiksi pala raakasuklaata ja kupillinen ihanasti tuoksuvaa teetä. Kasvispohjaiset lohturuoat tekevät hyvää paitsi ihmiselle, myös ympäristölle, Rinne kannustaa.  

Uusien mieliruokien opettelussa on tärkeää, että on motivoitunut ja halukas muutokseen. Kun syömisestä tulee aidosti mukava ja hyvinvoiva olo, on helpompaa tehdä terveellisiä valintoja yhä uudelleen.

Lue myös: Liiallinen energia on riesaksi hormoneille

Tulisiko näistä Outi Rinteen avokadonugeteista uusi lohturuokasuosikkisi?

Avokadonugetit
4 annosta

2-3 kypsää, mutta vielä napakkaa avokadoa
1 sitruunan tai limetin mehu
½ tl hienoa merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
¼ tl valkosipulijauhetta
(½ tl curryjauhetta)
½ dl kikhernejauhoa tai jotain täysjyväjauhoa
noin ¾ dl kikherneiden säilöntälientä tai 1 kananmuna kevyesti vatkattuna
2 ½ dl kookoshiutaleita
2 rkl mietoa oliiviöljyä

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Päällystä pelti leivinpaperilla ja sipaise paperille oliiviöljyä.

2. Jauha kookoshiutaleet tehosekoittimessa karkeaksi jauheeksi. Purista laakean kulhon pohjalle sitruunan tai limetin mehu.

3. Halkaise avokadot, poista kivi ja pyöräytä sisus kuoresta ruokalusikalla. Leikkaa sopiviksi suupaloiksi ja siirrä kulhoon. Pyörittele palat sitrusmehussa ja lisää mausteet. Kaada ylimääräinen neste pois ja ripottele joukkoon jauhot. Kääntele ne varovaisesti kauttaaltaan avokadoihin.

4. Dippaa jauhotetut avokadopalat yksi kerrallaan kikherneliemeen tai kananmunaan ja pyörittele vielä kookoshiutaleissa.

5. Asettele palat pellille ja paahda uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes nugetit ovat saaneet väriä ja muuttuneet rapeiksi. Sekoita pari kertaa paahtamisen aikana.

 

Jutun ja reseptin lähteenä on käytetty Outi Rinteen kirjaa Lohturuokaa – tietoista herkuttelua (Atena Kustannus Oy 2016).

Lue lisää:

Näin lopetat tunnesyömisen

Suklaakin voi edistää terveyttä

Vältteletkö näitä herkkuja turhaan?