hiustenvarjays

Värjää hiukset oikein

Nykyään suuri osa naisista värjää hiuksiaan. Värjääminen on suosittua myös nuorten tyttöjen ja poikien keskuudessa. Miehiäkin asia kiinnostaa yhä enemmän.

– Värjääminen on selvä trendi. Kun vielä 70–80-luvuilla väreillä peitettiin lähinnä harmautta, nyt esimerkiksi nuorison hiusväreillä pelaaminen liittyy moniin alakulttuureihin, kosmetiikan kemiaan perehtynyt hiusalan ammatinopettaja Raija Kara Tampereen ammattiopistosta arvioi.
Raija Kara ei ole pannut kehitystä merkille yksinomaan myönteisessä mielessä. Suositusten mukaan kesto- ja kevytvärejä käyttävien kannattaa värjätä hiuksiaan korkeintaan viiden viikon välein. Harva taitaa tätä muistaa. Alle 15-vuotiaatkin ovat liian nuoria värileikkeihin.
– Lasten hiuksia ei saisi värjätä lainkaan, sillä heidän ihonsa ei pysty suodattamaan aineissa olevia kemikaaleja samalla tavalla kuin aikuisten. Sen sijaan raitoja voi hyvin tehdä, kunhan ei laita ainetta hiuspohjan ensimmäisiin milleihin.
Huoli ei ole aiheeton, sillä EU:ssa on jo parin vuoden ajan tutkittu erityisesti hapettavien hiusvärivalmisteiden sisältämiä kemikaaleja. Sen tuloksena EU päätti heinäkuussa annetulla hiusdirektiivillä kieltää 22 kemikaalin käytön hiusväreissä tämän vuoden joulukuun alusta.
– Tutkimuksia jatketaan edelleen. Viimeksi hiusvärikemikaalien turvallisuusmittaukset tehtiin 60–70-luvuilla senaikaisilla menetelmillä, Kara toteaa.
Direktiivi suojaa sekä kampaamoalan työntekijöitä että tavallisia kuluttajia. Kemikaalit otettiin erityistarkasteluun, kun Yhdysvalloista kantautui tutkimustietoa hiusvärien ja virtsarakkosyövän yhteydestä kampaamoalan ammattilaisilla. Erilaisissa tieteellisissä koejärjestelyissä hiusvärien on huomattu aiheuttavan myös mm. perimä- ja soluvaurioita.

Allergiat lisääntyneet

Ihotautien ja allergologian ylilääkäri Tapio Rantanen Päijät-Hämeen keskussairaalasta kehottaa olemaan varovainen erityisesti hapettavien kestovärien kanssa. Niiden sisältämät p-fenyleenidiamiini, tolueenidiamiini tai aminofenolit johdoksineen voivat aiheuttaa kosketusallergiaa. Ne eivät kuitenkaan ole EU:n tiedekomitean kieltouhan alla.
– Kun hiuksia värjätään nykyään yhä enemmän, niin kosketusallergiatkin ovat selvästi lisääntyneet.
Herkistyminen näkyy ihon punoituksena, kutinana, turvotuksena ja hilseilynä. Joskus pään turvotus voi olla niin voimakasta, että hakeudutaan ensiapuun ja ajatellaan, että kyse on jonkin ruoan aiheuttamasta yliherkkyysreaktiosta.
Hoitona käytetään hiuspohjaan siveltävää kortisonivoidetta tai liuosta. Voimakkaissa reaktioissa voidaan tarvita suun kautta otettavaa kortisonia.
Allergioiden lisäksi Rantanen on huolissaan hapettavien hiusvärivalmisteiden mahdollisista syöpäriskeistä pitkäaikaisessa käytössä.
– Vanhempien ei pidä ainakaan tyrkyttää nuorille tytöilleen hiusten värjäämistä.
Erityisesti Rantanen kehottaa välttämään hennatatuointeja, sillä mustaan hennaan suuria määriä lainvastaisesti lisätyt fenyleenidiamiinit voivat aiheuttaa niin pahan herkistymisen, ettei sen jälkeen voi enää milloinkaan käyttää hiusvärejä.
Hiusten värjääminen hennalla voi olla käypä vaihtoehto. Pakkauksen tuoteselosteessa Lawsonia inermis tarkoittaa luonnonhennaa ja Lawsone vastaavaa synteettistä väriainetta. Synteettisen hennan on osoitettu olevan myrkyllistä ihmisille. EU:n tiedekomitea tullee kieltämään sen lähiaikoina.

Upeat hiukset

Hiuksille väriaineet ovat turvallisia. Hiukset kestävät valtavan määrän erilaisia käsittelyjä, sillä keratiini on kovaa ainetta.
– Mitä useammin hius altistuu hapelle, kuten kesto- ja kevytväreille, permanentin kiinnitysaineille tai valkaisuaineille, niin sitä enemmän syntyy vaurioita. Kaikki hiusten rakennevauriot ovat happivaurioita, Raija Kara toteaa.
Vaurioita ei korjaa mikään hoitoaine, mutta hiusta voidaan pinnoittaa, kiillottaa ja pehmentää. Monissa hiusväreissä onkin mukana tällaisia raaka-aineita, joten värjäyksen jälkeen hiukset suorastaan loistavat upeasti.
– Pienet happivauriot ovat hyödyllisiä, sillä ne tekevät hiukset usein helpommin kammattaviksi ja ilmavimmiksi. Hiusten rasvoittumiseen värjääminen ei sinänsä vaikuta, vaan talirauhasten toimintaa säätelevät geenit ja hormonit.
Hapettavien kesto- ja kevytvärivalmisteiden sisältö on samanlaista sekä kampaamo- että markettituotteissa. Raija Kara kehottaa käyttämään niitä levitettäessä aina suojahansikkaita.
– Käsineet antavat suojan vain 15 minuutiksi. Sen jälkeen aineet imeytyvät läpi, vaikkei niitä näekään värittömyyden vuoksi. Kampaamoissa tämä asia tuntuu unohtuvan: jotkut kampaajat käyttävät yhä uudelleen samoja hansikkaita, jolloin altistuminen on ihan eri luokkaa kuin kotona.

Kolmenlaisia väriaineita

Moni niputtaa värjäykset, vaalennukset ja raidoitukset samaan ryhmään. Samoin arvellaan, että kun käytän kevytvärejä, niin käsittelykin on kestovärejä turvallisempaa. Raija Karan mukaan asian laita ei ole näin. Väriaineet voidaan jakaa kolmeen ryhmään.

Vaalennusaineet:
Niitä ei pidä sekoittaa vaaleammaksi värjääviin väriaineisiin, jotka kuuluvat hapettaviin värivalmisteisiin. Vaalennusaineet valkaisevat nopeasti. Niissä ei ole väriaineita, vaan ne poistavat hiusten omaa väriä. Niitä myydään yleensä jauheena, joskus voiteena. Mukaan sekoitetaan vetyperoksidia.

Suoravärit:
Suoravärit ovat sellaisenaan värillisiä. Niihin ei sekoiteta mitään toista ainetta. Suoraväreillä ei voi tehdä hiuksia vaaleammaksi. Niillä voi vain tummentaa tai tehdä värikkäämpiä lopputuloksia. Ne eivät sitoudu hiuksiin samalla tavalla kuin kesto- ja kevytväriaineet. Kaupan hyllyssä suoravärit ovat usein värivaahtoja ja värisampoita.

Hapettavat värivalmisteet:
Myydään nimikkeillä kevyt- ja kestovärit. Itse väriaineet ovat värittömiä, joskus valmistaja saattaa värjätä valmisteen jollakin suoravärillä. Kun niihin sekoitetaan vetyperoksidia, värit alkavat syntyä hiuksissa. Kemiallisessa prosessissa värien molekyylit reagoivat vetyperoksidista vapautuvan hapen kanssa. Vetyperoksidi on turvallinen aine. Sen sijaan väriaineiden kemikaaleja on nyt tutkittu EU:ssa, ja niistä 22 on laitettu käyttökieltoon.

Kotivärjääjä, muista:

  • Älä värjää, jos hiuspohja on ärtynyt tai sinulla on ihottumaa.
  • Tee tuotepakkauksen suosittelema testi, jos vähänkin on syytä epäillä hiusväriallergiaa. Jos värjäät säännöllisesti, niin silloin testin tekemistä joka kerta ei suositella, sillä se lisää riskiä allergiaan.
  • Noudata muutenkin tuotepakkauksen ohjeita. Käytä käsineitä!
  • Älä koskaan sekoita erilaisia hiusvärituotteita. Reaktiot saattavat olla arvaamattomia.
  • Älä käytä hiusvärejä kulmakarvojen tai silmäripsien värjäämiseen.

Asiantuntijat ihotautien ja allergologian ylilääkäri Tapio Rantanen, Päijät-Hämeen keskussairaala ja hiusalan ammatinopettaja Raija Kara, Tampereen ammattiopisto

 

  • Julkaistu 07.06.2010

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  243   16

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

voiko saada jonkun näköistä myrkytystä jos suoraväriä jää päänahkaan ja/tai hiuksen pintaan?

Vierailija
# 30.7.2011 00:28   7   0 X Ilmoita asiaton viesti

Miten allergiatesti pitäisi tehdä? Jokaisessa lukemassani allergiatestissä mainitaan koeajaksi 42 tuntia, mutta kuka oikeasti antaa sellaisen aineen olla päässään kaksi päivää ennen kuin rupeaa värjäämään?

Vierailija
# 1.10.2010 23:30   5   3 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8.

Rapu

Rapu 21.6.-22.7.

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6.

venustaulukkoweb

Etsi taulukosta syntymävuotesi ja katso, missä Venus on sijainnut syntymäpäiväsi aikaan. Se on Venus-...

0109muuttujaaloitus

Tamperelainen Emma-Liisa Lallukka, 20, halusi uuden hiusmallin ja pirteämmän värin ilman pelkoa tyvikasvusta.

muuttuja2

Nurmijärveläinen Susanna Luukkola, 27, kaipasi värin päivitystä ja sähäkkyyttä katseeseen...

muuttuja4

Helsinkiläinen Tanja Lauronen, 39, tarvitsi neuvoja kasvojen ihon pigmenttimuutosten hoitoon ja päivitystä...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 20.04.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 20.04.2015

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6. 20.04.2015

Vierasmeikkinetti

1. Värjäytä hiukset, kulmat ja ripset hiukset ainakin viikko ennen juhlaa. Käy kasvohoidossa pari viikkoa...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

72KT109_dieettiLopeta

Intuitiivisessa dieetissä saa syödä, mitä haluaa. Nälän ja kylläisyyden tunteiden tunnistus...

Muissa lehdissä

EV0814 manik

Katso video alla olevasta linkistä!   Asiantuntija: Tuula Turunen Malli: Sirpa Issakainen Kuvaus ja editointi: Kari Kaipainen | Eeva

Vh5 kauneus

Oliivi- eli öljypuu (Olea europaea) on ollut kauan Välimeren kulttuurien elinkeinon ja vaurauden lähde. | Voi hyvin

Kysely

Millaisen uimapuvun aiot ostaa täksi kesäksi:

Näistä keskustellaan

Sussab1

Susanne Björkholm syö kerran päivässä ja pysyy mielestään terveempänä kuin muut.

Neitsyt

Älä turhaan pety!

Lihavuusistockl

Syy miehen helpompaan painonpudotukseen ei ole vain lihaksissa ja hormoneissa vaan myös tunteissa. Nainen, lue tämä, ennen kuin sorrut lohtumunkkiin!

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.