kt16_hunaja

Hunajasta apua allergiaan?

Siedätys koivun siitepölyä sisältävällä hunajavalmisteella voi vähentää allergiaoireita merkittävästi.

Useimmat koivun siitepölylle allergiset hyötyisivät siedätyshoidosta. Terveydenhuollon voimavarat eivät kuitenkaan riitä antamaan perinteistä pistossiedätyshoitoa jokaiselle puolelle miljoonalle suomalaiselle koivuallergikolle. Ainakin osaratkaisu ongelmaan saattaa löytyä uudesta hunajavalmisteesta, joka sisältää suuria määriä koivun siitepölyä.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti tutki viime talvena hunajan käytön mahdollisuutta siitepölyallergian siedätyshoidossa. Koeryhmään kuului 93 koivuallergikkoa, joista osa nautti luomuhunajaa ja osa hunajavalmistetta, johon oli lisätty mehiläisten keräämää koivun siitepölyä. Tutkimukseen osallistui myös verrokkiryhmä, joka ei käyttänyt testin aikana hunajatuotteita.

Hunajavalmistetta ja luomuhunajaa käyttäneillä koivuallergikoilla oli selvästi vähemmän oirepäiviä kuin vertailuryhmällä. Siitepölyä sisältävä hunajavalmiste vähensi erityisesti vaikeita oireita ja puolitti antihistamiinin käyttöpäivät vertailuryhmään verrattuna.

Vaikutusmekanismia ei tunneta
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtajan Kimmo Saarisen mukaan tulokset ovat hyvin lupaavia.

– Tutkimuksen perusteella uudesta siitepölyhunajasta on säännöllisesti käytettynä huomattavasti hyötyä koivuallergisille.

Myös perinteinen luomuhunaja voi vähentää oireita. Hunajavalmisteen vaikutusmekanismia ei kuitenkaan vielä tiedetä.

– Myönteiset tulokset voivat johtua siitepölyn lisäksi myös itse hunajasta tai sen sisältämistä yhdisteistä. Tarvitsemme kuitenkin jatkotutkimusta, jotta voimme selvittää vaikutusmekanismin. Toivottavasti ensi vuonna meillä on lisää tietoa myös siitä.

Tutkimus on jatkunut kaksi vuotta. Tähän mennessä eniten hunajavalmisteesta ovat hyötyneet ne, jotka ovat ehtineet käyttää sitä jo kahden talven aikana. Myös vuoden käytöllä kukintakauden aikaisia oireita on voitu lieventää selvästi.

– Tulokset viittaavat siihen, että hunajavalmisteella on karaiseva vaikutus. Sen avulla elimistö kouliintuu vähitellen reagoimaan entistä niukemmin koivun allergeeneihin myös kukintakaudella.

Myös ristiinreagointi voi vähetä
Muutamat hunajavalmisteen käyttäjät ovat kertoneet myös ristiinreagoinnin vähentyneen. Koivuallergiset ovat usein allergisia myös tuoreille hedelmille, kuten omenalle tai raaoille juureksille tai vihanneksille, kuten porkkanalle tai tomaatille. Ristiinreagointia aiheuttavien kasvisten proteiinit muistuttavat koivun proteiineja, minkä takia ne voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita.
 

– Käyttäjiltä saatu palaute on ollut rohkaisevaa. Monet ovat olleet todella onnellisia, kun ovat voineet ottaa vaikka omenan takaisin ruokavalioonsa. Siitepölyhän vaivaa vain keväällä, mutta ruoka-allergiat kiusaavat ympäri vuoden, Saarinen sanoo.

Ristiinreagoinnin tutkiminen on hankalampaa kuin allergiaoireiden tutkiminen, minkä takia tieteellisten tulosten saaminen vie aikansa.

– Tutkijana suhtaudun asioihin lähtökohtaisesti epäillen. Vielä en tiedä, mistä hyvät vaikutukset johtuvat, mutta jokin hyvä juttu tässä on taustalla. Tässä on selvästi lisätutkimuksen paikka.

Käytännössä hunajasiedätys on helppoa ja melko halpaa. Hunajan nauttiminen aloitetaan syksyllä mahdollisimman pian siitepölykauden jälkeen, ja sitä käytetään 4–6 kuukautta säännöllisesti.

Ensimmäisinä päivinä hunajaa otetaan vain hammastikun kärjellinen, minkä jälkeen annosta voi nostaa vähitellen noin teelusikalliseen. Talvikauden aikana kuluu noin kaksi purkkia eli reilu puoli kiloa hunajavalmistetta. Yhteensä ne maksavat noin 50 euroa.

Hunajasiedätys sopii myös lapsille. Ainoastaan alle 1-vuotiaille sitä ei suositella.

Apipollen Immuno -siedätyshunajan on kehittänyt kerimäkeläinen mehiläisten kasvattaja Kyösti Pitkänen. Tuotetta saa tällä hetkellä vain verkkokaupan kautta.

Lisätietoa www.kerimesi.net

  • Julkaistu 07.06.2010

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  76   20

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

moro.
poikkesin tampereen ruohonjuureen aikeissani ostaa apipollenia. löytyihän sitä, mutta purkit oli kauniisti myymälän hyllyllä, ei viileässä, vaan huoneenlämmössä. ainakin valmistajan (kerimesi) mukaan myös avaamattomat purkit säilytetään joko jääkaapissa tai muuten viileässä ,jotta teho säilyy.
eli jätin purkit ostamatta ja myyjä jäi vähän tohkeissaan katsomaan..

mansesta nääs
# 21.12.2013 20:50   12   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olen koivuallerginen ja luin siedätyshunajasta ja siitä tehdystä tutkimuksesta. Siinä näytettiin käyrinä siedätyshunajan ja hunajan vaikutus verrattuna plaseboon. Katselin kuvaa ja päätin vaihtaa teehen laittamani sokerin hunajaan, tavalliseen suomalaiseen hunajaan. Tämä tapahtui tammikuussa 2011.
Keväällä 2011 oli verraten helppo koivun siitepölyvuosi eikä minulla ollut juurikaan oireita. Kevät 2012 oli erityisen paha vuosi, mutta minun oireeni jäivät lähes olemattomiksi.
Kevään 2013 koivun kukinta on nyt ohi eikä minulla ole ollut mitään oireita.
Olen kyllä syönyt yhden cetiriziinin päivässä, vanhasta tottumuksesta.
Aiemmin kaksikaan ei juuri auttanut eivätkä muutkaan anihistamiinit, vaikka montaa on tullut kokeiltua.
Olen katsonut tarkkaan, että ostamani hunaja on suomalaista. Luulen sen vaikutuksen perustuvan siihen, että mehiläisten mukana hunajaan on joutunut siitepölyä, joka on toteuttanut siedätyshoidon.

Vierailija
# 30.5.2013 10:13   19   0 X Ilmoita asiaton viesti

En ole aiemmin kuullut tälläisestä vinkistä! Täytyy levittää sanaa, niin moni kuitenkin joutuu painimaan harmittavan siitepölyallergian parissa. Toivottavasti toimii ja kiitos hyvästä jutusta!

Terhi
# 8.6.2010 13:09   20   1 X Ilmoita asiaton viesti

Itse kärsin erityisen pahasta siitepölyallergiasta johon lääkkeetkään eivät tunnu kunnolla tepsivän, joten tätä on kyllä pakko kokeilla. Jos vaikka toimisi!

Hannele
# 8.6.2010 13:05   20   1 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Geenitesti

Vaikka geenitesti on yksinkertainen toimenpide, verikoe tai pumpulipuikolla suun limakalvolta otettu näyte, harkitse sit...

Sussab1

"Syön kerran päivässä, aina ­samaan ­aikaan ja samaa ruokaa. Olen kokeillut ­jokaista rytmi...

Luusto2

Tiedätkö, missä kunnossa luusi ovat? Harva tietää. Suomessa on ainakin 400 000 henkilöä,...

Hannantehoviikkoresepti

Kyseessä ei ole mikään tiukka dieetti, vaan pääset opettelemaan monipuolista ruokavaliota tuntematta n...

uneton_nosto

 Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Poimi vinkit hyvään uneen.

function laske() { var paino var pituus var indeksi paino = parseFloat(document.lomake.T1....

//function to calculate the pulse values and add them to the website function calculate_pulses...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 20.04.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 20.04.2015

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6. 20.04.2015

Uupumus

Stressi tarkoittaa tilannetta, jossa vaatimuksia on niin paljon, etteivät voimat tunnu riittävän. Kielteinen...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Neitsynaamai

Hoida itseäsi ja unohda toisten syyttely. Jokaisen tähtimerkin kannattaa puuhastella jotakin pientä, uskoa itseens...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

Sussab1

Susanne Björkholm syö kerran päivässä ja pysyy mielestään terveempänä kuin muut.

Neitsyt

Älä turhaan pety!

Lihavuusistockl

Syy miehen helpompaan painonpudotukseen ei ole vain lihaksissa ja hormoneissa vaan myös tunteissa. Nainen, lue tämä, ennen kuin sorrut lohtumunkkiin!

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.