Joogasali

K&T:n joogakoulu: Eri joogamuodot aloittelijan testissä

Ensimmäinen tunti: iyengarjoogan jälkeen olo oli seesteinen ja positiivinen.

Tuoreessa Kauneus & Terveys -lehdessä esitellään eri joogamuotoja. Testaan niistä jokaista ja kirjoitan aloittelijan kokemuksesta. Ensimmäiseksi menin kokeilemaan iyengarjoogaa. Tämä joogahan on sitä joogaa, jossa ollaan hyvin tarkkoja siinä, että asanat tehdään varmasti oikein. Itselleni ajatus sopi, sillä olen kärsinyt polvivaivoista siitä asti, kun vuosia sitten yritin typeränä vääntää väkisin toista jalkaani risti-istuntaan. Siitä nyt ei tietenkään seurannut mitään hyvää, ei edes kunnollista risti-istuntaa. On siis hyvin helppo yhtyä lähes kaikkien tapaamieni joogaohjaajien lempiohjeeseen, ettei kehoa saa koskaan pakottaa mihinkään, mihin se ei halua taipua.

Sali Espoon iyengarjoogakeskuksessa on viihtyisä. Kunnollisia pukuhuoneita tiloissa ei tosin ole eikä suihkuja ollenkaan. Mutta tosiaan salissa itsessään ja aulassa on nättiä; kaikkialla vaaleita ja rauhoittavia sävyjä. Tutustumistunnilla riitti porukkaa oikeastaan liikaakin. Itse kursseilla, joille ilmoittaudutaan tutustumistunnin jälkeen, on kuulemma selvästi vähemmän oppilaita per tunti.

Iyengarjoogassa, jonka hankala nimi tulee perustajansa, intialaisen Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengarin nimestä, käytetään paljon apuvälineitä. Myös Espoon salissa oli vöitä ja palikoita. Seinistä roikkui köysiä. Näiden ”työkalujen” on tarkoitus auttaa juuri siinä, että asennot voi varmasti linjata turvallisesti.

Tunnin aluksi opettaja Päivi Vastela sanoi joogan olevan ”meditation in action”. Joogamisen aikana ei tulisi pystyä miettimään paljon muuta, jos liikkeisiin keskittyy – ja vaativimpiin joogaliikkeisiin todella joutuu keskittymään. Erikseen ei siis meditoida, vaan liikkeet ajatellaan meditaatioksi.

Tunti alkoi pienellä pysähtymisellä, tuntiin virittäytymisellä. Hiljennyimme ja kuuntelimme omaa hengitystämme, jotta voisimme verrata sitä hengitykseemme tunnin lopussa. Lausuimme yhdessä om-mantraa.

Hiljentymisen jälkeen venyteltiin. Sitten tehtiin seisoma-asanoita, joista osa oli minulle tuttuja joiltain aiemmilta joogatunneilta: alaspäin katsova koira, kolmio, soturiasanoita. Näissä asanoissa muun muassa kierretään selkää, pysytellään reisilihasten varassa ja venytetään selkää ja takareisiä.

Opettaja neuvoi tarkasti, miten jalkaterien tulisi asanoissa olla, ja jakoi meille palikoita avuksi. Itse tutustumistunnilla ei ollut yksilöllistä kädestä pitäen -ohjausta, mutta sellaista kuitenkin on tiedossa myöhemmillä tunneilla, joilla on paljon vähemmän osanottajia. Asanoiden jälkeen oli kunnollinen loppurentoutuminen. Suljimme silmämme ja makasimme selällämme kymmenisen minuuttia.

Tutustumistunti ei ollut fyysisesti erityisen rankka. Joissakin seisomaliikkeissä piti käyttää hetken lihaksia ihan kunnolla, mutta aivan välttämätöntä minun ei olisi ollut päästä suihkuun tunnin jälkeen. Loppurentoutuminen oli ihana, sillä silloin sai päälleen lämpöisen viltin. Huomio oli fyysisissä asanoissa, eikä tuntiin kuulunut erillisiä keskittymis- tai hengitysharjoituksia.

Tunnin jälkeen opettajalla oli runsaasti aikaa ja halua vastailla kysymyksiin, miten polvivaivan kanssa tulisi treenata. Iyengarjoogaopettajilta kannattaa ehdottomasti tiedustella, miten asanoissa kannattaa olla, jos kärsii vanhoista vammoista.

”Hörhöintä”, mitä iyengarjoogatunnilla tehtiin, oli om-mantran lausuminen, joten tämä joogamuoto sopii mainiosti niille, jotka säikähtävät kaikenlaista hippeilyyn kaukaisestikaan viittaavaa.

Tunnin jälkeen oli hyvä fiilis. Ulkona oli raikas ilma, koska oli juuri satanut. Mieli oli tyynempi kuin tunnille mentäessä ja hengitys toden totta rauhallisempi. Olisinkohan huomannut, että ulkona oli ihanaa raikkautta ja kauneutta, jos en olisi ollut juuri tulossa joogatunnilta? Ehkä olisin kokenut sään vain ikävän kosteaksi ja harmaaksi.

Seuraavaksi kokeilen sivanandajoogaa. Jännä nähdä, minkälaista se on!

  • Julkaistu 07.10.2011

Artikkelin avainsanat

jooga, K&T:n joogakoulu
  74   5

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Lisää aiheesta

Annaperhopien

"On aikainen aamu. Hengitän keuhkoihini joogasalin pistävän katkuista ilmaa. Jostain älynvälä...

Annaperhopien

"Olen sillä tavalla lapsellinen ihminen, että­ suhtaudun aina epäilevästi asioihin, jotka ovat liian...

Kt6 tuoksut

Me tapasimme Ruotsin-laivalla syksyllä 1996. Kohtaamisemme oli ihana, mutta ei siinä mitään suoranaista...

Kt5funk6

1 Liike alaselkäkivuista kärsiville Asetu kylkimakuulle ja pidä jalat koukussa. Risti sormet takaraivolle.

KT12 jooga

Kauneus & Terveys -lehdessä numero 12 alkoi kolmiosainen joogakoulu. Tule ihmeessä mukaan tutustumaan joogaan!...

Joogasali

Ensimmäinen tunti: iyengarjoogan jälkeen olo oli seesteinen ja positiivinen.

Joogakoulu2 KT

Tasapainoa ja keskittymiskykyä tarvitaan läpi elämän. Tasapainoliikkeitä tehdessäsi huomaat selv...

Kaikki jutut

Geenitesti

Vaikka geenitesti on yksinkertainen toimenpide, verikoe tai pumpulipuikolla suun limakalvolta otettu näyte, harkitse sit...

Taukojumppa

    Jos istut päivisin paljon, pidä välillä taukoja. Tämä tehokas syvä kyykky...

Kalanruotoletti

Näin onnistut kalanruotoletissä 1. Harjaa hiukset ja suihkuta niihin halutessasi suolasuihketta tai kuivasampoota....

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 23.03.2015

Neitsynaamai

Hoida itseäsi ja unohda toisten syyttely. Jokaisen tähtimerkin kannattaa puuhastella jotakin pientä, uskoa itseens...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

Temperamentti nosto

Rakkaus ensi silmäyksellä on ihanan romanttinen ajatus. Täsmällisemmin sanottuna yltiöromanttinen. Ensitapaamisella syttyy ensin...

Geenitesti

Vaikka geenitesti on yksinkertainen toimenpide, verikoe tai pumpulipuikolla suun limakalvolta otettu näyte, harkitse sit...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

Harka

Älä hämmenny hämmennyksestä!

Yhdistettymuutos

Oikeat valinnat pukeutumisessa hoikentavat vartaloa jopa kaksi vaatekokoa. Tässä 10 vinkkiä hoikentavaan pukeutumiseen.

Kalat

Rakasta itseäsi!

Suru

Ihminen voi tuntea olonsa yksinäiseksi, vaikka hänellä on kavereita ja parisuhde. Silloin on kyse tunnelukosta, joka tekee olon ulkopuoliseksi ja...

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.