antiage_nosto

Hikoilu seis!

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittäiseksi, apua voi löytyä apteekista, iontofreesi-hoidon sähkövirrasta tai jopa leikkauksesta.

Liiallinen hikoilu on paljon kiusallisempi vaiva kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Hikoilevat kädet, jalat ja kainalot hävettävät sosiaalisissa tilanteissa ja vaikeuttavat myös työssä suoriutumista. Lentoemäntiä ja kampaajia piinaavat tummat läiskät kainaloissa asiakkaiden katseen alla. Kellosepän tai ompelijan näppäryys kärsii kosteista sormista, esineet saattavat tahmaantua ja putoilla. Entä miten onnistuu parisuhde, kun jopa käsikkäin kulkeminen arveluttaa?

– Liikahikoilu on suhteellisen yleinen ongelma. Se alkaa varhaislapsuudessa, kouluiässä tai murrosiässä ja on usein perinnöllistä. Yleisintä liikahikoilu on käsissä. Hikoilutaipumukseen voi liittyä myös taipumus raajojen kylmyyteen, kertoo ihotautiopin dosentti Urpo Kiistala.

Ympäristö tulkitsee usein liikahikoilun neuroottiseksi jännittyneisyydeksi, mikä ei useimmissa tapauksissa pidä paikkaansa. Aikaa myöden hikoilu voi kuitenkin alkaa aiheuttaa kiusallisuutensa takia sosiaalista eristymistä.

Tuskanhiki on stressihikeä
Hikoiluilmiö itsessään on elimistön elintärkeä jäähdytysmekanismi, joka estää kehon lämpötilaa nousemasta yli normaalin tason. Elimistön lämpötila laskee, kun hiki haihtuu iholta. Keho hikoilee huomaamattamme kaiken aikaa, myös viileässä. Normaalisti ihminen hikoileekin noin puoli litraa vuorokaudessa. Hikirauhasten toiminnan estyminen kokonaan on vaarallista: pahimmillaan hikoilemattomuus voi johtaa ruumiin lämpötilan poikkeukselliseen kohoamiseen eli lämpöhalvaukseen.

Vartalon liikahikoilun syynä pidetään elimistön lämpötilaa säätelevän hypotalamuksen ylivirittyneisyyttä. Myös tunnetekijät kuten jännittäminen ja stressi saattavat saada kädet, jalat ja kainalot kosteaksi.

Hikoilu saattaa liittyä aineenvaihdunnallisiin tekijöihin kuten diabetekseen, ylipainoon tai vaihdevuosiin sekä joihinkin lääkeaineisiin. Esimerkiksi masennuslääkkeiden sivuvaikutuksena on usein hikoilua. Yllättäen aikuisiällä alkava liikahikoilu voi olla merkki sairaudesta ja antaa aihetta lääkärillä käyntiin: jatkuva vaatteiden kostuminen saattaa viitata esimerkiksi kasvaimiin tai infektioihin. Kylmän hien pintaan nostattavat myös sokki tai kipu.

Missä sitten kulkee liikahikoilun ja normaalin hikoilun raja? Tarkkaa kriteeriä ei ole, sillä yksilöiden ja eri rotujen välillä hikirauhasten koossa ja eri ihoalueiden hikoilumäärissä on jopa kymmenkertaisia eroja. Jos hikoilusta on jatkuvaa haittaa, kannattaa harkita vaivan hoitamista apteekista saatavilla tuotteilla tai lääkärin asiantuntemuksen avulla.

– Potilaat ovat valittaneet, etteivät lääkärit ole piitanneet heidän hikoiluongelmistaan. Tämä käsitys on saanut alkunsa siitä, että hoitomahdollisuudet ovat olleet vähäisiä. Viime vuosina tilanne on kuitenkin parantunut, toteaa Kiistala.

Hoitava sähkövirta
Paras perinteisistä kämmenten ja jalkojen liikahikoilun hoidoista on Kiistalan mukaan iontofreesi. Siinä hoidettavat
raajat asetetaan vesialtaaseen ja veteen johdetaan mietoa sähkövirtaa. Veden ionit kuljettavat sähkövirran hikitiehyisiin ja tukkivat hikirauhasten suuaukkoja. Hoidon aikana voi raajoissa tuntua pientä nipistelyä. Ensimmäisten viikkojen aikana hoitokäsittely toistetaan kolmesta viiteen kertaan viikossa. Sen jälkeen käsittely täytyy uusia keskimäärin
puolentoista viikon välein.

– Iontofreesi vähentää hikoilua kaikilla potilailla, mutta tulos ei aina ole tyydyttävä. Hoidon aloittamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi ihotautien tai fysiatrian hoitoyksikköihin. Jatkossa hoitoja voi pyytää fysioterapeutilta tai tehdä itse: laitteita voi vuokrata kotikäyttöön joiltakin ihotautien poliklinikoilta tai ostaa omaksi suoraan valmistajalta. Iontofreesi auttaa myös kylmäkätisyyteen. Nykyisin hoitoa voidaan soveltaa myös kainaloihin niin sanottujen palloelektrodien avulla.

Pato alumiinisuoloista                                                                                                                                      Paikallisesti liikahikoilun hoitoon on käytetty jo kymmeniä vuosiamyös erilaisia alumiinisuoloja. Suosituimpia suoloja sisältäviä reseptittömiä tuotteita ovat kainalohikoilun estoon tarkoitetut antiperspirantit. Iholle levitettävistä apteekkituotteista Kiistala mainitsee tehokkaana alumiinikloridin spriiliuos Absolut Torrin. Liuos tukkii hikirauhasiin johtavien putkien syvät osat ja sen hikoilua estävä vaikutus on pitkäkestoisempi kuin monissa deodoranteissa, joiden alumiiniyhdisteet ovat vähemmän happamia. Alumiinisuoloja sisältävät tuotteet voivat kuitenkin ärsyttää ihoa ja niiden käyttö vaatii hieman perehtymistä. Käsittelyt tehdään illalla ja kainalot huuhdellaan aamulla.

Uusimpia varsinaisia lääkeaineita liikahikoilun vähentämiseksi on botuliini, jota ruiskutetaan
ohuella neulalla hikoilevalle alueelle. Lääke estää hikoilua välittävien sympaattista hermojen toimintaa esimerkiksi kasvojen tai kainaloiden alueella. Hikoilu vähenee muutamien päivien kuluttua ruiskutuksesta ja vaikutus kestää ruiskutusalueesta riippuen muutamasta kuukaudesta puoleentoista vuoteen. Kiistalan mukaan botuliinin pitkäaikaisvaikutuksia liikahikoilun hoidossa ei vielä tiedetä. Sisäistä lääkitystä hikirauhasten lamauttamiseksi Kiistala suositteleekäytettäväksi vartalohikoilun ehkäisemiseen vain ennen tärkeitä tilanteita kuten esiintymisiä.

Lääkkeillä ei näet voi poistaa hikoilua kokonaan ja niillä on erilasia haittavaikutuksia.
– Vartalohikoilijoille ne saattavat kuitenkin olla ainoa oljenkorsi.

Leikkaus parantaa paikallisesti
Liikahikoilun hoidossa käytetään myös kirurgisia leikkauksia. Kainaloista voidaan poistaa noin 10 neliösenttimetrin alueelta ihoa sekä ihonalaista rasvakerrosta, jossa hikirauhaset sijaitsevat. Kiistalan mukaan leikkausarvet voivat kuitenkin kiristää ja viidennes potilaista jää tyytymättömäksi tuloksiin.

Vaikeissa yläraaja- ja kasvohikoilutapauksissa rintaontelon takana sijaitsevia sympaattisia hermoja eli "stressihermoja" voidaan käsitellä lukitsemalla oireitten mukainen osa niistä pienillä metallipuristimilla hikoilun vähentämiseksi. Tätä melko vaativaa kirurgista käsittelyä kutsutaan stressihermon salpaukseksi.
– Toimenpiteen jälkeen vartalohikoilu voi jonkin verran lisääntyä mutta toimenpide on tarvittaessa palautettavissa, sanoo stressihermosalpauksia tekevä kirurgian dosentti Timo Telaranta.

Jos hikoiluun liittyy sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja muita psykososiaalisia oireita kuten punastumista, vapinaa ja sydämen pamppailua, voi Telarannan mukaan hikoilua pohtia myös psyykkisistä lähtökohdista.

– Lapsuudenkodin turvattomuus voi lukkiutua ikään kuin refleksinomaiseksi jännitykseksi elimistöön ja saada kehon toimimaan aikuisiässäkin jatkuvasti ylikierroksilla. Urpo Kiistalan näkemys on kuitenkin, että liikahikoilun alkamisen syynä ovat useimmiten perintötekijät ja mahdolliset psyykkiset ongelmat ovat enemmänkin seuraus vaivan kiusallisuudesta kuin syy sen alkamiseen.

Kesähikoilu kuriin
o Pukeudu väljiin vaatteisiin. Suosi ohuita ja ilmavia materiaaleja.
o Käytä vaaleita vaatteita auringonpaisteessa.
o Vaihda ihon kanssa kosketuksissa olevia vaatteita joka päivä.
o Vaihda kenkiä päivän kuluessa, pidä sisäkengät erikseen.
o Muista, että liian tiukat kengät lisäävät jalkahikoilua.
o Selkäreput ja vyöt saattavat olla hiostuttavia.
o Huolehdi yleiskunnostasi ja vältä painon nousua.
o Vältä alkoholia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
o Lisää tarvittaessa peseytymiskertojen määrää tai pulahda uimassa.

TEKSTI TAINA SALOMAA
 

  • Julkaistu 31.03.2009

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  417   49

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Kokeile iontoforeesin - hoito joka edellyttää upottamalla kädet pannulla täynnä vettä. Tämän käsittelyn aikana ionstreamer lähettää nykyinen sähkön veden läpi, jossa jännite on vähitellen kunnes kihelmöinti tuntuu. iontoforeesin hoitoja on uusittava joka toinen päivä vähintään viikkoa ennen on havaittavissa laskua hikoilu.

Alex Ionstreamer
# 3.8.2014 17:40   14   0 X Ilmoita asiaton viesti

olen 15v. tyttö ja kärsin kainaloiden ja selän liikahikoilusta. olen kokeillut absolut torria kainaloihin ja se tuntuu toimivan ainakin jonkin verran, mutta kirvely ja ihon herkkyys on joskus miltein sietämätöntä. D: selän hikoilulle en ole löytänyt vielä mitään apua. :( monet hienot vaatteet makaavat käyttämättöminä kaapin perällä. yritän aina pukeutua todella väljästi, joka auttaa siihen että hikiläikät eivät paista. itse suosin sifonki kankaisia paitoja, sillä ne ovat kevyitä ja niitä saa myös monissa eri väreissä ja malleissa. :) kamalinta on silti se, että jos vaikka halaat kaveriasi ja he koskevat selkääsi, niin siinä tulee aika tukala olo sillä et tiedä huomaako hän sen ja mitä hän ajattelee. :(

Vierailija
# 23.7.2014 04:45   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olen kärsinyt hikoilusta kymmeniä vuosia. Murkkuiässä alkoi kainolohikoilu, joka oli erittäin kiusallista. Väljemmillä vaatteilla selvisi aina päivän kerrallaan. . Myöhemmin tuli kuvioihin mukaan jalkahikoilu, kun täytyi käyttää työkenkiä sisällä. Jalat hikoilivat myös sandaaleissa ja hajun takia ne olisi pitänyt vaihtaa uusiin parin viikon välein. Jännittävissä tilanteissa myös kroppa saattoi hikoilla voimakkaasti.

Kaikkea kokeilleena todellista apua on ollut näistä:

Kainalohikoilua estää ainakin minulla Dermix "Tosi kuiva"- antiperpirantti. Se kyllä kirvelee noin tunnin ajan kun töpöttelee sitä kainaloon (aika ikävää kutinaa myös). Alle kannattaa siksi laittaa jotain rasvaista voidetta esim. Bevita R tai sitten oon vaihtoehtoisesti käyttänyt Basibact-voidetta alla. "Tosi kuiva" siis yöksi kainaloon puhtaalle ja kuivalle iholle. Uusin käsittelyn parin viikon välein. Aamulla laitan sitten kainaloon lisäksi mietoa deuroranttia, tällä hetkellä käytössä Avene hypoallergia dödö - ei alkoholia eikä alumiinia (niitä kun on tossa dermix:n tuotteesa ihan riittävästi. Nämä kaikki saa apteekista.

Jos kärsii hajuista vois kokeilla Medex:n Causaal deodoranttia, joka on voide. Poistaa hyvin pahan hajun kainaloista ja jaloista, mutta ei ehkäise hikoilua kylläkään. Itselläni imelä ätläkkä "kissan pissa" - haju kyllä on lähtenyt. Voiteessa on mentholimainen yrttinen tuoksu, ihan miellyttävä. Hinta vähän kalliimpi 28 € purkki, mutta laitetaan tosi-tosi vähän kerrallaan- riisinjyvän verran. Saa apteekista ja netistä myös tilattua.

Sitten vielä huipputuote: Dermosil Foot therapy antiperspirantti jalkasuihke. Vähentää jalkahikoilua paljon ja poistaa jalkahienhajun kokonaan. Ei tarvii enää jännittää kenkiä riisuessa seurauksia.. Riittää kun aamulla laittaa jalkoihin ja odottaa että kuivuu ja koko päivän tehoaa. Ja tuoksu on raikas. Nyt voi ostaa jo kalliimpia kenkiä, kun niitä voi käyttää myös pitkään :o)) Tätä siis Dermoshop:ista netistä. Hinta jotain 5€ ja riittää kuukaudeksi.

Toivottavasti näistä on apua jollekin. Kun oliskin yksi tuote joka tehoaa kaikille, mutta jokainen reagoi tuotteisiin eri tavalla. Kokeilemalla varmaan löytyy sopiva. Onnea matkaan :o))

Vierailija- oisko näistä apua
# 6.3.2014 17:48   8   0 X Ilmoita asiaton viesti

Teipatkaa kainaloihin jotain imeväå esim. paperia nii se imee osan hiestä.

Vierailija
# 28.1.2013 16:05   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

mulla on ollut samaa ongelmaa. ja musta vielä tuntuu, että deodorantti tai saippualla pesu pahentaa haju ongelmaa! nykyään huuhtelen runsaalla vedellä enkä käytä mitään dödöä, niin hajut pysyy poissa. kainalot edelleen ovat aika ajoin märkänä, mutta parempi se kuin haju.

Vierailija
# 30.11.2012 10:49   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Minä nyt 17 vuotiaana kärsin myös liikahikoilusta. Vielä ärsyttävämpää on se, että hikoilen kainaloista, kämmenistä, jalkapohjista, kasvoista ja selästä. Kainalot, kämmenet ja jalkapohjat hikoavat mitään tekemättä, muut silloin kun harrastaa liikuntaa. Muistan kuinka tuskaisia yläasteen liikuntatunnit oli, kun kukaan muu ei ollut niin hikinen kun minä. Ja voi sitä helpotusta, jos oli ulkoliikuntaa, kun ulkona oli viileämpi. Mutta olen kuitenkin oppinut elämään hikoilun kanssa. Sama ongelma minullakin, että en voi pitää kaikkia vaatteita joita haluaisin, muttakun oppii valitsemaan sellaisia vaatteita joista ei hikoilu näy. Onnekseni löysin sellaisen antiperspirantin joka pitää hajun poissa vaikka kuinka hikoilisi. Itse hikoilua se ei kyllä helpota.

Vierailija
# 9.8.2012 22:02   6   0 X Ilmoita asiaton viesti

Oli ihanaa lukea teidän muiden kommentteja hikoilusta. :) Minulla itselläni kesti kauan tajuta, ettei runsas hikoilu ole normaalia. Kerroin asiasta heti terveydenhoitajalleni. Äiti sanoi, ettei se ole totta, että minulla olisi hikoiluongelma, nimittäin en kotona hikoile koskaan. Nykyään hän kyllä jo uskoo. Kaikki ihanat vaatteeni ovat jääneet käyttämättömiksi ja olen alkanut ostaa mustia paitoja. Olen keksinyt, että vaihdan aina paitaa kun tulen kouluun, ja olen mahdollisimman rauhallinen. Se kyllä auttaa, mutta koulukaverini ihmettelevät miksi käyn niin useasti vessassa :/ Joskus kaverini näkevät, että minulla on vaihtovaatteita mukana, ja koitan keksiä jonkun selityksen. Olen päättänyt, että minä en elä tässä tuskassa koko elämääni! Tämä on masentava ongelma, mutta pahempiakin tapauksia on... Tsemppiä kaikille! (:

Vierailija
# 8.4.2011 17:25   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mulla sama ongelma, todella häiritsevä vaiva! Absolut Torr on auttanut jonkun verran kainaloiden hikoiluun, mutta ei käsien. Pakko se on varata lääkärille aika ja toivoa että tämä liikahikoilu saataisiin kuriin. Jos vaikka tuota botuliini tai iontofreesi hoitoa pääsisi testaamaan.

Vierailija
# 5.10.2010 01:14   6   0 X Ilmoita asiaton viesti

Nyt 17-vuotiaana on liikahikoiltu jo kymmenen vuoden ajan. Markettien deudorantit on pelkkiä hajusteita. Itsellä tilanne parantui Absolut Torrin ja Mitchum -nimisen antiperspirantin yhteiskäytöllä, nyt on vuosi käytetty. Teho kyllä laskee, alkuun riitti vain jompi kumpi... Lisäksi hikoilu on siirtynyt, esim selkä hikoaa nyt entistä herkemmin.
Mutta terveys- ynnä muista haitoista huolimatta, liikahikoilu on niin kiusallinen vaiva että ainakin itse haluan tehdä sen eteen minkä voi! Paras keino on epäilemättä fyysisen kunnon ylläpito. Liikakilot pois ja riittävästi hengästyttävää liikuntaa.

Vierailija
# 19.9.2010 20:25   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mä kärsin kämmenien ja jalkapohjien liikahikoilusta. Tosi inhottava ja elämää rajoittava vaiva, en halua edes ajatella miten inhottavaa ylihikoilevien kainaloiden kanssa eläminen olisi... Ärsyttää kun ylihikoilemattomat vähättelevät hikoilun ärsyttävyyttä ! Yleensä ihmiset pitää mua jotenkin jännittyneenä tai muuten vaan hermoheikkona ku kämmenet on läpimärät aina kun pitäis tehdä jotain (kätellä, kantaa jotain painava tjn.). Sit sanotaan vaan että "Kyllä se siitä, älä ajattele sitä !", joo, yritän unohtaa kun tavarat lentelee käsistä ja monet mua kiinnostavat harrastukset on poissuljettuja koska käsissä ei ole pitoa. Paras oli kyllä arvauskeskuksen lääkäri, joka todella vähätteli mun vaivaa, sano just niinkun jollekin muulle tässä ketjussa, että kannattais opetella elämään sen kanssa. Ja muisti muistuttaa että onhan se "ikävä vaiva". Mun piti vaatia että lääkäri laittaa mulle lähetteen iho- ja allergiasairaalaan, että tälle tuskalle tehtäis jotakin. Siihenkin lääkärin kommentti oli että "Noo, mää laitan tän lähetteen menee, mut takasin se varmaan tulleee, ei tollaselle mittään tehä". Joo, kiva. Mutta kutsu tuli tutkimuksiin, ensi viikolla nähdään mitä tälle tehdään. Iontoforeesi olis toiveena. :)

Vierailija
# 17.9.2010 17:30   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mun kädet ja kainalot on hikoillu mun koko elämän ajan, tai ainaki niin kauan ku muistan. Kainaloiden hikoilu ei oikeestaan haittaa, mut käsien hikoilu sitäki enemmä. Pelkää tilanteita, joissa pitää koskea toiseen ihmiseen. Musaluokalla ku oon, joudun välillä soittamaan soittimia, ja nolottaa, jos joku huomauttaa, et se on märkä tai hikinen. Mäki joudun käyttää huppareita ja muita isoja vaatteita, ettei hikoilu näy läpi. Vinkkinä, mustasta saattaa näkyä läpi, mutta valkosesta ei välttämättä.

Onko kellään mitään vinkkejä, miten saisin käsien hikoilua edes hieman vähennettyä?

tyttö 13v
# 27.8.2010 18:17   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä vinkki: Käytä urheiluliikkeistä saatavia teknisiä alusasuja/-vaatteita, pukeudu kevyesti ja ilmavasti aina, mutta lämpimästi

Vierailija
# 25.5.2010 23:59   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Pieni vinkki: rentouta olkapäät, ensin jännität jäykäksi, sitten päästät vaa rennoksi, pidä siinä
Opi ajattelemaan: mitä mä noista nirppanokista välittäsi!
Jos olet murkku eli 10->25v nii käytä ehdottomasti deodooria, unohda muut "hikoilun lopettavat" hoidot, vaikka jos hikoiletki nii että paidasta vois pusertaa saavillise pois... VAIKKA JOS sä käytät antiperspiranteja kainaloo tai käsii tai jalkoihi _nii se hikoilu ei lopu siihe koskaa_, vaa pahimmassa tapauksessa sattuu "siirtyvä hikoilu" eli hikoilu siirtyy muualle kehoon, ja todennäköisesti sinne mihin sä et sitä ois koskaan toivonut haluavasi - jostai se hie o tultava, ja se tulee jos sä liikahikoilet nykyääki jostai! Tuskin haluat hikoilla jatkuvasti kainaloide sijaa vaikka jatkuvasti naamasta ikää kui maustehikoiluna tai selästä tai perseestä tai nivusista tai varpaide välistä. Jokaisessa on omat arominsa. Kainalohikoilussaki o ihana aromi tietenki, siksi se onki oiva tilaisuus tutustua hajusteisii, joita saattaa tarvita myöhemmässä elämässä... Hiessäki o aineita jotka saa toise sukupuole kuitenki jollai tavalla feromonoitumaa. Kyl mäki katselisi hikisiä ja sporttisia tyttöjä.
Vinkki 2000000.: Harrasta liikuntaa ja hikoile se turha paska pois ja elä keveämmin!
Ja vielä: Laiduta, jos olet BMI-asteikon katossa - vähemmä massaa, vähemmä hikeä.
Syö hyvin, vältä leipää (vaaleata).

Yhteenveto: käytä tötsyä, se o harmitonta ja viatonta

Vierailija
# 25.5.2010 23:33   3   1 X Ilmoita asiaton viesti

Itselläni hikoilu alkoi vuosi siten(aiemmin ei hikoilua juuri ollenkaan). Enää en pysty pitämään paitoja missä hikiläikät näkyy. Olen alkanut kaivelemaan lapsuuden aikaisia huonoja muistoja mitä on tähän asti yrittänyt ennemminkin unohtaa, ja olen alkanut miettimään yhteyttä näillä asioille. Lapsuuden traumat kun voi aiheuttaa hikoilua sekä esim masennusta sekä monia muita ongelmia vanhemmalla ikää.

Absolut torr auttaisi, mutta hitto kun kainalot ei kestä :(!

Vierailija
# 6.5.2010 22:10   4   0 X Ilmoita asiaton viesti

Oon 12wee. tyttö ja hikoilen joka päivä kainaloista. En uskalla sanoo äidilleni siitä.. Siis mitä tekisin? En kehtaa mennä apteekkiin hakemaan mitään deodoranttia sitä varten, jos se ei kumminka auta. Se vaan on niin noloa, ku kaikki huomauttelee siitä, ku läiskät saattaa näkyä jopa mustan hupparin läpi;(

12wee
# 4.5.2010 22:40   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Mulla on kans jokapäiväinen kainaloiden runsas hikoileminen. Hikoileminen on jatkunut nyt jo pari vuotta. On todella inhottavaa ja kiusallista kun muilla kavereilla on värikkäitä ja hienoja vaatteita ja minä käytän vain mustaa:( Olen kokeillut yhtä deodoranttia apteekista jonka kans olisi pitänyt estää hikoileminen 72 tunnin ajan eli kolme päivää..Alussa kun käytin sitä olin aivan onnessani että jes nyt se hikoileminen loppui, mutta sitten kun olin käyttänyt sitä jo pari viikkoa niin se ei enää tehonnut ja tuli niin kurja ja masentava olo. Pitäisi varmaan kokeilla jotain muuta apteekin "tehokasta" deodoranttia, mutta uskon että nekään eivät tule tehoamaan kauaa. Elämä ei ole yhtään helppoa jos koko ajan saa pelätä että haiseeko hiki pahalle vai näkyykö hikiläntti. Normaali hikoaminen on ihan ok mutta tällainen saa olon masentumaan. En haluaisi koko loppu elämääni olla märkä kainaloista kuin joku pesusieni..:/

Hiki, elämäni inhottavin asia, 15v
# 3.5.2010 17:40   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

On todella pottumaista istua, jossain kokouksessa puvuntakki päällä kun ei voi riisua ettei läpimärkä paita näy. Kunpa olisi keksitty joku 'tena-lady' kainaloihin!
Tämä on kyllä sellainen vaiva ettei lääkärit ota tosissaan ja silti se aidosti estää elämästä kunnollista elämää.

miehillä myös
# 15.4.2010 15:02   4   1 X Ilmoita asiaton viesti

hikoilen jatkuvasti. Koulussa on tuskallista tehä mittää missä nostellaan käsiä, oon kokkeillu jotaki absolut torr mutta se ei tehoa. Lääke saattaa kyllä olla vanhaakin, en oo varma. Nykyisin yritän olla mahollisimman rauhallinen ja pittää väljiä ja mukavia vaatteita.

Vierailija
# 11.4.2010 23:13   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Juu,mulla on kans sama ongelma. Että pukeudun nykyään mieluiten mustiin vaatteisiin,joissa ei sitten näy hikiläiskät.. Tosi rasittavaa tällanen, että "jännittävissä tilanteissa,sosiaalisissa" tulee hiki.. ja monesti on eka kylmä, ja sittenkin kainalot on märkänä ! :(

Vierailija
# 7.4.2010 15:47   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olipa ihanaa lukea teidän ajatuksia ja saada vinkkejä hikoiluun. En ole moneen vuoteen voinut pitää kuin mustia paitoja tai niin paksuja paitoja, ettei hiki näy läpi. Rakastan vaatteita ja harmittaa, kun ei pysty käyttämään mitä haluaa. Lääkäriltä (terveyskeskus) kysyin nuevoa ja hän sanoi, että apteekista saa jotain tuotteita hikoiluun, Sanoin etteivät ne riitä minulle. Lähetti kilpirauhastestiin, jonka ollessa normaali, sanoi, että jos sen kanssa vaan yrittäisi pärjätä. Kiitti vaan avusta! En voisi esim. ottaa sellaista työtä, jossa tarvitaan joku työvaate. Olisin siis kaivannut apua. Täytyy ilmeisesti mennä yksityiselle, jos haluaa apua. Ihanaa kuitenkin kuulla, että apua on saatavilla. Tsemiä kaikille ja mukavaa kevättä!

Vierailija
# 7.4.2010 10:35   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

Tätä aihetta nyt netistä tutkineena ihmettelen että botuliinista ei puhuttu enempää artikkelissa kun siitä on niin suurta apua ollut monille! Aion itse mennä ottamaan kyllä pistokset, absolut torrit ja triple dryt on kokeiltu ja niiden teho vähenee pitkän käytön myötä ainakin minulla. Ja lisäksi botuliinihoidosta saa kela-korvausta puolet! Hormonikierukka auttoi kyllä hieman tilannetta, ilmeisesti pillerien ja ehkäisyrenkaan hormonimäärät olivat sen verran suurempia että lisäsivät hikoilua. Liian isojen hupparien käyttöön olen nyt kyllästynyt enkä aio ensi kesänä niitä pitää! Mielestäni tätä todella paljon elämää rajoittavaa tekijää pitäisi kyllä jokaisen lääkärin opetella sympatiseeraamaan.

Vierailija
# 1.3.2010 00:48   4   1 X Ilmoita asiaton viesti

Jatkuva hikoilu on todella kiusallinen riesa. Olen 32- vuotias kotiäiti ja ainoa sosiaalinen elämäni on lähikauppaan ja takaisin. Näin talvisin hikoilen jopa toppatakin läpi. Puseroa joudun vaihtamaan 5-7 kertaa päivässä. Mihinkään ei huvita lähteä, eikä ketään tavata, sillä aina joutuu kerrospukeutumaan ylisuuriin rumiin villapaitoihin, ettei hikolu näkyisi ja karttamaan ihmisiä, jotta eivät haistaisi kissanpissi hajuisia vaatteitani. Lääkärit eivät ole ottaneet tuskaani kuuleviin korviinsa, kuin ainoastaan muutamalla kilpirahaskokeella, jotka ovat olleet aina normaalit. Kauhulla odotan tulevaa kesää, sillä kaikki tulevat aina kyselemään, että "eikös sulle tule hiki tuossa neuleessa?" Tottakai tulee, mutta se suojaa hikoilun näkymistä enemmän, kuin kaunis tyköistuva teepaita, jollaista vain haaveilen joskus käyttäväni. Oli todella lohduttavaa ja rohkaisevaa lukea teidän muiden kommentteja ja tajuta, etten ole yksin vaivani kanssa. Kiitos kaikille ja mukavaa kevään odotusta!

Tuhkimo
# 21.2.2010 17:36   5   0 X Ilmoita asiaton viesti

Olen hikoillut ja hikoilen edelleen, aluksi niitä pidettiin vaihdevuosivaivoina ja kai ne niitä olikin. Kokeilin erilaisia hormoonikorvaushoitoja 16v ajan, vähän oli vaan niistä apua. Vuosi sitten lopetin ne kokonaan jo syöpäriskinkin takia. Sitten huomattiin, kilpirauhasen vajaatoiminta, joka myös aiheuttaa hikoilua, nyt olen vuoden verran ollu lääkityksellä, mutta hikoilut ei ole hävinneet, vaan edelleen hikoilen vaihtelevasti yöllä ja päivällä ja sen jälkeen tulee viluinen olo. Äidilläni oli hikoiluja loppuun asti, hän eli 86 v, kaipa nääkin on periytyviä juttuja, näiden kanssa on vaan elettävä.

mummeli 63v
# 6.2.2010 23:26   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Runsaasti hikoileviin kainaloihini olen käyttänyt apteekista saatavaa Triple Dry nimistä antitranspiranttia jonka pitäisi pitää hien haju ja kosteus poissa kolme päivää(72 h). Minulla se toimii ensimmäisen päivän pitäen kainalot kuivina,mutta tuo pitempi aikainen vaikutus on kyllä hölynpölyä. Mutta hintansa vuoksi se ei ole kova homma kokeilla (vajaa 10 e).

Vierailija
# 24.1.2010 12:14   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

tietääkö kukaan miten hikoilu alkaa/mistä se johtuu. minulla hikoilu alkoi yhtäkkiä yksi päivä. sen päivän jälkeen en voinut käyttää vaatteita mistä itse pidin. piti katsoa missä ei näy hikiläntit...

Vierailija
# 10.1.2010 15:49   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Alumiinin mahdollisesta syöpäriskistä antiperspiranteissa ei ole riittävää tieteellistä näyttöä ja kosmetiikassa ei saa lain mukaan olla syöpää aiheuttavia aineita. Antiperspiranttien alumiini ei pääse kulkeutumaan kainalosta rintakudokseen ja hikirauhasten tukkeutuminen on vain tilapäistä -hikoileehan ihminen myös muualta. Eniten antiperspiranteissa ja deodoranteissa ärsyttävät alkoholi ja hajusteet.

Vierailija
# 7.8.2009 13:27   3   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kärsin teininä käsien ja kainaloiden liikahikoilusta. Iän myötä kädet eivät juurikaan enää hikoa mutta kainalot kyllä. Apua olen saanut apteekista saatavalla Absolut Torr-nimisestä aineesta. Käytän sitä aina tiukkojen paikkojen tullen ja esim. ennen juhlia. Nyt tuntuu että hikoilu on jäänyt taka-alalle eli etten mieti sitä enää juurikaan ja hyvä niin :)

Vierailija
# 31.7.2009 20:02   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kokeilla Vogelin Salviauutetta sisäisesti. Itselläni se vähensi vähitellen hikilua, eikä hiki enää haissut pahalle...

Luonnonmukainen keino hienhajuun on laittaa kainaloihin soodan ja perunajauhon sekoitusta! Noin puolet kumpaakin, aluksi. Myöhemmin voi kokeilla kestäisikö kainaloitten iho pelkkää soodaa. Haittana on se että valkoinen jauhe näkyy kainaloitten kohdalla tummien vaatteitten kohdalla.

Kannattaa ainakin kokeilla! Kaikillehan kaikki ei sovi, joten 100%:n varmoja luonnonmukaisia keinoja ei ole. Lisäksi on otettava selvää allergioista. Kannattaa konsultoida hikoiluongelmassa myös asiantuntevaa homeopaattia.

Itse kokeilin kerran alumiinisuoloilla varustettua apteekin antipersiranttia, ja se aiheutti pahoja iho-ongelmia, mm. ihottumaa ja liiallista kuivumista. Aloin pelätä myös syöpävaaraa.

Vierailija
# 10.7.2009 08:08   2   1 X Ilmoita asiaton viesti

Alumiini antiperspiranttituotteissa voi aiheuttaa rintasyöpää. Koska rinnat ovat lähellä kainaloita, on riski vieläkin suurempi. Eikö olisi siis jotakin luonnonmukaista keinoa, mikä ei tukkisi oman kehon mekanismeja?

Vierailija
# 5.5.2009 08:31   2   1 X Ilmoita asiaton viesti

Yhdyn kyllä ylläoleviin osin. Minulla kilpirauhasen toimintahäiriöiden taustalta löytyi vajaatoiminta eli thyroxin lääkityksellä tuli apua liikahikoiluun mm. Lisäksi sain yllättävästi tietää verenpaineen noususta ja sydämmen lisälyönneistä, joten hoidoksi liikunnan ja ruokavalion lisäksi auttoi kovasti beetasalpaajan pieni annos myös hikoiluun merkittävästi. ystävät ja nauru vähentää stressiä ja jännittämistä (ja turhaa hikoilua) kesää odotellessa :D

Tuikku
# 14.4.2009 15:02   3   1 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

"Olin stressaantunut alisuorittaja" Koko kouluajan kuormittunut ja stressaantunut alisuorittaja, vaikka tykkä...

UllaVeirtonet 0

"Ennen ihmiset liekehtivät intohimon vallassa makuukamarissa tai kesäyössä. Nyt intohimoa pitäisi...

Ilona rauhala

Psykologi Ilona Rauhala vastaa Kauneus &Terveys -lehden lukijoiden kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi ktystavat@a-...

keitto

Piparminttuöljy saattaa helpottaa ärtyvää vatsaa. Löytyykö amerikkalaisten uusista hoito-ohjeista...

Temperamentti nosto

Rakkaus ensi silmäyksellä on ihanan romanttinen ajatus. Täsmällisemmin sanottuna yltiöromanttinen. Ensitapaamisella syttyy ensin...

ekstrajuttu0209

Useimmilla naisilla vatsaa nipistelee ainakin jonkin verran kuukautisten alkamispäivänä. Lää...

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 20.04.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 20.04.2015

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6. 20.04.2015

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

Varjosta nena

Kasvoja voi muokata voimakkaasti meikillä. Kokeile nenän kaventamista varjostus- ja korostusväreillä.

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.