kt15kaura

Nauti ihmeviljaa

 

Kauran ravintokuitu laskee kolesterolia ja tasaa insuliinipiikkejä. Uudet kauratuotteet inspiroivat terveystietoista kotikokkia.

Rukiin terveellisyys on kaikkien tiedossa, mutta moniko tietää, että myös kaura on melkoinen kultajyvä. Kaura on vähintäänkin rukiin veroinen terveysvaikuttaja.

Kaura sai jo kymmenen vuotta sitten ensimmäisenä viljana terveysväittämän, että se laskee ­kolesterolia ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kauralese on toistuvasti selviytynyt voittajaksi eri viljaleseiden välisissä mittelöissä, joissa on kisattu erilaisista terveysvaikutuksista. Kauran tiedetään esimerkiksi auttavan diabeetikkoja. Tutkimukset kertovat myös, että ihmeviljasta on ollut apua muun muassa allergiaoireiden ja atooppisen ihottuman hoidossa sekä paksusuolensyövän ehkäisyssä.

– Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että kauralla on tasapainottava vaikutus. Se tasaa verensokerin vaihteluita ja tasapainottaa kolesteroliaineenvaihduntaa, sanoo tutkija Reetta Kivelä Helsingin yliopistosta.
 

Hyytelö suojaa elimistöä
Kauran salaisuus on pääosin sen vesiliukoisessa kuidussa, beetaglukaanissa. Beetaglukaani muodostaa veden kanssa hyytelömäisen massan. Kauran useiden tärkeimpien terveysominaisuuksien uskotaan syntyvän juuri tämän mekanismin ansiosta: hyytelöitynyt kuitu hidastaa esimerkiksi kolesteroliaineenvaihduntaan kuuluvien yhdisteiden imeytymistä.
Liikkuessaan ruoansulatuksen läpi beetaglukaani muodostaa suojaavan kalvon vatsalaukkuun ja ohutsuoleen.

– Hyytelökalvo hidastaa ja estää glukoosin imeytymistä tasaten insuliinipiikkejä ja verensokerin heilahteluita. Se hidastaa myös pahan LDL-kolesterolin ja jopa ravinnon rasvojen kerääntymistä elimistöön.

Toisaalta hyytelön suojassa ihmisen käytettäväksi kulkevat ruoan monet elintärkeät vesiliukoiset yhdisteet,
kuten vitamiinit ja antioksidantit. Kauran erityisen antioksidantin, aventantramidin, uskotaan olevan yhteydessä immunologisiin reaktioihin. Kauran sopiminen useimmille keliaakikoille saattaa selittyä juuri aventantramidin kautta.
Hyytelömäisyys auttaa myös vatsaa toimimaan paremmin. Beetaglukaani varmistaa, että vatsa tyhjentyy pehmeästi. Hyytelöitymisen seurauksena vatsaan muodostuu massaa, mikä nopeuttaa ravinnon läpimenoaikaa ruoansulatuskanavassa. Kaura auttaa esimerkiksi ummetuksessa.

Ihmevilja hellii vatsaa toisellakin tapaa: se tasapainottaa vatsan happoisuutta. Tämän uskotaan suojaavan kauraherkuttelijaa esimerkiksi vatsahaavalta.
 

Tarkista kuidun muoto
Jotta keho saisi kuidun terveyshyödyt käyttöön, kuidun pitäisi pystyä muodostamaan hyytelöä ruoansulatuksessa. Mitä pidempää kuitu on ja mitä enemmän sitä on, sitä paksumman seoksen se muodostaa veden kanssa vatsalaukussa. Mitä paksumpaa hyytelö on, sitä paremmin se tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja todennäköisesti myös rasva-aineenvaihduntaa. Pitkää kuitua saa esimerkiksi leseistä ja hiutaleista.

– Tähän asti kuitukeskustelussa on puhuttu lähinnä kuitujen määrästä. Ihmisille on opetettu, että tuotepaketista kannattaa katsoa arvioitu kuidun määrä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että yhtä tärkeää on se, missä muodossa kuitu on.

Uudet tutkimukset kertovat, että kuitujen merkittävin ominaisuus on niiden tuottaman hyytelömassan paksuus. Jos kuitu on pitkässä muodossa ja sitä on vähän, se voi hyytelöityä yhtä paljon kuin jos kuitua on valtavasti mutta se on lyhyttä. Myös Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSAn kauralle lokakuussa antamassa lausunnossa todetaan, että kolesteroliväittämä koskee vähäisesti prosessoituja kauratuotteita.

Ruis ja ohra jäävät toiseksi
Verrattuna esimerkiksi rukiin vesiliukoisiin kuituihin beetaglukaani sitoo tehokkaammin vettä. Se tuottaa hyytelömäistä massaa jo kohtuullisen pienillä pitoisuuksilla. Tästä syystä voidaan olettaa, että esimerkiksi kaurapuuron terveysvaikutukset ovat merkittävämmät kuin tuotteiden, joiden kuituprosentti on suurempi mutta joiden kuitu on menettänyt hyytelöominaisuutensa.

Kaurakuidun säilymiseen vaikuttaa suotuisasti se, että kaura­leseet, -hiutaleet ja -jauho lämpökäsitellään, jolloin tuotteista
häviävät beetaglukaania pilkkovat entsyymit. Myös ohrassa on paljon beetaglukaania, mutta sen kuitu on herkempää pilkkoutumiselle. Saattaakin olla, että pienellä määrällä kauralesettä voi olla samat terveysvaikutukset kuin isolla kattilallisella ohraryyneistä valmistettua puuroa.

Kaura hillitsee lihomista
Hyytelöityvä beetaglukaani auttaa painonhallinnassa myös kylläisyyden kautta. Jo pieni määrä kauraa tuottaa kylläisyyden tunteen. Tosin tutkijat ovat myös huomanneet, ettei kylläisyyden tunne valitettavasti säily pitkään.

Tuoreessa hiiritutkimuksessa huomattiin, että helposti hyytelöityvä beetaglukaani – sama, jota on kaurahiutaleissa ja -leseissä, siis myslissä ja kaurapuurossa – hillitsee lihomista, vaikka ravinto sisäl­täisi muuten paljon rasvoja ja edistäisi lihomista. Korealaisessa kokeessa hiiret söivät rasvaista ravintoa beetaglukaanin kanssa tai ilman. Beetaglukaania saaneiden paino ei lähtenyt nousuun. Kauran käytöstä painonhallinnassa on kuitenkin vielä vähän todisteita.

Beetaglukaanin muodolla on merkitystä ennen kaikkea glukoosiaineenvaihdunnassa. Sen sijaan ei ole selvää käsitystä siitä, onko kuidun pilkkoutumisella merkitystä kolesteroliaineenvaihdunnassa. Myös leivotun, pilkkoutuneen kuidun on huomattu vaikuttavan suotuisasti kolesteroliin. Samoin mehuna nautitun beetaglukaanin on todettu alentavan pahaa LDL-kolesterolia, vaikka kuidun hyytelöitymisominaisuus on tällöin pienentynyt.

Voimakkaasti pilkkoutunut kuitu toimii myös prebioottina. Paksusuoleen kulkeutunut beetaglukaani on ravintoa paksusuolen hyville bakteereille. Kauran kuitu siis suojaa elimistöä.

Kokeile kaurapitsaa
Kauraa kannattaa Kivelän mukaan kokeilla ennakkoluulottomasti. Se sopii yllättävän moneen ruokaan ja leivonnaiseen. Kukaan ei estä tekemästä esimerkiksi kauralettuja tai kauraista pitsapohjaa. Kauraleipomisessa tosin on omat haasteensa, sillä viljassa ei ole leivonnassa tarvittavaa sitkoa.

– Monipuolisuus tekee hyvää. Terveysväittämässä sanotaan, että kolme grammaa beetaglukaania päivässä auttaa hallitsemaan kolesterolia. Määrä kertyy yllättävän helposti pienistä puroista, tutkija sanoo.

Kauraleseiden, -hiutaleiden ja -jauhojen lisäksi kaupan hyllyltä löytyy esimerkiksi kauranäkkäriä, -pastaa ja -jogurttituotteita, joissa kaikissa kuitu on säilynyt hyvin. Sen sijaan nestemäisissä elintarvikkeissa beetaglukaanin käyttö on haasteellisempaa.

– On huomattu, että beetaglukaani pilkkoutuu herkästi jalostuneemmissa elintarvikkeissa. Esimerkiksi kaurakermassa on kuitenkin hyviä rasvoja ja antioksidantteja, vaikka kuidun terveyshyödyt olisivat alentuneet. Markkinoilla olevien kaurajuomien terveyshyötyä taas voisi verrata hedelmä- tai marjasmoothien nauttimiseen.

Keksihyllystä tutkija valitsee mieluummin täysjyväkaurakeksin kuin esimerkiksi vehnäkeksin.
– Keksiähän ei nykykäsitysten mukaan voi sanoa terveysvaikutteiseksi, mutta jos haluan makeaa, täysjyväkaurakeksi on hyvä vaihtoehto. On todennäköistä, että kauran beetaglukaanin hyytelömäisyys pystyy tasoittamaan sokerin ja rasvan imeytymistä eri tavalla kuin vaikka vehnäkeksit.
 

Asiantuntija tutkija Reetta Kivelä, Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitos
Lähteet Kehittyvä elintarvike -lehti (4/08), www.mmmtike.fi ja www.oatsandhealth.org

Teksti Kaisa Pastila Kuva Satu Nyström

  • Julkaistu 23.11.2009

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  92   8

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Todella hyvä artikkeli, pelkkää asiaa.

Anneli Leino
# 21.1.2014 11:19   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Härkäpoapu

Vierailija
# 20.1.2014 18:44   0   0 X Ilmoita asiaton viesti

Luovutin Immunoglucan-ravintolisän äidilleni, koska hän ei siedä hiivaa. Minä sen sijaan siedän ja siksi käytän toista ravintolisää, Primmunoa.

Atro Niiniluoto
# 19.2.2011 21:26   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin terveysvaikutusta voidaan sanoa prosessisoimattomalla kaurassa tai muissa kasvikunnan tuotteissa olevassa liukoisessa kuidussa betaglukaanissa. Beetaglukaani lämmönvaikutuksesta pilkkoutuu pienimolekyylisiksi yhdisteiksi ja näin ollen sillä ei ole vaikutusta glukoosi vaihteluille veressä. Kun taas prosessoimattomalla on. Tähän ryhmään kuuluu kaikki prosessoitu vilja valmisteet, leivät, leivokset, keksit, puurot..... diabetes kuinniaan.

Vierailija
# 16.3.2010 15:12   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

Luusto2

Tiedätkö, missä kunnossa luusi ovat? Harva tietää. Suomessa on ainakin 400 000 henkilöä,...

Gluteeni

Gluteenista on tullut monille punainen vaate. Se on sitkoinen aine, jota vehnä, ohra ja ruis sisältävät....

Kuivatsilmat

  Roskan tunne silmässä, punoitusta, kutinaa ja rähmää. Kun silmä ärtyy, ärtyy...

Vatsavaivat

1. Jos vessakäynti poistaa oireet, ole huoletta

Hannantehoviikkoresepti

Kyseessä ei ole siis mikään tiukka dieetti, vaan pääset opettelemaan monipuolista ruokavaliota tuntematta nälkää. Jos olet kovin...

atkinsjuttu

Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden haitoista ja eduista on väitelty pitkään Suomessakin. Viime kesänä julkaistiin...

uneton_nosto

 Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Poimi vinkit hyvään uneen.

//function to calculate the pulse values and add them to the website function calculate_pulses...

Kaikki jutut

Crossfit jumppa

  Kokeilitko jo kolmosnumeromme crossfit-jumppaa? Yksi sen haastavista liikkeistä on kuvassa näkyvä...

Luusto2

Tiedätkö, missä kunnossa luusi ovat? Harva tietää. Suomessa on ainakin 400 000 henkilöä,...

ClarisonicKisapalkinto2

Mikä oli suosikkijuttusi numerossa 3/2015? Vastaa täyttämällä ja lähettämäll...

YSLKisapalkinto1

Arvomme palautetta lähettäneiden kesken kaksi Yves Saint Laurentin tuotepakettia, joissa on tuuheuttava Volume...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Neitsynaamai

Hoida itseäsi ja unohda toisten syyttely. Jokaisen tähtimerkin kannattaa puuhastella jotakin pientä, uskoa itseens...

Perusasiat vari

Näin onnistut varmasti: 1. Suojaa hiusten ja ihon raja paksulla voiteella. Tee sen jälkeen keskijakaus ja sujauta k...

Kysely

Mikä hiuksissasi huolestuttaa sinua eniten:

Näistä keskustellaan

Viljat

Gluteenittomuus on uusi ihmedieetti, joka villitsee nyt myös Suomessa. Todellista hyötyä vaiko lähinnä rahanhukkaa? Lue 12 faktaa.

Minulta usein kysytään hiustenhoitovinkkejä, sillä minulla on pitkät hiukset. Siis todella pitk...

laskurit_nosto

Liikunnallinen maailmanympärysmatkamme sisältää monelaisia kannustimia esimerkiksi arvontojen muodossa. Täältä löydät kilpailujen voittajat.

Perusasiat vari

Värjättyjen hiusten juurikasvun saa peitettyä helposti kotikonstein.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.