Pauliina Järvelä tunsi olevansa täysin terve, ja saikin sitten tyypin 2 diabeteksen.

"En uskonut varoituksia diabeteksesta"

Pauliina Järvelä tunsi olevansa terve nainen. Hän ei ottanut tosissaan ensimmäisiä merkkejä kakkostyypin diabeteksestä. Kun lopulta tyypin 2 diabetes diagnosoitiin, tuli itku.

"Kakkostyypin diabetes antoi ensimmäisiä merkkejään vuonna 2009. Terveystarkastuksessa huomattiin, että paastosokeriarvoni olivat kohonneet. Koska ne jäivät alle diabetesrajan, en ottanut asiaa tosissani.

Tilannetta seurattiin verikokeilla vuosittain. Luulin, ettei ollut huolta, sillä arvot alkoivat laskea. Isoäidilläni ja enollani on kakkostyypin diabetes, mutta vanhemmillani ei. Siksi en pitänyt tautia sukurasitteena.

En juuri muuttanut elintapojani seuranta-aikana. Kerran sain terveydenhoitajalta melkoisen nuhdesaarnan ylipainostani. Hän huusi tunnin. Ainoa mieleeni jäänyt asia oli, että pitäisi vaihtaa maito rasvattomaan.

Tapaaminen herätti minussa vastareaktion: en juo rasvatonta maitoa vieläkään.

En voinut käsittää, että sain diabetesdiagnoosin

Tyypin 2 diabetes yllätti kolme vuotta sitten. En voinut käsittää sitä, sillä edelliset sokeriarvot olivat olleet parhaat vuosikausiin. Olin toipumassa munuaissyöpäleikkauksesta, joten ehkä syövällä, leikkauksen jälkeisellä liikkumattomuudella ja stressillä oli osansa. Ainoa oire oli, että kävin vessassa normaalia useammin.

Lääkäri ilmoitti diagnoosin puhelimessa. Itkuhan siinä pääsi. Ensimmäinen kysymys oli klassinen: miksi minä.

Onneksi pystyin puhumaan diagnoosista kollegalleni, jonka tyttärellä on ykköstyypin diabetes. Hän lohdutti minua, ja pystyin jotenkuten olemaan töissä loppupäivän.

Diabetes muutti heti elintapani 

Elämänmuutokseni käynnistyi saman tien. Hain työpäivän jälkeen kaupasta kasviksia ja salaattitarpeita. Mieheni ei lähtenyt mukaan tunteiden vellontaan vaan tsemppasi minua käytännönläheisesti. Hän ei herkutellut kotona minun nähteni ja lähti kanssani kuntosalille. Mies nuhteli lempeästi, jos meinasin lipsua.

Aloitin heti lääkityksen ja pääsin tapaamaan diabeteshoitajaa ja työterveyslääkäriäni, jotka olivat molemmat todella kannustavia.

Ensimmäiset neljä kuukautta vedin tiukkaa linjaa ruoan suhteen, mutta en voinut hyvin. Aina oli nälkä ja paleli.

Tapa, jolla pudotin painoani, ei ollut ihan ominta itseäni, joten olen nyt vähän lipsunut tuosta dieetistä.

Nykyisin syön huomattavasti terveellisemmin kuin viisi vuotta sitten.

Diabeteslääkitykseni on minimaalinen

Annoskoot ovat pienentyneet. Painoa olen pudottanut 12 kiloa, ja diabeteslääkitykseni on minimaalinen. Olen 172 senttimetriä pitkä, ja jos paino putoaa 70 kiloon, voin lopettaa lääkityksen lääkärin seurannassa.

Olen huomannut, että koulutustausta ei vaikuta sairastumiseen. Vaikka tietoa ja taitoa sen hankkimiseen olisi, itsekurilla on niitä suurempi merkitys elämäntapojen muuttamisessa.

Muutokset onnistuvat vain, jos itsellä on motivaatiota. Kannattaa ottaa asiallinen tieto vastaan, mutta ei saa antaa kenenkään syyllistää.

Kielteisyyteen ei kannata jäädä pyörimään. Meillä on yksi elämä, josta kannattaa nauttia.”

Pauliina Järvelä,50 on kieltenopettaja Lahdesta.

Lue myös:

Sokeriarvot kuntoon

Hammaslääkäri voi tunnistaa diabetesriskin

"Atopian aiheuttama kutina vie järjen"