Joogakoulu2 KT

K&T:n joogakoulu: Tasapainoa ja harmoniaa elämään

Ohjaaja Liisa Erika Taivasmaa opastaa helppoihin hiljentymis- ja rentoutusharjoituksiin.

Tasapainoa ja keskittymiskykyä tarvitaan läpi elämän. Tasapainoliikkeitä tehdessäsi huomaat selvästi, kuinka mielen liikkuessa myös keho liikkuu. Jos et ole läsnä nykyhetkessä, horjahdat ja menetät tasapainon. Mieli ja ajatukset vaikuttavat kehoon voimakkaasti.

K&T:n joogakoulu jatkuu uusimassa Kauneus & Terveys -lehdessä 13/2011. Siinä opastin joogakoululaisille neljä helppoa tasapainoliikettä. Vrksasanassa eli puu-asennossa opimme tasapainottelemaan yhdellä jalalla. Jos asento on sinulle liian haastava, tee se aluksi selkä seinää vasten tai kädellä tukien. Liike vahvistaa jalkoja ja kehittää tasapainoa ja keskittymiskykyä.

Prapadasana – istuen varpailla – kehittää jalkojen lihaksia ja tasapainoa. Liike näyttää kovin helpolta kuvassa, mutta kannustan sinua kokeilemaan. Polvivammoista tai kivuista kärsiviä suosittelen kuitenkin jättämään liikkeen väliin.

Natarajasana eli helppo Shivan tanssi venyttää mukavasti etureittä kehittäen samalla tasapainoa ja keskittymiskykyä. Voit tehdä liikkeen aluksi niin, että otat seinästä kädellä tukea. Tasapainon kehittyessä voit alkaa nostaa kättä kohti taivasta. Koeta pitää istuinluusi samalla tasolla.

Navasana eli helppo vene kehittää vatsa- ja selkälihaksia. Liike poistaa jännitystä ja mahdollistaa syvemmän rentoutuksen tilan. Astetta helpommassa versiossa voit asettaa kämmenet lattialle selän taakse – tästä on lehdessä kuva. Lopullisessa asennossa jalat ja kädet pidetään suorina kohtisuoraan eteenpäin. Tällöin kehitämme voimakkaasti myös reisilihaksia. Mikäli sinulla on hyvin heikot vatsa- tai selkälihakset, vältä liikkeen tekemistä.

Toivottavasti K&T joogakoulusta on sinulle iloa. Itse päädyin ”joogapolulle” opiskeluaikanani noin kymmenen vuotta sitten. Hurahdin välittömästi. Harjoituksen tuoma hyvä olo ja ensimmäisen meditaatio-opettajan löytyminen rauhoittivat kiireistä elämänrytmiäni. Olin jo jonkin aikaa tiedostamattani hakenut syvempää tapaa tarkastella elämää ja omaa itseäni.

Sinä – kuten valtaosa meistä kaikista! – pyrit varmasti saavuttamaan harmonian ja tasapainon omassa elämässäsi. Uskoakseni me kaikki haluamme onnistua, olla terveitä, rakastaa ja tulla rakastetuiksi. Tahdomme elää pitkään ja nähdä koko elämän meille tarjoaman kirjon.

Minulle jooga on muodostunut tieteeksi, elämäntavaksi, joka tutkii, kuinka elää oikein. Pidän kehoani laboratoriona, jossa näen kaikkien tekemieni asioiden seuraukset. Syvällä itsessäni tiedän, viekö jokin ratkaisu minua kohti tasapainoa ja harmoniaa vai kauemmaksi siitä. Tähän syvempään itsetutkiskeluun käytän meditaatio- ja rentoutustekniikoita sekä joogaliikkeitä.

Uskon syyn siihen, että emme aina pysty rentoutumaan, piilevän mielessä.  Pienetkin rentoutus- ja meditaatiohetket ovat merkittäviä. Ne antavat keholle ja mielelle mahdollisuuden latautua ja levätä. Ehkä sinäkin tunnistat joskus onnettoman ja kireän olon, mutta syy onnettomuuteen jää usein pimentoon. Mielestäni ainoa keino vapautua jännitystiloista, stressistä ja negatiivisesta tavasta ajatella on mennä syvemmälle ja kohdata oma mieli. Kysyä kysymys, kuka minä olen? Meidän tulee matkata mielemme taloon ja oppia tuntemaan se huone huoneelta. Siivota nurkat ja kaapit läpikotaisin.

Tämä kaikki vaatii tietenkin aikaa ja vaivaa. Olemme uppoutuneet huoliimme ja ulkoapäin tuleviin ärsykkeisiin niin, että huomion siirtäminen pois niistä tuntuu lähes mahdottomalta. Tässä muutama harjoitus, kuinka voit siirtää huomiosi sisällesi ja aloittaa suursiivouksen kohti parempaa ja eheämpää ihanaa itseä. Tarvitset vain rauhallisen paikan ja hieman aikaa.


Harjoitus harmoniaa ja tyyntä olemusta kaipaavalle

Asetu mihin tahansa asentoon, jossa saat pidettyä selkärankasi mahdollisimman suorana. Jos istut tuolilla, pidä jalat vasten lattiaa ja istu aivan tuolin reunalla. Lattialla risti-istunnassa voit asettaa tyynyn istuinluittesi alle tai painaa selän vasten seinää.

Löydettyäsi sinulle hyvän asennon sulje kevyesti silmäsi ja aseta kädet polvien päälle tai kämmenet päällekkäin syliisi. Rentouta hartiat, nosta rintakehää ja suorista niska selkärangan jatkeeksi. Hengitä muutama kerta syvään ja rauhallisesti. Rentouta kehosi kauttaaltaan aina päälaesta varpaisiin asti. Anna kehollesi lupa päästää irti ja rentoutua.

Tunne, kuinka rauhallinen olo leviää kaikkialle kehoosi. Päästä myös irti ajatuksistasi ja mielestä. Siirrä nyt huomio sydämen kohdalle rintakehään. Tunne sisään hengittäessäsi, kuinka rintakehäsi täyttyy myötätunnolla, rakkaudella ja viisaudella. Ulos hengittäessäsi päästä irti kaikista turhista ajatuksista ja anna kehosi puhdistua, tyhjentyä, rentoutua.

Toista harjoitus viidestä kymmeneen kertaa. Rauhallinen, pitkä ja tasainen sisäänhengitys täyttää rintakehäsi myötätunnolla. Rauhallinen, pitkä ja tasainen uloshengitys puhdistaa, rentouttaa.

Istu tämän jälkeen vielä hetki liikkumatta paikallasi. Tunne, kuinka kehosi ympärillä on tilaa ja avaruutta. Aisti, kuinka elossa olet ja mitä koet ulkopuolellasi. Liikuttele kevyesti varpaita ja sormenpäitä. Herättele itsesi kevyesti ja tarkastele maailmaa ympärilläsi.

Harjoitus, kun tunnet olevasi kireä ja jännittynyt

Aseta joogamatto tai huopa lattialle. Asetu selällesi matolle, kasvot kohti taivasta. Seuraa lehdessä olleen Navasana-asanan eli joogaliikkeen ohjeita. Jos sinulla ei ole lehteä, voit katsoa kuvaa tämän tekstin yläpuolella. Saavuttaaksesi parhaan lopputuloksen pysy asennossa niin kauan kuin mahdollista siten, että säilytät hengityksen entisellään. Voit aloittaa aluksi laskemalla hitaasti kahteen tai kolmeen ja lisätä asennon kestoa jopa kymmeneen laskien.

Laskeudu sitten lattialle. Liiku hitaasti, ettet kolhi päätäsi tai itseäsi. Anna kehon uppoutua vasten lattiaa, vasten maata. Laske hitaasti yhdestä kuuteenkymmeneen. Tämä on ensimmäinen kierros. Tee harjoitus vielä kahdesti eli yhteensä kolme kertaa. Lopuksi rentoudu vielä selinmakuulla eli shavasanassa, jalat ja käsivarret rennosti hieman levitettyinä.
 

  • Ilmestynyt lehdessä 13/2011
  • Julkaistu 25.10.2011

Artikkelin avainsanat

hiljentyminen, jooga, Liisa Erika Taivasmaa
  65   2

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Lisää aiheesta

Annaperhopien

"On aikainen aamu. Hengitän keuhkoihini joogasalin pistävän katkuista ilmaa. Jostain älynvälä...

Annaperhopien

"Olen sillä tavalla lapsellinen ihminen, että­ suhtaudun aina epäilevästi asioihin, jotka ovat liian...

Frantsila

Pääsin kokeilemaan hathajoogaa Frantsilan luomuyrttitilan Hyvän olon keskuksessa Hämeenkyrössä....

Kt8 laventeli

Laventelilla (Lavandula augustifolia) on hajustettu liinavaatteita ja kosmetiikkaa sekä karkotettu kirvoja ja muita...

Kt10 yrtit salvia

Sana salvia (Salvia officinalis) tulee latinan sanasta salvare, joka tarkoittaa ’minä parannan’. Salviaa on käytetty...

Kt11 lipstikka valmis

Lipstikka eli liperi (Levisticum officinale) on jo vuosituhansia ollut ratkaisu ilma-, ruoansulatus- ja suolistovaivoihin, mutta...

KT12 jooga

Kauneus & Terveys -lehdessä numero 12 alkoi kolmiosainen joogakoulu. Tule ihmeessä mukaan tutustumaan joogaan!...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

KT0515 parasjuttu (1)

Mikä oli suosikkijuttusi numerossa 5/2015? 09.04.2015

KT0515 parasjuttu (2)

­Arvomme palautetta antaneiden kesken Omronin Jog Style -askelmittarin, jolla voi mitata koko  päivän...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

Kasienpesu2

Jos laitat laukun vessan lattialle ja peität istuinrenkaan paperilla, voit altistua viruksille ja bakteereille. Katso ohjeemme hygieeniseen...

Suuseksi

Se on hitaampi virittää mutta kestää puolet pidempään kuin miehen. 10 tieteellistä faktaa huippukokemuksesta.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.