Miten eroon pihtipolvista?

Olen 22-vuotias terve nainen. Ongelmani ovat pihtipolvet. Ne eivät ole kipeät, haitta on lähinnä kosmeettinen. Harrastan tanssia, jossa joidenkin liikkeiden suorittaminen on polvieni takia hankalaa.

Luin, että tietyt syvävenytykset ja ratsastusharrastus saattaisivat auttaa. Onko olemassa mitään kuntoutuskeinoa, jolla polvet saisi normaalimpaan asentoon?

Vastaus

Lapsilla saattaa esiintyä pihtipolvisuutta, joka on pahimmillaan noin kolmen vuoden iässä, minkä jälkeen alaraajat vähitellen yleensä suoristuvat. Aikuisiällä pihtipolvien syynä voi olla lihasepätasapaino. Rakenteelliset virheet kannattaa selvittää röntgenkuvauksella. Tarvittaessa polvien asentoa korjataan leikkauksella. Lihasepätasapainossa pitää ensin selvittää missä lihaksessa ongelma on.

Tyypillisesti etu- ja takareiden lihaksissa on epätasapainoa siten, että etureisi on vahva ja takareisi kireä. Fysioterapeutti tutkii tilanteen jalkaterästä alkaen. Jos jalkaterä painuu voimakkaaseen pronaatiovirheasentoon (jalkaterä painuu alaspäin) ja kantaluu kiertyy sisäänpäin. Tästä seuraa kineettisen eli liikeketjun kautta myös polven painuminen sisäänpäin. Suosittelen ottamaan yhteyttä mielellään jalkoihin erikoistuneeseen fysioterapeuttiin, jotta selviää, onko kyseessä asentovirhe vai lihasepätasapainoon tai ryhtiin liittyvä ongelma.

Lähetä kysymys

Onko mielessäsi kysymys, johon haluat vastauksen?

Kysy tästä