Kt1ruokapaniikki

Paniikki ruokapöydässä

Ruoasta on tullut etuoikeuden sijaan uhka. Miksi syöminen on nykyään niin vaikeaa?

Luen kassajonossa iltapäivälehden lööppiä. Raflaava teksti keltaisella pohjalla kertoo, että karppaus tappaa. Minulta pääsee pieni haukotus. Olen kyllä kuullut urbaanilegendan kahdesta karppaamiseen tikahtuneesta nuorukaisesta, mutta en jaksa nyt ajatella muuta kuin sitä, olenko varmasti ostanut riittävästi pekonia.
Minua on uhkailtu tähän tapaan niin usein, että olen tullut täysin välinpitämättömäksi kaikenlaisen ruokaan liittyvän pelottelun suhteen. Ainakin kananmunat, homejuusto, voi, perunalastut, kahvi, silakka, pehmytjäätelö ja porkkana ovat aineita, joiden olen kuullut aiheuttavan ennenaikaista poistumaa.
Tilastojen mukaan ruoka tosiaan aiheuttaa maailmassa kymmenen miljoonaa kuolemantapausta vuosittain. Mutta ne eivät johdu yksittäisistä ruoka-aineista, vaan ruoan puutteesta. Siksi ruoalla uhkailu harmittaa: etuoikeudesta koetetaan vääntää väkisin uhka.
Tai ainakin syöminen tuntuu jatkuvasti vaikealta.

Informaation ylitarjonta
Jos emme laske kaloreita, laskemme proteiinigrammoja. Jos emme pelkää e-koodeja, pelkäämme akryyliamylaatteja. Olemme tilanteessa, jossa teemme jokaisesta suupalastamme mittavan ideologisen, lääketieteellisen tai kansantaloudellisen ongelman. Joskus todella kaipaan aikoja, kun voileivän saattoi syödä tuosta vain.
Miten tähän on tultu? Syömiskäyttäytymistä ja elintapamuutoksia tutkinut psykoterapeutti ja psykologi Susanna Angle löytää ainakin yhden selkeän syyn: kaikenlaisen informaation räjähdysmäinen lisääntyminen hämmentää ihmisiä. Verkosta ja lehdistä löytyy loputtomasti ruokatietoutta, joka on usein keskenään räikeässä ristiriidassa.
– Tiedon yltäkylläisyys yhdistettynä elintason kohoamiseen on luonut tilanteen, joka ylittää ihmisen kapasiteetin käsitellä tätä kaikkea.
Länsimaissa eletään murrosvaihetta, jossa perinteinen auktoriteettivalta kyseenalaistetaan voimakkaasti. Siksi vanhaan kunnon ruokaympyräänkin suhtaudutaan tänä päivänä yhtä epäilevästi kuin kädestä ennustamiseen.
– On hyvä, että kaikesta keskustellaan, mutta kääntöpuolena on se, että ihmiset alkavat pitää tietona sellaistakin infoa, jolle ei ole tieteellisiä perusteita.
Anglen mukaan erilaiset ruokakiihkoilun muodot voivat johtua myös siitä, että ihmiset haluavat jäsentää ravitsemusta koskevaa informaatiotulvaa selkeillä säännöillä. Kun ruokatiedon ylitarjonta hämmentää, on rauhoittavaa, jos joku määrittelee leivän tai rasvat myrkyksi. Tällöin ruokapöydässä on selkeät säännöt, joita noudattaa.

Yltäkylläisyys vs. laihuuden ihannointi
Huikea sopeutumiskyky on osittain varmistanut ihmisen säilymisen lajina. Kykenemme selviytymään äärioloissa, mutta totumme myös mukavuuksiin varsin nopeasti. Kuinka moni jaksaisi enää vaihdella kanavia ilman kaukosäädintä? Tai pestä pyykkiä ilman pesukonetta?
Ennen vanhaan ruokaan liittyi tasan yksi ongelma: mistä saada sitä tarpeeksi. Nyt emme enää muista olla saatavuudesta kiitollisia, vaan olemme alkaneet liittää ruokaan aivan uudenlaisia ongelmia. Ruoasta on tullut ongelma yksinkertaisesti siitä syystä, että meillä on tällaiseen ylellisyyteen varaa.
Kaikkien on muodostettava ruokaan jokin kanta, koska syöminen on elämän ja kuoleman kysymys, Angle sanoo.
– Alkoholisti voi päästä ongelmastaan, jos hän lopettaa juomisen, mutta syömistä ei voi lopettaa. Siksi jokaisella on oltava siihen jokin suhde.
Oma kantani on selvä: pelkään hysteerisesti lihomista. Siksi en pysty muistamaan montaakaan ruokailuhetkeä viimeisten vuosien varrelta, jolloin en olisi tuntenut pientä huolestuneisuutta syömiseni (eli potentiaalisen lihomiseni) suhteen.
En ole ajatuksineni mikään kummajainen. Kun tapaan ystäviäni, yksi keskeisimpiä puheenaiheitamme on ruoka ja laihtuminen. Kumpi niistä tuntuisi paremmalta? Pienemmät farkut vai kermainen juustopasta?
Tampereen yliopiston tutkijan, terveystieteen tohtori Stiina Hännisen tekemä tutkimus paljastaa, että naiset kokevat lihavuudesta syyllisyyttä ja ahdistusta. Ylipäätään länsimaisten naisten sanotaan kokevan lihavuus ihmisen häpeällisimpänä ominaisuutena. Osa ihmisistä olisi mieluummin vaikka kuuroja kuin lihavia.
Virallisella tasolla ulkonäköseikkoja ei tunnusteta, mutta sen sijaan ihmisiä syyllistetään kansantaloudellisilla seikoilla. Lihava ihminen altistuu terveyshaitoille, jonka seurauksena työkyky laskee ja terveydenhuoltokulut nousevat. Siksi laihdutuspropaganda ja liikuntasuositukset ovat meidän valtionuskontomme: ruoka ei saa pilata verokertymää!

Uhkakuvat
Kauneusmessuilla eteeni asettuu palavasilmäinen nuori nainen. Yhdellä katseella hän päättelee, että minun tulisi harkita ”emäksistä ruokavaliota”. Hänen mukaansa muun muassa hiilihapolliset juomat ja mikroaaltouunin käyttö ovat tehneet kehostani ”happaman”. Se on ilmeisesti hyvin huono asia.
Nainen vakuuttaa, että voin vielä pelastua, jos vain alan syödä Himalajalta raahattua suolaa ja tuhat euroa litralta maksavia pH-tippoja. ”Tipoilla aiheutettu pH:n nousu pilkkoo vesiklusterin, jolloin solut voivat hyödyntää veden paremmin.”
Ikävä kyllä nainen ei kerro, vaikuttavatko tipat myös mielen happamuuteen, jota hänen hurmoksellinen puheensa aiheuttaa.
Tekaistut uhkakuvat ovat osa ruokaongelmaa. Vaikkei uskoisikaan salaliittoihin, markkinatalous pitää huolen siitä, että ruokahysteerikoille riittää kaupallista tarjontaa. Tarvetta erilaisiin laihdutus- ja hyvinvointivalmisteisiin perustellaan pseudotieteellisillä faktoilla, kuten juuri nyt niin muodikkaalla puhdistumisen tarpeella.

Kulutustavara ja identiteetin jatke
Uhkakuvien lisäksi ruokaa myydään nykyisin samoilla argumenteilla kuin muotia. Cooli kuluttaja myös syö muodikkaasti. Ruoka on identiteetin jatke samaan tapaan kuin vaatemerkit tai muut merkkivalinnat. Ei ole samantekevää, puhutko iPhoneen vai Nokiaan, eikä myöskään ole samantekevää, mitä kerrot syöväsi.
– Kukaan ei päivitä Facebook-statukseensa, että söinpä tänään nakkikeittoa ja ruisleipää, Hänninen sanoo.
Totta. Mutta hämmästyttävän monet Facebookin käyttäjät ilmoittavat aina, kun he ovat syöneet sushia.
Valtavaa puffausta osakseen saaneet superruoat ovat hyvä esimerkki muotisyömisestä. Kiinasta raahatut marjat ja rouheet, joiden rinnalla pettujauho on taivaallinen makuelämys, tulivat hetkessä jokaisen trenditietoisen kuluttajan hyllyyn.
Kuluttamiseen kuuluu, että me haluamme tasaisin väliajoin jotain uutta. Joten nyt kun goji-marjoja myydään jo halpahallien laareissa, kuluttajien edelläkävijäeliitin on saatava sisuksiinsa jotain uutta kohkattavaa.
Eräs hyvinvointilehti ehtikin jo otsikoida, että superruoat saattavat sittenkin olla humpuukia.
Ratkaisu: kohtuus, säännöllisyys ja monipuolisuus
On aamu, ja syön pikakahvin kanssa suklaata. Olen siis mahdollisesti suorittamassa vajaata tusinaa ruokarikosta, mutta juuri nyt en jaksa välittää siitä. Ajattelen Anglen lohduttavia sanoja: jos kokonaisruokavalio on kunnossa, pikkuasioilla ei ole väliä.
– Näen aina punaista, kun luen dieettiohjeita, joissa eritellään tarkasti mitä yhden päivän aikana voi ja saa syödä. Tärkeintä syömisessä olisi opetella säännöllisyyttä, kohtuullisuutta ja monipuolisuutta. Näistä kohtuullisuus on meille usein vaikein asia, koska jokaisen pitäisi opetella, mitä se omalla kohdalla tarkoittaa.
Anglen mukaan ruoka muuttuu ongelmaksi, jos siihen liittyy enemmän kärsimystä kuin nautintoa. Tai kun ruoka korvaa tai vaimentaa tunteita.
– Me kuolemme ilman ruokaa, mutta toisaalta siihen liittyy paljon nautintoa.
Tuohan kuulostaa hieman…
– Niin. Syöminen on tämän päivän seksiä.
 

  • Ilmestynyt lehdessä 1/2012
  • Julkaistu 11.01.2012
  27   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Lisää aiheesta

Saatkoproteiinia2

Ensin hyvä uutinen. Proteiinivajaus ei ole suomalaisille yleinen ongelma. Mutta jos liikut paljon, kannattaa tarkistaa,...

Laihduttajan smoothie

Vihreä lime-avokadomousse Ravitsemusbloggari Outi Rinteen kehittämä mousse tyydyttää herkkuhimon ja...

Laihdutusvinkit

Kysyimme teiltä syksyllä, mikä laihdutusvinkki todella toimii. Näin te vastasitte.

Kuukautiskalenteri

  Kuukautishistorian tunteminen auttaa kuukautisten seurannassa, raskauden suunnittelussa ja helpottaa lääk...

atkinsjuttu

Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden haitoista ja eduista on väitelty pitkään Suomessakin. Viime kesänä julkaistiin...

uneton_nosto

 Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Poimi vinkit hyvään uneen.

ekstrajuttu0209

Hidas villasukkaelämä tuntuu ihanalta ajatukselta, mutta miten se oikeasti onnistuu? Elämäntaidon valmentaja...

vitamiinit0209

Käytännössä vain harva saa ruoasta riittävästi elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

Kaikki jutut

Venytys kokokeho

1. Koko vartalon kierto Istu tukevasti selkänojalliselle 
tuolille. Nosta oikea jalka tuolille koukkuun viereesi ja...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 26.01.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 26.01.2015

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

Neitsynaamai

Hoida itseäsi ja unohda toisten syyttely. Jokaisen tähtimerkin kannattaa puuhastella jotakin pientä, uskoa itseens...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Kysely

Kuinka monta hyvää ystävää sinulla on?:

Näistä keskustellaan

Rinnatnetti

Lähes 80 prosentilla naisista on eripariset rinnat. Hyväksytkö omasi, korjaatko liiveillä vai lähtisitkö leikkaukseen? Maksaisitko pikkuauton verran?

Pastellitukkamarkjacobs

Pastellinsävyisiä hiuksia ei voi olla huomaamatta, totesi toimittaja Siina Leppä.

Raakaruoka on nousut tämän hetken ykkösruokatrendiksi. itsekin tykkään raakaruuasta, mutta smoothieita...

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.