Lonkkani lonksuu

Jumppatunneilla tehdään usein liikettä, jossa selinmakuulla nostetaan jalat kohti kattoa ja sitten niitä lasketaan hitaasti alas vatsalihaksilla jarruttaen. Joka kerta oikeasta lonkastani kuuluu paukahdus liikkeen puolivälissä. Kipua ei varsinaisesti tunnu, mutta ääni on inhottava. Nyt olen yrittänyt välttää tuota liikettä tai teen sen vain osittain.
Mistä on kyse? Voiko lonkkani liikahtaa pois paikoiltaan vai onko ääni merkki siitä, ettei se olisi paikoillaan? Olen muuten perusterve ja normaalipainoinen.
 

Vastaus

Nivelistä kuuluvat lonksumiset, paukkumiset ja naksaukset ovat melko yleisiä. Syitä näihin hämmentäviin ääniin voi olla useita. Pääsääntö kuitenkin on, että jos lonksuminen ei aiheuta kipua, se on vaaratonta. Lonkka on pallonivel, jossa reisiluun pää niveltyy syvään lonkkamaljaan ja nivelen paikallaanpysyvyyttä varmistaa vielä vahva kapseli. Tämä paketti on niin pitävä, että lonkan sijoiltaanmeno on harvinaista. Mikäli lonkka olisi pois paikoiltaan, se aiheuttaisi paljon kipua. Tästä ei kohdallasi ole kyse.

Joskus niveltä ympäröivien lihasten vahvistaminen auttaa lonksumiseen.

Mikäli lonksuminen aiheuttaa kipua, tai se huolestuttaa muuten sinua, varaa aika fysioterapeutilta.
 

Lähetä kysymys

Onko mielessäsi kysymys, johon haluat vastauksen?

Kysy tästä