Pikatesti paljastaa vaarallisen ientulehduksen

Kaupallinen yhteistyö: Oral Hammaslääkärit

Ientulehdus voi olla oireeton mutta hankala ja vaarallinen vaiva. Nopealla testillä voit selvittää, oletko tietämättäsi sairaana.

Iensairaudet ovat suomalaisilla yleisiä. Ientulehdus on Käypä hoito -suosituksen mukaan 74 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista ja hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti 64 prosentilla. Suurin osa ihmisistä ei tiedä sairaudestaan.

Ientulehduksen oireina ovat yleensä ikenien punoitus ja verenvuoto, mutta lieviä oireita ei välttämättä huomaa. Sairauden kanssa voi elää vuosia tiedostamatta sitä. 

"Pahimmillaan ientulehdus voi edetä kiinnityskudossairaudeksi asti, jolloin leukaluun ja hampaan välinen kiinnitys katoaa. Oireet saattavat tulla vasta lopuksi. Kun hampaat heiluvat, alkaa olla jo liian myöhäistä", sanoo Oralin lääketieteellinen johtaja, erikoishammaslääkäri Eva Sirén

Miten ikenesi voivat tänään?

Perinteisesti hammaslääkäri voi tutkia hampaiden kiinnityskudokset ientaskumittarilla, mutta tulos kertoo jo aiemmin tapahtuneesta kiinnityskudosten tuhosta. 

Oralin uudella Periosafe-testillä voidaan tutkia, ovatko hampaat ja ikenet riittävän hyvässä hoidossa juuri nyt, vai tapahtuuko kiinnityskudoskatoa parhaillaan.

"Tarkan testin avulla voidaan tutkia, onko hoito tehokasta ja riittävää", Sirén kertoo.

Sylkitesti on nopea ja kivuton

Periosafe-testi tehdään sylkeä tutkimalla. Testitikkuun otetaan talteen ientaskun nestettä ja tulos on valmis 5–10 minuutissa. Testin voi suorittaa hammaslääkärin tekemän hammastarkastuksen tai suuhygienistikäynnin aikana.

Samalla testillä voi arvioida aika ajoin, onko aiemmin todettu kiinnityskudossairaus aktivoitumassa uudelleen. Se on nimittäin krooninen sairaus, joka ei oireettominakaan kausina häviä elimistöstä.

"Periosafe on käänteentekevä tapa havaita ja pysäyttää sairaus sen alkuvaiheessa. Jos iensairaus saadaan kuriin ennen kuin se ehtii tehdä suuria tuhoja, hoito on paljon helpompaa", Sirén muistuttaa.

Yhteyksiä raskauskomplikaatioihin

Tulehdus suussa ei ole vähäpätöinen juttu, sillä se vaikuttaa yleisterveyteen. Jos ientulehdus jää hoitamatta, se etenee hampaiden kiinnityskudossairaudeksi.

Kiinnityskudossairaus puolestaan lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Se voi myös vaikeuttaa tekonivelleikkauksia, laskea hedelmällisyyttä ja nostaa riskiä ennenaikaisiin synnytyksiin. Myös diabeteksen ja reuman hoito voivat vaikeutua, jos suussa on tulehdus.

"On paljon tauteja, joiden hoitoa varten tulisi tarkistaa, onko syytä laittaa myös suun terveys kuntoon", sanoo Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin parodontologian professori Timo Sorsa.

25 vuoden kehityksen tulos

Suomalainen keksintö suuntaa vahvasti kansainvälisille markkinoille, ja Periosafe-testi onkin jo laajasti käytössä Saksassa ja Hollanissa. Testi on yli 25 vuoden kehitystyön tulos. Professori Timo Sorsa alkoi tutkia aihetta 1980-luvun lopussa.

"Kymmenen vuotta tutkimme molekyyliä, toiset kymmenen vuotta kehitimme tuotetta", Sorsa kertoo. Testin saa tehtyä Oralin hammaslääkäriasemilla, ja sen hinta on 29 euroa.
 

Suomalainen Oral Hammaslääkärit Oyj (www.oral.fi) on suunterveydenhoidon valtakunnallinen ketju, jonka työyhteisöön kuuluu yli 1200 alan ammattilaista. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 81,4 miljoonaa euroa. Oral tarjoaa hammasterveyspalveluita noin 60 hammaslääkäriasemalla eri puolella Suomea. Konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy.

 

Lue lisää:

Periosafe-testistä

Oralin toimipisteet

Tarkista, teetkö nämä virheet hampaidenhoidossa