Kitarisaongelma

Olen 32-vuotias nainen. Ongelmani on kitarisoihin kertyvät kellertävänvalkoiset pahanhajuiset möykyt, joita uskoakseni kutsutaan polyypeiksi. Kitarisani ovat melko suuret. Lapsena minulla oli usein angiina ja myös aikuisena on aika ajoin ollut nielutulehduksia, jotka eivät kuitenkaan ole olleet angiinaa.

Olen ymmärtänyt, että kitarisat suojelevat keuhkoja, ja näin ollen niiden leikkaaminen ei ole aina suositeltavaa. Onko asia näin? Suurin huoleni on kitarisoihin muodostuvat reiät/taskut, jotka keräävät näitä kellanvalkeita möykkyjä. Syntyvätkö nämä siitä, että reikiin kerääntyy ruokaa? Niistä seuraa pahanhajuinen hengitys, josta ei pääse eroon ennen kuin möykyt poistuvat itsekseen tai itse yritän niitä poistaa. Miten niistä pääsisi eroon ja miten niiden syntymistä voisi ehkäistä?

Vastaus

Joillakin kerääntyy nielurisojen pinnassa oleviin aukkoihin ruoan jätettä ja rauhasesta poistuvaa kuollutta kudosta ja muuta moskaa. Näitä kutsutaan propuiksi, ja niiden kiusallisin haitta on paitsi paha maku myös niiden aiheuttama pahanhajuinen hengitys. Proput näkyvät pyöreinä likaisenvalkoisina tai kellervinä paakkuina. Niitä voi yrittää estää kurlaamalla kurkkunsa usein ja tehostaa tätä kaivelemalla proppuja pois esimerkiksi lusikan kärjellä tai vastaavalla keinolla.

Tästä huolimatta proput saattavat muodostua ongelmiksi. Hankalassa tapauksessa on mietittävä risojen poistoa, joka ei aikuisiällä ole enää vastustuskyvyn suhteen terveysriski. Julkisella sektorilla näitä ei tehdä kuin ehkä sellaisessa harvinaisessa tapauksessa, että propputautiin liittyy krooninen märkäinen tulehdus.

Yksityissektorillakin kynnys leikkaukseen on selvä, sillä leikkaus on aina leikkaus pienine riskeineen ja pahanhajuinen hengitys on vain pahanhajuista hengitystä. Voisit yrittää uskoa parempaan huomiseen, sillä osalla potilaista vaiva loppuu vähitellen itsestään.

Lähetä kysymys

Onko mielessäsi kysymys, johon haluat vastauksen?

Kysy tästä