Kundaliinijooga

K&T:n joogakoulu: Eri joogamuodot aloittelijan testissä III

Kolmas tunti: kundaliinijoogatunnilta mieleen jäi mielen harjoittaminen.

Lähestyin kuitenkin suurella kiinnostuksella kundaliinijoogatuntia, koska arvelin joogamuodon olevan jotain sellaista, jota en ole koskaan kokeillut. Olin oikeassa! Kundaliinijooga oli astetta henkisempää kuin joogat, joita olen kokeillut muualla. Itse koen, että suurin ero harjoituskokemuksessa johtui siitä, että koko harjoitus tehtiin silmät suljettuina.  Kuntopiirijamppa leimaisi joogamuodon suoraan hörhöksi ja hipiksi. Henkisyyttä ja rauhoittumista elämäänsä kaipaavien uskon pitävän tästä joogamuodosta.

Tunti järjestettiin Helsingin Lauttasaaren Kuntokasinolla. Joogatilassa oli kuntopyöriä, puntteja ja jumppapalloja, mikä viesti siitä, että pieni tila muuntautuu joogasaliksi vain välillä. Itse asiassa tunnit siirtyvät jo joulukuussa Lauttasaaresta Hernesaareen, jonka salista kuva on.

Kun tunti alkoi, tilassa oli hämärää ja rytmikäs musiikki soi taustalla.

Kundaliinijoogaharjoituksella on aina jokin tietty tarkoitus, kriya. Tänä pimeänä syysiltana harjoituksen tarkoitus oli lisätä aurinkoa, energiaa, vastustuskykyä ja sisäistä valoa, kertoi tunnin ohjaaja Tommi Kujala.

Kujala on Suomen kundaliinijoogayhdistyksen puheenjohtaja. Hän oli pukeutunut tunnilla valkoiseen asuun ja valkoiseen huiviin, kuten kundaliinijoogassa moni tekee. Joogamattona osalla porukasta oli valkoinen lampaantalja. Näiden valkoisten asioiden tarkoitus on helpottaa harjoitusta, ja lampaanturkin tehtävä on eristää joogin oma energian ympäristön energiasta. Mikäli turkin päällä joogaaminen ei kuitenkaan ilahduta, sopii mikä tahansa luonnonkuituinen jooga-alusta mainiosti. Mattoja ja tyynyjä sai salista lainata.

Aloitimme tunnin pienellä hiljentymisellä. Istuimme risti-istunnassa hetken hiljaisuudessa, silmät kiinni. Alkuhiljentymisen jälkeen vuorossa oli tulihengitysharjoitus eli nopeatempoinen palleahengitysharjoitus, jonka tarkoitus oli virkistää ja puhdistaa kehoa. Tämä harjoitus, kuten mielen rauhoittamiseen, tasapainottamiseen ja molempien aivopuoliskojen aktivoimiseen tähtäävä vuorosierainharjoitus – se tehtiin tunnilla myöhemmin – oli tuttu kokeilemaltani sivanandajoogatunnilta.

Ohjaaja ohjeisti hengitystä läpi hengitysharjoitusten ja asanaharjoitusten – muistuttaen kuitenkin, että oma tahti on paras tahti ja pakottamatta parempi. Sisään- ja uloshengityksiä tehtiin siis yhteiseen tahtiin. Aina välillä pidätettiin hengitystä pienen hetken ajan. Toki välillä ilma sai virrata vapaasti. Hengitykseen keskittyminen oli mielestäni tällä tunnilla aika helppoa ja luontevaa sen takia, että silmiä pidettiin koko ajan suljettuina. Samasta syystä koin ilman kulun kehossa voimakkaampana kuin muilla tunneilla.

Joogaliikkeiden eli asanoiden harjoittaminen oli rytmiltään ja hengeltään erilaista kuin esimerkiksi aiemmin kokeilemissani   iyengarjoogassa ja sivanandajoogassa, joissa asanoihin jäätiin usein hetkeksi paikalleen. Kundaliinijoogatunnilla jokaista liikettä tehtiin monia minuutteja ja liike oli usein edestakaisin ”heilumista”, vaikkakin sana heiluminen antaa siinä mielessä väärän kuvan, ettei liikkeitä tehty mitenkään hallitsemattomasti. Kuitenkin liikkeissä pysyttiin usein koko ajan liikkeessä ja liikuttiin toistuvasti puolelta toiselle. Esimerkiksi yhdessä harjoituksista istuimme matolla jalat suorina ja ojennuimme ensin eteenpäin ja nojasimme heti perään taaksepäin – ja sama lukemattomia kertoja uudestaan. Tällä joogatunnilla tehtiin siis paljon ”toistoja”.

Haastavaksi ainakin itselleni harjoitus muotoutui siinä, että liikkeeseen yhdistettiin usein mantra (jota toistettiin yleensä vain mielessä), sormien asennot eli mudrat, lihaslukot eli pienten lihasten jännittäminen, sisään- ja uloshengityksen rytmitys sekä katseen – silmien ollessa kiinni – kohdistus kulmakarvojen väliin. Vaikka kehon liike automatisoituikin monessa harjoituksessa aika nopeasti, sain itseni jatkuvasti kiinni siitä, etten muistanut mantran ja hengityksen ohessa pitää ”sisäistä katsetta” kulmakarvojen välisessä tilassa. Mieli piti todella yrittää valjastaa keskittymiseen, ja sitä piti jatkuvasti kutsua takaisin omilta teiltään. Monen asian samanaikainen muistaminen ei ollut helppoa. Tunnilla oli todella keskittynyt tunnelma, jota ei haitannut se, että huoneen ulkopuolelta kuului välillä pientä melua. 

Itselleni kokonaan uudenlainen ”seisomaliike” oli se, jossa me tunnille osallistujat saimme alkaa liikkua silmät kiinni musiikin tahdissa. Tarkoitus oli liikutella kehoa juuri siihen malliin, kun tuntui hyvältä. En muista koskaan tanssahdelleeni silmät kiinni, joten tunnilla tuli todellakin kokeiltua jotain aivan uutta. Silmät suljettuina liikkuminen musiikin tahtiin oli yllättävän vaikeaa. Ehkä vaikeinta oli päästää irti kaikesta kontrollista. Kuinka luottavainen pitäisikään uskaltaa olla, jotta uskaltaisi kunnolla ryntäillä ja hypähdellä silmät kiinni ympäri salia!

Lopputunnista tehtiin rentoutumis- ja meditaatioharjoituksia, lausuttiin mantroja ja laulettiin loppulaulu. Risti-istunnassa tunnilla istuttiin paljon, alussa ja lopussa ja aina välillä. Venytyksiä oli vain muutamia, eikä harjoitus ollut fyysisesti erityisen rankka. Tosin useita liikkeitä tehtiin lukemattomia toistoja, jolloin lihaksia sai oikeasti käyttää. Ohjaajan mukaan tunnin rankkuus vaihtelee ja joskus hiki lentää kunnolla. 90-minuuttisen tunnin aikana tehtiin monta kertaa pienen pieni pysähdys. Kuuntelimme tällöin paikoillamme ja silmät suljettuina, kuinka valtavalta hiljaisuus korvissa kuulostaa.

Loppurentoutumisen aikana mieleen suorastaan jonotti hyviä ajatuksia ja muistoja. Olo oli positiivinen ja toden totta aurinkoisempi. Tunnin tarkoitushan oli muun muassa lisätä sisäistä valoa ja aurinkoa elämään. Vaikka tunnilla tehtiin paljon liikkeitä ja toistoja, sisäinen tunnelma harjoituksen jälkeen oli samanlainen kuin pitkän rentoutusharjoituksen jälkeen – henkinen puoli jäi päällimmäiseksi mieleen. Harjoittelu silmät suljettuina käänsi huomiota automaattisesti sisäänpäin, omaan itseen, ja sehän joogassa on tarkoituskin.

  • Julkaistu 16.11.2011

Artikkelin avainsanat

jooga, K&T:n joogakoulu, kundaliinijooga
  80   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Lisää aiheesta

Annaperhopien

"On aikainen aamu. Hengitän keuhkoihini joogasalin pistävän katkuista ilmaa. Jostain älynvälä...

Annaperhopien

"Olen sillä tavalla lapsellinen ihminen, että­ suhtaudun aina epäilevästi asioihin, jotka ovat liian...

Kt6 tuoksut

Me tapasimme Ruotsin-laivalla syksyllä 1996. Kohtaamisemme oli ihana, mutta ei siinä mitään suoranaista...

Kt5funk6

1 Liike alaselkäkivuista kärsiville Asetu kylkimakuulle ja pidä jalat koukussa. Risti sormet takaraivolle.

KT12 jooga

Kauneus & Terveys -lehdessä numero 12 alkoi kolmiosainen joogakoulu. Tule ihmeessä mukaan tutustumaan joogaan!...

Joogahuone web

Kauneus & Terveys -lehdessä esiteltyjen joogamuotojen testaus jatkuu! Suuntasin sivanandajoogatunnille Helsingin...

Kt14 kananmuna

Jos et muista mitään muuta tästä jutusta, muista tämä: kova rasva nostaa veren huonoa kolesterolia...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 20.04.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 20.04.2015

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6. 20.04.2015

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

atkinsjuttu

Lentoemäntädieetin kerrotaan syntyneen Amerikassa aikoina, jolloin lentoemäntä ei saanut ylittää tiettyä painorajaa! Tämä...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

Varjosta nena

Kasvoja voi muokata voimakkaasti meikillä. Kokeile nenän kaventamista varjostus- ja korostusväreillä.

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.