Ilona Rauhala, psykologi vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Apua, kehoni on epäsuhtainen!

Miten voi ratkaista ulkonäköongelman ja löytää itsevarmuutta? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.

"Itseluottamuksen puute on suuri ongelmani. Olen parikymppinen nainen, ja kehoni ei ole sopusuhtainen. En viihdy vartalossani. Olen normaalipituinen ja hoikka, mutta noin puolet kehostani on pelkkää selkää. Tämä on suuri esteettinen haitta. 

Mietin asiaa päivittäin. Jos joku katsoo minua, ajattelen, että hän kauhistelee selkääni. Tulen surulliseksi. En voi käyttää haluamiani vaatteita. Mekot ovat liian lyhyitä. Uimapukujen pituus ei riitä. Normaalimittaisten ihmisten vieressä seisominen ja istuminen on kiusallista. Selkäni estää minua harrastamasta. Pelkään näyttäväni typerältä.

Tiedän, että suurin ongelma on pääni sisällä, mutta en osaa muuttaa ajatuksiani. En usko, että lääkäri ottaisi vaivaani vakavasti. En saa puhuttua tästä läheisille.”

ILONA RAUHALA VASTAA:

Kuulostaa, että sinulla on kaksi ongelmaa. Kehosi mittasuhteet ovat toisenlaiset kuin valtaosalla, ja sinun on vaikea suhtautua asiaan. Todella harvoilla on niin sanottu normaali ulkomuoto: ehkäpä misseillä ja malleilla, jotka myös ansaitsevat rahaa puhdaspiirteisellä kehollaan. 

Suurimmalla osalla meistä on jotakin poikkeavaa: kenellä on liian iso takapuoli, liian pienet rinnat, hyppyrinenä, ei silmäripsiä ollenkaan, liian ohuet ja harvat hiukset tai aivan liian kiharat hiukset. Jollakin on liian pitkät jalat, kädet, kalu, varpaat, sormet, liian pieni suu tai oudon malliset hampaat. Jollakin ei ole lantiota ollenkaan. Jollakin on täydellinen vartalo, mutta suonikohjut tai laikukas iho estää pukeutumasta muuten vartalolle sopiviin vaatteisiin. Jollekulle kertyy painoa, joku on mielestään liian laiha ja lihaksikas.


Kuvittelemme, että kaikki kiinnittävät huomion juuri siihen asiaan, joka on omasta mielestämme huonosti. Mutta mitä sitten?

Minulla on aika iso takapuoli. Olen joutunut aina ostamaan numeroa suuremmat housut, jotta pakarani mahtuisivat niihin. Identiteettini rakentui pitkään vain siitä, että kaikki varmasti tuijottavat koko ajan takapuoltani. Lopulta tajusin, että moni kiinnittää huomion silmiini tai hymyyni. Aloin ajatella, että vaikka minulla on suurehko takamus, samalla minussa on monta muuta hyvää kohtaa.

"Jokaisella on oma ristinsä."

 


Katso ympärillesi ja keskustele. Jos joku ihmettelee selkääsi, heitä ihan rohkeasti: minulla on tällainen kirahvin mittainen selkä. Kerro, millainen riesa se on. Kysy heti perään, onko muilla mitään kehon osaa, joka tuntuu riesalta. Olen varma, että saat vertaistukea ja kuulet muilta, mitä ristiä he kantavat.

Voisit myös joskus käydä pukeutumisneuvojalla. Saat tietää, miten voit muokata kehosi mittasuhteita vaatteilla. Teettäisitkö kenties joitakin vaatteita mittojesi mukaan?

Lääkäriin ja fysioterapiaan sinun kannattaa ehdottomasti mennä. Saat hyviä ohjeita selkäsi huoltamiseen.

Ole onnellinen, että sinulla ylipäätänsä on selkä. Ystävysty siihen ja ala rakastaa sitä! Se on kuitenkin koko elämäsi tärkein selkäranka.

Lue myös:

Älä anna ulkonäköpaineiden lannistaa sinua

3 x treenaa itsetuntosi paremmaksi

"Huono iho teki minusta kauneusbloggaajan"

Ikäkriisi - mikä avuksi?

Ilona Rauhalan oma blogi