Hanna Jakku tajusi itse saaneensa aivoverenvuodon

"Aivoverenvuoto saattoi viedä oppimiskykyni"

Kun jalat ja puhe pettivät, Hanna Jakku tajusi, että hänellä on aivoverenvuoto. Teini-ikäisenä hän oli pelastanut äitinsä samanlaisesta tilanteesta.

Mikään ei viitannut siihen, ­että elämäni muuttuisi helmikuisena päivänä kolme vuotta sitten. Pääsin töistä kolmelta ja hain 4- ja 6-vuotiaat lapseni päivä­kodista. Ekaluokkalainen oli jo ­kotona.

Kun lähdin päiväkodilta, ­päätäni alkoi särkeä. Kipu ei ollut hirveän ­kova, mutta muistan ajatelleeni,­ mistähän siinä olisi kyse.

Ajoin kerrostalomme parkkipaikalle. Naapurin auto oli käynnissä minun paikallani, mutta kuskia ei näkynyt. Tuskastuin, ja samassa autoni sammui. Sain auton vaivoin käyntiin uudelleen. Ajoin metrin ja sitten se sammui taas. Ihmettelin, miksi se alkoi temppuilla.

Myös puhelin oikutteli. Näin, ­että työkaverini soitti, mutta en saanut vastattua puheluun. Laite ei vain totellut.

Astuin ulos autosta, koska halusin etsiä naapurini. Kaaduin saman tien. Ilmeisesti voima katosi toisesta ­jalasta. Näin, miten lapset katselivat minua autosta kysyvästi.
Oikea käteni meni veltoksi ja jouduin kannattelemaan sitä toisella kädelläni. Jotenkin onnistuin saamaan puhelin­yhteyden työkaveriini. Hän ei kuitenkaan saanut puheestani selvää. Ainoa selvä sana oli vittu. Kaikki muu oli puuroa.

Lopulta hän ymmärsi, etten pelleillyt. Hän sanoi, ettei minulla taida olla kaikki hyvin. Sain ynähdettyä myöntävästi. Hän lupasi lähettää apua.

Vähitellen tilani alkoi palautua ja puhe alkoi sujua.  Sain soitettua ambulanssin ja kerrottua, että olin saanut aivo­verenvuodon.

Tiesin sen, sillä 15-vuotiaana pelastin äitini ­samasta ­tilanteesta.

Aivoverenvuotoa saanutta äitiä epäiltiin humalaiseksi

Äiti oli kärsinyt päänsärystä jo kaksi viikkoa. Hän sairasti migreeniä ja ajatteli, että kipu johtui siitä. Oli perjantai-­ilta, ja olimme lähdössä isän kanssa omille reissuillemme. Äiti vakuutteli, että hän pärjäisi.

Illalla mieleeni tuli, että voisin käväistä kotona ­pi­­kai­sesti. Onneksi, sillä äidin tila paheni ­dramaattisesti. Hän ­vajosi olohuoneen lattialle eikä saanut kerrottua, ­mikä oli ­hätänä. Suusta tuli pelkkää mongerrusta.

Kutsuin äidin ystävän paikalle. Hän soitti ambulanssin. Siinä vaiheessa äiti makasi vesisängyllä ja kouristeli niin, että pää hakkasi puulaitaan.
Olin ­peloissani ja hämmentynyt. En ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa.

Sairaalassa luultiin, että äiti oli ­humalassa. ­Tutkimuksissa selvisi, ­että hänellä oli laajalle levinnyt aivo­verenvuoto. Äiti leikattiin seuraavana päivänä ja häntä pidettiin koomassa päiviä. Kasvot turposivat muodottomiksi.

Onneksi isä toimi ­välikätenä ja ­selitti meille ­sisaruksille lääkäreiden sanoja. Hän yritti parhaansa mukaan pitää meidät kartalla siitä, mitä äidin sairastuminen tarkoitti.
Kun hän alkoi kuntoutua, kaikki ­piti opetella alusta asti.

Lue myös: Aivot tarvitsevat lepoa

Läheisilleni kerrottiin, että olin kuollut

Luulen, että ­hoitohenkilökunta ­epäili ensin minunkin kohdallani, voisiko ­kyse ­olla todella aivoveren­vuodosta. ­Ensihoitajat ­ottivat tilanteen rauhallisesti, ­vaikka selviytymisen kannalta ­minuutitkin ovat tärkeitä.

Magneettikuva paljasti, että olin ­ollut oikeassa. Vaikka tiesin, mistä oli kyse, diagnoosi tuntui iskulta vasten kasvoja. Mielessä myllersi. Mietin, mitä ­tapahtuisi.

Minut leikattiin samana iltana. Seuraava aamuna näin käytävällä siskoni, äitini, isäni ja kavereitani. He ­itkivät.

Pian hoitaja kutsui omaiseni luokseen. Hän aloitti ­pahaenteisillä ­sanoilla: ”Olen ­pahoillani, mutta ­mi­tään ei ollut tehtävissä”. Kaikki olivat hetken ällistyneitä ja sanoivat, ­että hehän olivat juuri nähneet minut! Kävi ilmi, että kyseessä olivat väärät omaiset.

Minulle kävi niin onnellisesti, että leikkaus meni ­hyvin eikä komplikaatioita tullut. Puhekyky oli ennallaan ja lähdin liikkumaan muutaman päivän päästä. Hoitaja sanoi, ettei ollut koskaan nähnyt niin nopeaa­ ­toipumista. Pakkohan minun oli ­mennä vessaan, ettei pissa tullut housuun!

Sairaalassa olin aika herkillä. Puhkesin itkuun aina, kun joku tuli katsomaan minua. Tiesin, että aivoleikkaukseen liittyi riskejä ja aivoverenvuotoon voi kuolla.

Olin nähnyt, miten vaikeaa ­äitini toipuminen oli aikoinaan. Näin ­sairaalassa potilaita, jotka olivat huomattavasti huonommassa kunnossa kuin minä.
Toisaalta luotin lääkäreihin ja siihen, että he hoitavat ­minut kuntoon. ­Epätoivo iski vasta myöhemmin.

Lue myös: Vahingoittaako stressi aivoja?

Minut painostettiin töihin aivoverenvuodon jälkeen

Sairastumisen aikoihin olin elänyt kolmisen vuotta yksin kolmen lapseni kanssa. He tapasivat kauempana asuvaa isäänsä joka toinen viikonloppu.

Elämä oli ­välillä hyvin raskasta, mutta minulla ­riitti energiaa. Työkaverit ihmettelivät, miten jaksoin aina ­hymyillä. Kaikki luottivat siihen, että saisin asiat hoidettua.

Sairastumisen jälkeen asiat olivat toisin. Isä ja äiti asuivat luonani kaksi kuukautta ja ­pitivät huolen kaikesta. Muuten en olisi selvinnyt.

Vointini oli mielestäni hyvä heti leikkauksen jälkeen. Lääkärit sanoivat silti, että minun pitäisi elää jonkin ­aikaa ­todella rauhallisesti ja tehdä vain asioita, joista nautin. En saanut ajaa autolla enkä kantaa mitään painavaa.

Olen isälleni ja äidilleni kiitollinen siitä, että he mahdollistivat rauhallisen toipumisen. Olisi varmasti ollut todella pelottavaa käydä se kaikki läpi yksin.

Kahden kuukauden sairausloman jälkeen työterveys­lääkäri alkoi patistella minua takaisin töihin kiinteistö­firman toimistolle. En kokenut, että olin työkuntoinen. Siitä huolimatta aloin ­tehdä 20-tuntista työviikkoa. En ollut varma, pärjäisinkö.

Kaikki sujui kohtalaisen hyvin. Jouduin nukkumaan päiväunet neljätuntisen työpäivän jälkeen, mutta en osannut ottaa asiaa vakavasti.

Kesäloman jälkeen päätin ­kokeilla kokopäivätyötä. ­Uskottelin itselleni, että olin parantunut. Minuahan ei yksi aivoverenvuoto nujerra. Se oli virhe.

En selvinnyt töistäni aivoverenvuodon jälkeen

Työpaikalla kaikki olivat mielissään, että olin palannut. ­Mutta päivät olivat kaoottisia. Saatoin tuijottaa tietokoneen ruutua ja miettiä, miten jokin ­tiedosto avattiin näytölle. Työtehtäväni vaativat nyt ponnisteluja.

En saanut tehtyä asioita loppuun, vein avaimia vääriin paikkoihin ja kirjoitin laskuihin virheellisiä ­numerosarjoja.

Yritin peitellä hämmennystäni. En halunnut myöntää, ­että ongelmani johtuivat sairastumisestani. Myöhemmin ­pomoni kertoi, että oli joutunut paikkailemaan virheitäni.

Töihinlähtö ahdisti. Illalla olin niin väsynyt, ­etten jaksanut muuta kuin nukkua. Lapsista tuli levottomia, ­koska en huomioinut heitä riittävästi. Joskus pelkän ruoan lämmittäminen mikrossa tuntui ylitsepääsemättömältä.

Sinnittelin työelämässä puoli vuotta, mutta olin välillä lyhyillä sairauslomilla. Se oli hirvittävän rankkaa ja epätoivoista aikaa.

Kaupunki tarjosi lapsenhoitajan muutamaksi tunniksi viikossa. Itse sain keskusteluapua. Isä ja äiti koittivat lohduttaa, mutta he asuivat kaukana Kemissä.
Sitten päätin, ettei sellainen elämä ole kenenkään etu.

Työterveyslääkäri suostui kirjoittamaan sairauslomaa kuukauden kerrallaan. Diagnoosi oli masennus. Tiesin, etten ollut masentunut. Itkin ja nauroin samalla tavalla kuin ennenkin, jokin aivoissani oli vain uudessa asennossa.

Saako sairauslomalla treenata?

Kävin jatkuvaa kamppailua itseni kanssa. Oliko ­minulla lupa käydä kuntosalilla sairauslomalla? Minulle kommentoitiin, etten voinut olla sairas, koska näytin elinvoimaiselta.

Moni halusi kertoa, kuinka hänenkin elämänsä oli raskasta, mutta hän ei silti hakenut sairauslomaa. Tuntui, ettei kukaan ymmärtänyt, mitä ­hymyni taakse kätkeytyi.

Yritin vakuutella itselleni, että tärkeintä oli terveyteni. Koin, etten ollut kykenevä työelämään mutten ­ymmärtänyt miksi. Olinhan lääkäreiden mielestä toipunut hyvin aivo­verenvuodosta. Minua painostettiin jatkuvasti töihin, ­mutta pysyin vahvana.

Muutto oli uuden alku

Muutimme lasten kanssa Kemiin, ja pääsin neuro­psykologisiin testeihin. Ymmärsin, ettei minua oltu tutkittu kunnolla.

Selvisi, että aivoverenvuodon jälkioireet ­muistuttavat ­masennusta. Minullakin oli ­aloitekyvyttömyyttä, väsy­mystä, keskittymiskyvyttömyyttä ja muistiongelmia.

Aloin vihdoin saada ymmärrystä. On mahdollista, että nopea töihinpaluu kuormitti ­aivojani liikaa ja toipumiseni hidastui. Tällä hetkellä sairauslomatodistuksessani lukee aivoverenvuodon jättämät jälki­oireet. Sen hyväksyn.


Muutto oli minulle ja lapsille uuden alku. Sain aloittaa puhtaalta pöydältä. Vanhempani asuivat lähellä ja voivat auttaa meitä arjessa. Sain heiltä paljon lohtua ja ymmärrystä. Äiti sanoo aina, että tietää, ­miltä­ minusta tuntuu. Koska olen elänyt sairauden ­lähellä jo 20 vuotta, se on varmasti pienentänyt sokkiani.  

Aloin liikkua ja pitää enemmän yhtey­ttä vanhoihin ystäviin. Oli ihanaa, että saatoin törmätä tuttuihin kaupassa. Olin kaivannut sosiaalista elämää kuukausien kotona istumisen jälkeen. Täällä olen kotonani.

Lue myös: Onko aivosumu totta?

Muistini ei ole palautunut ennalleen

On helpottavaa, että saan toipua hyvällä ­omallatunnolla. Olen hyväksynyt, että sairastuminen saattoi muuttaa ­asioita pysyvästi. Muistini ei ole ennallaan, joten unohtelen lasten lääkäriaikoja tai menojani. Laitan kaiken kalenteriin, mutta en välttämättä muista katsoa sitä. ­Pari kertaa kotona on jäänyt hellan levy päälle.

Muutokset ovat olleet minulle vaikeita, sillä olin tottunut olemaan se, joka pitää narut käsissään. Yritän opetella, että sietäisin uusia piirteitäni ja olisin itselleni armollinen. Ei kai se ole vakavaa, jos tapaaminen joskus unohtuu.

Jos kuntoni pysyy hyvänä, haluaisin opiskella. Haaveilen parturi-kampaajan opinnoista ja ­terapiatyöstä. En ole varma, pystynkö enää omaksumaan uutta tietoa, mutta haluaisin kokeilla.

Löysin uuden kumppanin

Vuosi 2016 oli minulle raskas. Löysin uuden kumppanin ja muutimme lasten kanssa hänen luokseen Etelä-Suomeen. Suhde kuitenkin kariutui ja palasimme takaisin pohjoiseen

Se oli meille kaikille tuskallista aikaa. Loppuvuodesta minut irtisanottiin työpaikastani.

Onneksi pääsin työkokeiluun, jossa saan tehdä lyhyttä työpäivää. Kokeilu on mennyt hyvin, vaikka välillä olen toki todella väsynyt ja nukahdan illalla istualleen sohvalle. Olemme kuitenkin lasten kanssa onnellisia ja iloisia ja nautimme elämästämme täällä Kemissä.

Olen onnellinen siitä, että selvisin hengissä ja saan olla äiti lapsilleni. Tuntuu, että osittain olen se iloinen Hanna, joka jaksoi hymyillä aamuseitsemältä palaveripöydässä.

Lue myös:

"Minun ei uskottu jäävän henkiin"

"Päätin, että jalkani saa amputoida"

"Vaikea allergia päätti sosiaalisen elämäni"