Hovilukija: Aihe, jota en päässyt karkuun

27.04.2012

Minun piti kirjoittaa viimeisimmästä K&T:stä (5/2012) löytyneestä luonnonystävän lautasmallista (s. 96 - 97). Ajattelin myös avautua punajuurirakkaudestani, joka vain lisääntyi K&T:n s. 99 - 100 jutun mukana: punajuuri ja vuohenjuusto - Ah!

Mutta aina, kun yritin kirjoittaa lautasmallista tai kokkailukokemuksistani, ajatukseni lähtivät kieppumaan erääseen toiseen aiheeseen. Siitä kirjoittamista välttelin, sillä minulla ei ole siitä juurikaan mitään sanottavaa, saati asiantuntemusta tai edes liiemmin omaa kokemusta.

Nyt huomaan, että minun on pakko siitä kirjoittaa. Miksi? No siksi, että olen törmännyt kyseiseen aiheeseen viime aikoina koko ajan. Jatkuvasti. Mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Yhä uudelleen ja uudelleen.

Muistelen vanhana hetkiä perheeni kanssa -juttu Anna Karilan (sijais)äitiydestä viimeisimmässä K&T:ssä jäi kytemään ajatuksiini.  Katja Reinikaisen kirjoittamassa jutussa Anna kertoo, millainen on ollut hänen matkansa kahden sijaislapsen ja kolmen biologisen lapsen äidiksi ja millaisia ajatuksia sijaisvanhemmuudesta hänelle on noussut.

Reilu vuosi sitten näin Mia Halmeen dokumentin Ikuisesti sinun, joka kertoo "huostaanotettujen lasten, heidän biologisten vanhempiensa ja sijaisvanhempiensa kautta rakkaudesta ja kiintymyksestä". Dokumentissa on paljon arkea, hiljaisia hetkiä, pienissä teoissa näkyviä suuria tunteita. Turha lienee sanoakaan, etten ollut ainut, joka elokuvateatterissa pyyhki kyyneleitään.

Tuon dokumentin jälkeen olen ajatellut paljon erilaisia vanhempia, erilaista vanhemmuutta.

Siksi luinkin heti K&T:n jutun sijaisperheestä ja (sijais)äitinä olosta. Kirjoittaa siitä Hovilukijana en aikonut, koska en kokenut, että minulla olisi mitään lisättävää tai uutta näkökulmaa tähän aiheeseen.

Muuta mietittävää saadakseni selailin jokaiseen Helsingin seurakuntiin kuuluvan kotiin tulevaa Kirkko ja Kaupunki -lehteä (14/2012).  Silmiini osui juttu siitä, kuinka eräs nainen oli ryhtynyt lapsenlapsensa sijaisäidiksi. Suomessa kuulemma harvoin sijoitetaan huostaanotettuja lapsia sukulaisiin. Selasin lehteä muutaman sivun eteenpäin, ja sain lukea juttua SOS-lapsikylätoiminnasta.

Palasin uudelleen lukemaan K&T:sta Anna Karilan ajatuksia. 

Anna uskoo, että äitinä jokainen varmasti yrittää tehdä parhaansa, mihin sillä hetkellä kykenee. Hän myös kertoo uskovansa, että kaikki äidit varmasti tuntevat epäonnistumista ja häpeääkin, jos lapset otetaan heiltä pois. Anna ei siis vähimmässäkään määrin syyllistä ketään.

Häpeä ja epäonnistuminen. Joskus ihmetys siitä, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mitä olisi voinut tehdä toisin? Näihin tunteisiin ja kysymyksiin olen törmännyt viime aikoina, kun perheet ovat teini-ikäisensä kanssa joutuneet tilanteeseen, jossa ei ole ollut enää mitään muuta mahdollisuutta kuin sijoitus. Teini-ikäisillä se usein tarkoittaa jonkinlaista laitossijoitusta, sillä sijaisperheitä ei ole liiaksi. Kysymykset ja tunteet ovat suuria, joskus musertavia. Tuskin kukaan vanhempi tai läheinen suhtautuu tilanteeseen olankohautuksella.

Anna Karila sanoo hyvin: "En usko, että kukaan ihminen tahallaan tai tietoisesti päättää, että minäpä teen lapsen mutten hoida häntä." Joskus vain asiat menevät toisin kuin on ajatellut, vaikka olisi hoitanut, huoltanut ja yrittänyt. Kaikkeen ei voi edes äiti tai isä vaikuttaa.

Huostaanotot, sijaisvanhemmuus, vanhemmuus ylipäänsä. Nämä aiheet ovat osuneet viime aikoina jatkuvasti eteeni.  Jopa yrittäessäni paeta tosi-tv:n maailmaan en ole päässyt niistä eroon:  suosikkisarjakseni muodostuneessa Iholla-ohjelmassa on alituiseen kyse äideistä, tyttäristä ja perheestä.

Kirjakaupassa käydessäni ainoana kirjana käteeni sopi Anna-Leena Härkösen uusin, Onnen tunti: kirja sijaisvanhempien tunteista.

Bussissa kotimatkalla kuulin pitkästä aikaan Maarit Hurmerinnan Lainaa vain: "Oi pienokainen, oot lainaa mulle hetken vain."

Joitakin aiheita ei siis pääse karkuun. Niitä on pakko pohtia. Joskus niistä täytyy myös kirjoittaa, ennen kuin saa edes omien ajatustensa reunasta kiinni.

Terveisin
Hovilukija
joka varmasti halaa jokaista kummilastaan ensi kerralla tavallista pidempään
    

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Oi, kiitos kommenteista! Ne lämmittävät kovasti mieltä - erityisesti kun tämän jutun aihe oli itselleni jotenkin kovin tunteikas.

Hovilukija
# 14.5.2012 09:31   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen juttu tosiaan ja näin äitienpäivän lähestyessä varsin ajankohtainenkin!

Vierailija
# 11.5.2012 11:26   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen juttu! Isoja asioita tosiaan.

Vierailija
# 10.5.2012 12:49   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Itsekin jäin kovasti miettimään kyseistä juttua viime K&T:sta, joten lämmitti huomata, että Hovilukijallakin oli jäänyt aihe päässä pyörimään. Vaikea, mielenkiintoinen aihe, hyvä artikkeli ja hyvin pohdiskeltu Hovilukijalta!

Vierailija
# 2.5.2012 12:42   7   0 X Ilmoita asiaton viesti

Hovilukija

Kaikki bloggaajat

65 kiloa

Kirjoituksia: 14, Kommentteja: 24

Hikeä ja hyvää oloa

Kirjoituksia: 6, Kommentteja: 1

Hovilukija

Kirjoituksia: 24, Kommentteja: 57

Hyvästi gluteeni

Kirjoituksia: 27, Kommentteja: 37

Muotia ja harha-askelia

Kirjoituksia: 27, Kommentteja: 10

Naisemme Dubaissa

Kirjoituksia: 29, Kommentteja: 13

Pinnalliset

Kirjoituksia: 31, Kommentteja: 27

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

KT0515 parasjuttu (1)

Mikä oli suosikkijuttusi numerossa 5/2015? 09.04.2015

KT0515 parasjuttu (2)

­Arvomme palautetta antaneiden kesken Omronin Jog Style -askelmittarin, jolla voi mitata koko  päivän...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

Kasienpesu2

Jos laitat laukun vessan lattialle ja peität istuinrenkaan paperilla, voit altistua viruksille ja bakteereille. Katso ohjeemme hygieeniseen...

Suuseksi

Se on hitaampi virittää mutta kestää puolet pidempään kuin miehen. 10 tieteellistä faktaa huippukokemuksesta.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.