Apua couperosaan

Minulla on aina ollut couperosaan taipuvainen iho, mutta nyt oireet ovat villiintyneet ja posket ovat alkaneet rusottaa toden teolla. Vietän paljon aikaa ulkona. Miten minun pitäisi suojautua ulkoilmassa? Entä mikä rauhoittaa oireet?

Vastaus

Couperosa on tyypillinen iho-ongelma etenkin pohjoismaalaisilla naisilla. Se kulkee usein suvussa. Couperosassa ihon pienet hiusverisuonet ovat laajentuneet, mikä näkyy iholla punaisuutena. Couperosan tyypilliset esiintymispaikat ovat poskipäät, nenä ja nenänpielet. Oireet alkavat keskimäärin 30–50 vuoden iässä ja kehittyvät tyypillisesti ihoon, joka on on kuiva, herkkä tai ohut tai jonka verisuonet ovat rakenteeltaan heikot. Liiallinen auringonotto, ihon paleltuminen, sairaudet, tupakointi ja alkoholi pahentavat oireita.

Couperosa-iholle sopivat ennen kaikkea rauhoittavat, kosteuttavat ja suojaavat tuotteet. Ihon voimakasta hankausta ja kuorintaa kannattaa välttää ainakin punoittavilla alueilla. Puhdistustuotteiden tulee olla hellävaraisia ja alkoholittomia. Kosteusvoiteeksi kannattaa valita kevyt päivävoide ja ravitseva yövoide. Markkinoilla on myös couperosa-iholle tarkoitettuja paikallisvoiteita, jotka suojaavat ja vahvistavat ihoa ja sisältävät usein vihreää värisävyä, jolla punaisuutta saadaan häivytettyä. Myös naamioiden säännöllinen käyttö hellii couperosa-ihoa. Saunaan mennessä kasvoille voi laittaa voidenaamion, ja pakkasella kasvot kannattaa suojata hyvin esimerkiksi kaulahuivilla. Aurinkovoiteiden on hyvä kuulua vakiovarusteisiin.

Hoitamaton couperosa voi kehittyä ruusufinniksi asti, joten jos oireet eivät pysy kurissa omin konstein, kosmetologit voivat poistaa pintaverisuonia sähkövirran ja laserin avulla. Myös valoterapia ja ultraäänihoito ovat tehonneet joillakin.

Lähetä kysymys

Onko mielessäsi kysymys, johon haluat vastauksen?

Kysy tästä