kiitollisuus

Kiitollisuus tuo pitkää ikää

Kiitollisuus tuo mukanaan elämänlaatua ja lisää elinvuosia. Jos kiitollisuuden tunteet ovat hukassa, niitä kannattaa elvyttää harjoittelemalla.

On todistettu tieteellisesti, että kiitollinen elämänasenne lisää monella tavalla hyvinvointia. Tyytyväisyys johtaa terveyden kohenemiseen ja pitempään elämään.

Ei tiedetä tarkkaan, miksi jotkut ovat kiitollisempia kuin toiset. Kiitollisuus ei kuitenkaan synny siitä, että ihminen pääsisi elämässä muita helpommalla. Elämänvarrella on voinut tapahtua vaikeita traumaattisia tapahtumia. Kiitollisuus ei myöskään lisäänny ulkoisen menestymisen myötä.

– Kiitollisuus on sisäinen mielentila. Materian tai aseman voi menettää, mutta henkisyys on ihmisen omaa, jota kukaan ei voi ottaa pois. Kiitollisuutta tunteva on sisäistänyt hyvän itseensä, Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti Susanna Lundell kuvaa.

Uusi tutkimussuunta

Kiitollisuutta on viime vuosina tutkittu yhtenä positiivisen psykologian tutkimusalueena. Positiivinen psykologia löi itsensä läpi 1990-luvulla. Kun siihen asti valtaosa tutkimuksista oli käsitellyt ihmisen vaikeuksia, stressiä, ahdistusta, aggressioita ja masennusta, niin nyt haluttiin selvittää, mistä syntyvät ihmisen voimavarat.

– On osoittautunut, että erityisen onnellisilla ihmisillä on taito olla myös kiitollisia ja että kiitollisuus on yksi vahvimmin onnellisuuteen vaikuttava asia, aihepiiristä kirjaa kokoava kouluttaja, psykoterapeutti Anneli Litovaara sanoo.

Kiitollisuuden lisäksi myönteisiä tunteita lisäävät selvästi liikunta, säännöllinen uni, hyvät ihmissuhteet, työskentely kohti itselle arvokkaita tulevaisuuden tavoitteita sekä läsnäolevasti nykyhetkessä eläminen, anteeksiannon liittäminen menneisyyden kokemuksiin ja tulevaisuuden näkeminen optimistisessa valossa.

Lähde matkalle

On jo kosolti tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että kiitollinen elämänasenne lisää pysyvämpää tyytyväisyyttä ja vahvistaa suhteita muihin ihmisiin. Tiedetään myös, että onnellisuuden rakentamisessa noin puolet on synnynnäistä, geeneissä olevaa taipumusta onnellisuuteen. Noin kymmenen prosenttia tulee ulkoisista tekijöistä eli esimerkiksi siitä, paljonko ihmisellä on rahaa, missä hän asuu, mikä on hänen ammattinsa, minkä ikäinen hän on ja mikä on hänen terveydentilansa. Loppuihin 40 prosenttiin voi sitten ihminen itse vaikuttaa.

– Jokainen voi tehdä onnellisuutensa eteen tietoisesti töitä. Kiitollisuuden harjoittaminen ja lisääminen omaan elämään on prosessi, eräänlainen matka, jolle jokainen voi lähteä. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada kiitollisuudesta koituvia hyötyjä.

Kiitollinen ja onnellinen ihminen ei suinkaan ole kritiikitön ongelmien kieltäjä. Hän näkee vaikeudet vaikeuksina, muttei anna niiden lannistaa itseään. Hän muuttaa ongelmat haasteiksi ja tavoitteiksi ja ryhtyy toimeen. Hän erottelee asiat niihin, joihin voi vaikuttaa ja niihin, joihin ei.

– On paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Tällöin viisainta on kehitellä asenne, miten niiden kanssa voi tulla toimeen.

Puhdas tunne

Susanna Lundell on tutkinut kateutta. Hän pitää kiitollisuutta eräänlaisena kateuden vastatunteena.

– Kateellinen ihminen kiinnittää huomiota siihen, mitä toisilla on, mutta mitä itseltä puuttuu. Hän on kiittämätön siksi, koska hänen on vaikea ottaa mitään hyvää vastaan kadehtimiltaan ihmisiltä. Sehän todistaa, että hän on jotenkin vaillinainen.

– Kiitollinen puolestaan näkee sen, mitä hän on saanut elämältä ja muilta ihmisiltä, ja osaa antaa sille arvoa.
Saaminen ei kuitenkaan tarkoita vain tavaraa tai palvelusta, vaikka joskus se on sitäkin. Kiitollinen voi olla vaikka toisen antamasta ajasta tai keskustelusta, joka on auttanut ratkaisemaan jonkun ongelman. Kiitollisuuden kohde ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että on antanut jotakin arvokasta toiselle. Kiitolliset ihmiset kadehtivat vähän. Kiitollisuuden harjoittelu myös lievittää kateutta. Kiitollisuus on myönteinen, puhdas tunne, kun taas tunne siitä, että on jollekin kiitollisuudenvelassa, on negatiivisesti värittynyt.

– Taustalla on usein vihan tunteita. Ihmiseltä puuttuu luottamus hyvyyteen. Aidossa kiitollisuudessa ei ole kysymys vaihtokaupasta, jossa jäädään velkaa, vaan halusta laittaa hyvä kiertämään.

Näin vahvistat kiitollisuutta
Anneli Litovaaran lista

1. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjaa viikoittain asioita, joista iloitset, joita ihailet ja joista nautit. Joka päivä aiheita ei kannata listata, sillä silloin kyllästyt pian. Tärkeintä on päästä alkuun, vaikka ensimmäinen asia olisi: ”Tänään ei tapahtunut mitään kamalaa.” Kun tietoisuus omista kiitollisuuden aiheista kasvaa, huomaat hyviä asioita enemmän kuin pahoja.

2. Muista voitettuja vaikeuksia. Tutkimuksen mukaan noin 90 prosenttia menneisyyden muisteluista sisältää positiivisia asioita. On hyvä muistaa myös hankaluuksia, joiden yli on päässyt. Tämä harjoitus opettaa olemaan kiitollinen muille ihmisille sekä tuo paremmin esiin, miten hyvin asiat ovat nyt.

3. Opettele kiitosrukous. Sopii erityisesti niille, jotka ovat tottuneet rukoilemaan ja joille rukous on tärkeä osa elämää.

4. Keskity läsnäoloon. Iloitse ja nauti kehostasi ja katsele sitä kiitollisuussilmälasien läpi: se on lahja. Kautta vuosisatojen runoilijat, filosofit, lääkärit ja taiteilijat ovat ylistäneet ihmisen olemuksen kauneutta. Tee seuraava hengitysharjoitus muutaman kerran viikossa: Hengitä omaan tahtiin. Sano ”kiitos” 5–8 uloshengityskerran
aikana.

5. Käytä visuaalisia muistut­tajia. Laita kodissasi tai työpaikallasi esille erilaisia kuvia ja esineitä, jotka muistuttavat asioista, joista voit olla kiitollinen. Ne voivat olla myös voimalauseita ihmissoikeusaktivisti Eleanor Rooseveltin
tapaan: ”Eilinen on historiaa, huominen on mysteeri, tämä päivä on lahja.”

6. Opettele havaitsemaan. Tee tietoisia havaintoja ympäristöstäsi. Sosiaalipsykologinen totuus on, että tunteet tarttuvat. Kun seurustelet kiitollisuutta tuntevien ihmisten kanssa, kiitollisuus kasvaa itsessäkin.

7. Tee lupaus. Lupaa itsellesi ja ehkä jollekin toiselle ihmiselle, että harjoitat säännöllisesti kiitollisuutta. Näin omaksut vähitellen uuden asenteen.

8. Kiinnitä huomio käyttämiisi sanoihin. Tapasi puhua ja käyttää sanoja kertoo, mitä ajattelet maailmasta. Voit vaikuttaa mielialaasi muuttamalla sisäistä puhettasi. Kun vahvistat kiitollisuutta, ajattelet, mitä erityistä hyvää muut ovat tehneet hyväksesi. Voit sanoa vaikka ääneen: ”Olen kiitollinen juuri sinulle A, että olen päässyt tähän. Olen kiitollinen sinulle B, että asun täällä. Olen kiitollinen sinulle C, että olen tässä ammatissa.” Samalla vahvistat myönteistä ajattelua ja ihmissuhteitasi.

9. Kirjoita kirje. Myönteiset sanat ja sisäinen puhe ovat liikettä, joka synnyttää myönteisiä tunteita. Kirjoita kirje henkilölle, jolle olet kiitollinen. Tällainen keino on tutkitusti herättänyt useita päiviä kestäneen tyytyväisyyden ja onnen tunteen sekä lähettäjässä että saajassa. Silläkään ei ole väliä, vaikka teko olisi pakotettu! Tekeminen on pääasia. Asenteen muutos seuraa usein käyttäytymisen muutosta.

10. Laita hyvä kiertämään. Ole kiitollinen niille, joista on sinulle hyötyä. Vapaaehtoistyön tiedetään nostavan ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Vapaaehtoistyöntekijät sanovat olevansa kiitollisia niille, jotka antavat tilaisuuden auttaa. Auttaminen auttaa löytämään oman henkisen kasvunsa.

 

Näin vahvistat kiitollisuutta
Susanna Lundellin lista

1. Sano usein tärkeä sana:
”Kiitos!”

2. Pysähdy viikon ajan päivittäin hetkeksi valitsemanasi kellonaikana ja kysy itseltäsi, mistä olen kiitollinen juuri nyt, tällä hetkellä.

3. Kirjaa viimeisen viikon ajalta viisi tapahtumaa, jotka antavat aihetta kiitollisuuteen. Jatka harjoitusta kuukauden ajan.

4. Mieti, millaisia kiitollisuuden aiheita sinulla on omassa elämässäsi. Kirjaa viisi asiaa.

5. Päivitä minäkuvasi. Kysy itseltäsi, missä olet hyvä, millaisia lahjoja ja kykyjä sinulla on ja mikä sinussa on kaikkein parasta.

6. Ajattele ihmistä, joka on tehnyt jotain hyväksesi. Kirjoita hänelle kirje, jossa ilmaiset kiitollisuutesi.

7. Palauta mieleesi tilanne, jossa olet saanut tukea ystävältäsi, työtoveriltasi tai esimieheltäsi. Millaisia tunteita se sinussa herätti? Tunsitko kiitollisuutta? Jos tunsit, ilmaisitko sen? Miten? Miten kiitollisuus vaikutti?

Teksti Merja Perttula kuva kuvapörssi oy/jupiterimages

Lähde Robert A. Emmons: Thanks. Houghton Mifflin Company 2007.

  • Julkaistu 18.06.2010

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  98   22

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Golf harrastuksen elämääni löytäneenä tunnen syvää kiitollisuutta ja elämän ihanuutta muita golfareita ja ihmisiä kohtaan.Enempää yrittämattä ja tiedostamatta me keskenämme jaamme toinen toisellemme hyvyyttä, ystävyyttä,iloa ja onnea.On todella sydäntä lämmittävä hetki näitä ajatella samalla kun saa ihailla niin suurenmoisen kaunista kesäistä luontoa.Miten tehokkaasti ja miellyttävästi me näin vaalimme omaa ja kanssaihmisen hyvinvointia.Tunnen kaiken tämän hyvin suurena kiitollisuuden, onnellisuuden ja hyvänmielen aiheena.

Vierailija
# 3.12.2013 15:25   6   0 X Ilmoita asiaton viesti

very good, look forward to view your other articles.

MInäkin innostuin kovasti tästä jutusta. Se on niin totta.

Vierailija
# 25.1.2010 19:13   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

kiitos todella hyvästä artikkelista koskien kiitollisuutta!
Lisää tämänkaltaisia artikkeleita!

Vierailija
# 21.1.2010 14:43   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mitä kiitollisempi on elämälle niin hyvässä kuin pahassa, sitä onnellisemmaksi tuntee itsensä ja sitä tyytyväisempi on elämäänsä. Myös vaikeudet opettavat, ja auttavat näkemään kiitollisuuden ja kiittämättömyyden eron ja arvon. Vaikeuksien jälkeen oppii iloitsemaan siitä, että on niistä selvinnyt vaikkei tilanteen ollessa päällä uskonut edes selviytyvänsä - ja on kiitollinen kaikesta opista mitä tämä elämänkoulu tuo tullessaan, siitä viisaudesta, mitä se tarjoaa, jos vain katsoo tosiasioita rohkeasti silmiin, ratkaisee ongelmansa, ja kiittää itseään siitä, että selviytyi.

Vierailija
# 14.1.2010 14:17   6   0 X Ilmoita asiaton viesti

Luin Kauneus&Terveys-lehdestä joskus vuosi sitten (?) tämän artikkelin. Muistan että se oikein pysähdytti minut ajattelemaan, että olisiko omassa asenteessa korjaamisen varaa. Minusta itsestänihän kaikki on kiinni, lopulta!! Otin projektikseni opetella kiitollisuutta, näkemään sitä ympärilläni eri asioissa. Kyllä se ihmeesti tehosi. Oma olo parani kummasti ja se kyllä heijastui ympärillekin.

Kirsikka
# 1.8.2009 23:31   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kiitollisuus on TODELLA sisäinen mielentila. On ihana olla kiitollisen vanhan ihmisen seurassa, joka huokuu positiivista elämänkokemusta ja -viisautta. Mikään vastoinkäyminen ei tunnu liian suurelta ja kaikesta löytyy jotain hyvää. Eikä katkeruutta mistään. Ei ihme, että kiitollisten ihmsiten sanotaan elävän pidempään. Olen huomannut, että kiitollisten ihmisten seurassa on viihtyy, epäkiitolliset sensijaan vievät muidenkin energiat.

Erään tuttavaperheemme mies (!) on ihminen, joka ei ole katkera mistään eikä hän myöskään koskaan ole sanonut pahaa sanaa kenestäkään. Aina hän löytää hyvää sanottavaa, vaikka muiden mielestä asia näyttäytyisi huonossa valossa. Ja kaikki tämä on aitoa, ei tippaakaan päälleliimattua. Mieletön tyyppi!!

Vierailija
# 31.7.2009 00:01   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Luusto2

Tiedätkö, missä kunnossa luusi ovat? Harva tietää. Suomessa on ainakin 400 000 henkilöä,...

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

"Olin stressaantunut alisuorittaja" Koko kouluajan kuormittunut ja stressaantunut alisuorittaja, vaikka tykkä...

Osaatkokeskittya

Kädessäsi on kahvikuppi ja kännykkä, hiuksissasi kynä ja kainalossa kasa paperia. Huomaat seisovasi...

Hannantehoviikkoresepti

Kyseessä ei ole mikään tiukka dieetti, vaan pääset opettelemaan monipuolista ruokavaliota tuntematta n...

uneton_nosto

 Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Poimi vinkit hyvään uneen.

//function to calculate the pulse values and add them to the website function calculate_pulses...

ekstrajuttu0209

Hidas villasukkaelämä tuntuu ihanalta ajatukselta, mutta miten se oikeasti onnistuu? Elämäntaidon valmentaja...

Kaikki jutut

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

KT0515 parasjuttu (1)

Mikä oli suosikkijuttusi numerossa 5/2015? 09.04.2015

KT0515 parasjuttu (2)

­Arvomme palautetta antaneiden kesken Omronin Jog Style -askelmittarin, jolla voi mitata koko  päivän...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 06.04.2015

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

Kasienpesu2

Jos laitat laukun vessan lattialle ja peität istuinrenkaan paperilla, voit altistua viruksille ja bakteereille. Katso ohjeemme hygieeniseen...

Suuseksi

Se on hitaampi virittää mutta kestää puolet pidempään kuin miehen. 10 tieteellistä faktaa huippukokemuksesta.

Kuivatsilmat

Kuiva huoneilma ja tiivis tuijotus tietokoneen ruutuun ärsyttävät 
silmiä. Kuivat silmät voivat heikentää näköä, joten ota vaiva vakavasti.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.