"Ahdistun, jos on liian hiljaista"

Kaikille hiljaisuus ei tarkoita rauhaa ja lepoa, vaan se voi ahdistaa ja pelottaa. Pitäisikö äänettömyydestä oppia nauttimaan?

"Hiljaisuus ei tunnu luonnolliselta. Lapsuudenkodissani oli paljon ääntä, sillä meitä on kolme sisarusta, ja luonnollisesti puheensorinaa riitti. Kun muutin opiskelemaan, en olisi voinut asua yksin. Valitsin soluasumisen. Minua ei ahdistanut yksinäisyys vaan liiallinen hiljaisuus.

Kotona kuuntelen koko ajan musiikkia, silloinkin kun luen tai teen ruokaa. Julkisilla paikoilla minulla on aina kuulokkeet korvilla. Jos minulta loppuu akku puhelimesta enkä voi kuunnella mitään, ottaa päähän. Tunnen olevani alaston.

Kun lapsena olimme mökillä, menimme myöhään illalla ulos. Oli pimeää ja niin hiljaista, että askeleemme tuntuivat erityisenkovilta. Se oli pelottavaa.” Sofia, 25

HILJAISUUDEN SIETO EI ONNISTU PAKOTTAMALLA

Hiljaisuuden sietokyky riippuu monesta asiasta. Vaikka suomalaiseen kulttuuriin kuuluu, että voidaan istua yhdessä hiljaa, kaikki eivät pysty siihen. Kyse voi olla persoonallisuuseroista mutta myös elämäntilanteesta.

Esimerkiksi kriisit saavat hiljaisuuden tuntumaan ahdistavalta. Silloin joutuu kohtaamaan ikäviä tunteita ja ajatuksia. Kokemus voi olla raskas.

Lue myös: Oletko sinä erityisherkkä? 

– Hiljaisuuteen ei kannata rynnätä väkipakolla, jos se ahdistaa. Kun elämässä helpottaa, kannattaa pikkuhiljaa kokeilla, miltä hiljaisuus tuntuu, melututkija Outi Ampuja opastaa.

Hänen kirjansa Hyvä hiljaisuus perustuu Suomalainen hiljaisuus -keruukilpailun aineistoon. Monet sen tarinat kertovat, kuinka hiljaisuudesta on löytynyt lohtua suruun.

HILJAISUUS TEKEE HYVÄÄ 

Hiljaisuuden sietäminen on tärkeää sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille. Aivot kaipaavat vastapainoa ärsykepaljoudelle ja melulle. Jatkuva äänisaaste aiheuttaa nimittäin stressireaktion: kovat äänet käynnistävät kehossa taistele ja pakene -reaktion.

Usein ihminen ei edes ymmärrä, että kärsii meluperäisestä stressistä, koska on tottunut arkensa ääniin. Jatkuvassa melussa aivot väsyvät, ja ne tarvitsisivat lepoa.

Lue myös: Introvertti haluaa aikaa yksinoloon 

Joskus liian raskas äänimaisema voi olla syynä pieneen ahdistukseen ja väsymykseen, vaikka elämä olisikin muutoin kunnossa.

Vasta hiljaisuudessa huomaa sen tervehdyttävän vaikutuksen. Verenpaine ja stressihormoni kortisolin taso laskevat.

– Se lisää mahdollisuutta syventyä asioihin, vahvistaa keskittymistä ja jättää tilaa ajattelulle. Näin hiljaisuus voi lisätä luovuuttakin.

HILJAISUUS NOLLAA AIVOJA

Jos hiljaisuudessa ei osaa olla, ei ole syytä stressaantua. Eikä ensimmäisenä tarvitse ruveta meditoimaan tai lähteä retriittiin.

– Aluksi voi tehdä pieniä piipahduksia normaalia pehmeämpiin äänitiloihin. Ne toimivat ensiapuna aivojen nollauksessa, hyvinvointikouluttaja Raija Kivimetsä kehottaa.

Nuo kokemukset auttavat hahmottamaan, millaisessa melussa arkena elää. Liikenteen meluun, koneiden hurinaan, jatkuvaan puheensorinaan ja taustamusiikkiin tottuu.

– Aivojen hyvinvoinnin kannalta olisi hyvä, jos osaisi havahtua ääniin ja pyrkiä kohtuuteen. Samalla oppii, millainen mahdollisuus hiljaisuus on, Kivimetsä sanoo

Lue myös:

K&T:n joogakoulu: Löydä sisäinen rauhasi

Aivot tarvitsevat lepoa

Synnytyksen jälkeinen masennus upotti mustaan liejuun