Kamala hiki?

Voiko hien määrään ja hajuun vaikuttaa itse? Lue, mikä meitä hikoiluttaa ja miten voit hillitä hajua vaatteilla.

Toinen hikoilee paitansa märäksi ja toinen ei tarvitse lainkaan deodoranttia. Jonkun hiki haisee pistävältä ja jonkun ei miltään. Sama henkilö voi hikoilla eri ajanjaksoina eri tavoin.

Mistä tämä johtuu? Voiko hikoilua hallita?

Ihossa on kahdenlaisia hikirauhasia. Suurin osa erittää hajutonta eritettä, joka koostuu vedestä ja natriumkloridista eli tavallisesta ruokasuolasta. Tämä hajuton neste huolehtii elimistön lämmönsäätelystä.

Tavallisten hikirauhasten lisäksi kainaloissa ja sukuelinten alueella on rauhasia, joiden erite vaikuttaa ihmisen ominaistuoksuun. Näiden murrosiässä aktivoituvien rauhasten erite on öljyisempää mutta hajutonta.

Hikirauhasten erite ei siis haise miltään. Paha haju syntyy, kun se kohtaa ihon mikrobit.

Vaate voi pahentaa hajua

Jokaisen bakteerikanta on yksilöllinen, ja se määrittää hien hajun. Siksi jotkut pärjäävät kokonaan ilman deodoranttia. Heidän ihollaan hiki ei muodosta hajua.

Ihon bakteereihin ei voi vaikuttaa merkittävästi. Ne ovat, mitkä ovat. Niitä ei myöskään kannata yrittää muuttaa, sillä normaalifloora on elintärkeä. Se suojaa ihoa taudinaiheuttajilta.

Jos hajua aiheuttavista bakteereista yrittää päästä eroon niitä tappavilla lääkkeillä, ihon tasapaino todennäköisesti järkkyy. Haitalliset mikrobit pääsevät sille helpommin, eikä hienhaju katoa.

Myös vaatteet voivat voimistaa hajuhaittaa. Keinokuidut eivät päästä kosteutta iholta, vaan se jää muhimaan ihon ja puseron väliin. Kainalot kastuvat, ja bakteereille jää paljon aikaa toimia. Hiki alkaa haista.

Paljon hikoilevan kannattaa suosia luonnonkuituja, jotka eivät ole yhtä tiheitä kuin keinokuidut. Esimerkiksi villa on luonnostaan antibakteerista, eli se hylkii hajuja.

Stressi voimistaa eritystä

Hajun lisäksi hikoilun määrä on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat geenit ja sukupuoli. Miehet hikoilevat yleensä naisia enemmän. Hikirauhasten määrässä ei ole juuri eroa, mutta miehillä ne toimivat tehokkaammin.

Runsas hikoilu voi olla täysin normaalia, mutta jos se voimistuu aikuisena yhtäkkiä, syy kannattaa selvittää. Sen taustalla voi olla sairaus, kuten kilpirauhasen liikatoiminta.

Myös hormonit vaikuttavat. Vaihdevuosina estrogeenin määrä kehossa vähenee. Se voi aiheuttaa äkillisiä hikoilupuuskia eli kuumia aaltoja.

Jännitys lisää adrenaliinin tuotantoa ja saattaa kastella kainalot sekä kämmenet. Myös stressi voi hikoiluttaa sekä päivällä että yöllä.

Piikki lopettaa hikoilun

Liikahikoilu kastelee yleensä kainalot ja kämmenet, mutta myös jalkapohjat tai otsa voivat hikoilla. Jos kyse ei ole sairaudesta, ongelmaa hoidetaan paikallisesti.

Ensimmäiseksi voi kokeilla vaihtaa tehokkaaseen antiperspiranttiin, joka estää hikoilua. Sen alumiinisuolat muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen, jolloin niiden toiminta lakkaa hetkellisesti. Liika lämpö poistuu kehosta muiden hikirauhasten kautta.

Tehokkaimmat antiperspirantit myydään apteekissa, ja ne voivat vähentää liikahikoilua jopa viikoksi. Kaikkien iho ei kuitenkaan kestä näin voimakkaita aineita.

Häiritsevää hikoilua hoidetaan myös botuliinitoksiinipistoksilla eli Botoxilla. Ainetta voidaan pistää kainaloihin, otsaan, päänahkaan ja joskus myös kämmeniin.

Hermomyrkky lamaa sen hermopäätteen, joka vastaa hikoilusta. Näin hikirauhanen ei saa käskyä tuottaa eritettä.

Botuliini estää hermopäätteen toiminnan pysyvästi, mutta kuolleen hermopäätteen tilalle kasvaa uusi. Siksi hoito pitää uusia 6–12 kuukauden välein. Yksi käsittely maksaa noin 350 euroa.

Lue myös:

5 vinkkiä kuinka päästä eroon pahanhajuisesta hiestä

Näin valitset itsellesi sopivimman deodorantin

Kärsiikö iho, jos treenaa meikattuna?

Nieltävä hajuvesikapseli muuttaa hien parfyymiksi