kasvit

Helli hipiääsi kasveilla

Vitamiinit C ja E ovat tärkeitä iholle niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Niillä, kuten myös flavonoideilla, on antioksidanttista vaikutusta koko kehoon – myös ihoon. Esimerkiksi karotenoidit ovat erittäin tärkeitä iholle, varsinkin ihon UV-säteilysuojaukselle. Täysjyväviljoissa ja iduissa on paljon vanhenemista ehkäiseviä B-vitamiineja ja kuituja. Myös sinkkiä ja piitä sisältävät kasvit parantavat ihon kuntoa.

Öljyt ovat hyväksi nimenomaan kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Avokado-, oliivi-, seesami- ja manteliöljy, siemenet ja pähkinät sisäisesti ja ulkoisesti käytettyinä parantavat ihon vointia ja tekevät ihosta pehmeän ja terveen. Elintärkeät rasvat eli EFA:t pitävät solukalvot kunnossa, jolloin ravinteet kulkevat ihoon. Omega-3-rasvat säilyttävät kollageenia sekä elastiinia eli ihon rakennusosia; ja omega-6:t parantavat orvaskeden suojaavaa toimintaa. Kaksi ruokalusikallista kylmäpuristettua öljyä päivässä riittää, esimerkiksi rypsiöljyä. Kylpyveteenkin voi lisätä pehmittävää jojoba- ja oliiviöljyä sekä kermaa.

 Eikä kannata unohtaa pähkinöitä. Pähkinöiden seleeni nimittäin suojaa ihoa auringon vanhentavalta vaikutukselta.

Vahvana antioksidanttina tyrni hidastaa ikääntymisestä johtuvia muutoksia. Tyrnin marjojen rasvahappokoostumus on hyvä ja ne sisältävät useita erilaisia omega-rasvahappoja.

Siemenöljyissä on iholle tärkeitä rasvahappoja. Jojobaöljy kosteuttaa ja pehmittää kuivaa ihoa. Se imeytyy hyvin ihoon ja se on antiseptistä. Mustaherukan siemenöljy puolestaan vaikuttaa iholla rauhoittavasti, pehmentävästi, kosteuttavasti ja ylläpitää rasvahappokoostumusta.

Oliiviöljy on erinomainen pehmittäjä. Oliivinlehtiuute suojelee ihoa UV-säteilyn aiheuttamalta hapetusstressiltä. Myös helokkiöljy parantaa ihon kuntoa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Haihtuvia öljyjä kannattaa kokeilla myös yhdessä höyryttämisen kanssa. Kasvojen höyryttäminen syväpuhdistaa ihoa, avaa huokoset, parantaa ihon verenkiertoa, sileyttää ihoa ja nuorentaa. Toimenpide sopii kaikille ihotyypeille. Veteen lisätty sopiva haihtuva öljy lisää haluttua vaikutusta ja rentouttaa.

Kasveista voi tehdä myös naamioita ja voiteita. Kuivatuista ja jauhetuista kasveista­ voi kostutettuina tehdä kasvonaamion. Kuivan ihon hedelmänaamioon voi lisätä hieman öljyä tai kermaa vähentämään ärsytystä. Perunajauho tai savi saa naamion pysymään paremmin iholla.

Aloe vera lisää ihon kollageenipitoisuutta. Se tehostaa haavojen paranemista ja lievittää kipua sekä tulehdusta. Geeliä käytetään ihonhoitoon sellaisenaan tai monina eri valmisteina. Se on puhdistavaa, kosteuttavaa ja sillä on kyky estää UV-säteilyn aiheuttamaa immuunipuolustuksen laskua ihossa. Myös porkkana syötynä ja porkkanaöljy iholla suojelee ihoa auringon UV-säteilyltä.

Kehäkukka lievittää tulehduksia ja kipua sekä stimuloi ihon uusiutumista. Voiteena, geelinä, silmävesinä, sampoona, käsivoiteena ja kääreinä sitä käytetään ihotulehduksiin, paleltumiin, auringonpolttamiin, silmänympärysturvotukseen ja kuivan ja herkän ihon hoitoon.

Peltokorte on ihoa ja sidekudoksia vahvistavaa, desinfioivaa ja supistavaa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Kortetta voi valmistaa teeksi, kylmävesiuutteeksi, tuoremehuksi, kasvo- ja kylpyvedeksi ja silmäkylvyiksi.

Rasvaisen ihon hoitoon käytetään supistavasti vaikuttavia kasveja, jotka pienentävät isoja huokosia. Kehäkukka ja poimulehti ovat supistajia, jotka estävät ryppyjä sekä raikastavat ihoa. Kamomilla, siankärsämö ja seljankukat puhdistavat ihoa. Laventeli ja timjami ovat antiseptisiä sekä ihoa stimuloivia. Piparminttu puolestaan virkistää ja kuntouttaa ihoa.

Laventeli, sitruunamelissa, oregano, ratamonlehti ja siankärsämö supistavat tehokkaasti veltostuvaa ihoa. Rosmariini voimakkaana antioksidanttina estää ryppyjä.

Haihtuvista öljyistä muun muassa santelipuu ja neroli vähentävät ryppyjä. Niitä voi sekoittaa esimerkiksi helokkiöljyyn pari tippaa.

Vihreä tee sisäisesti ja ulkoisesti suojaa soluja vanhenemiselta ja tukee niiden uudistumiskykyä. Esimerkiksi kylmässä vedessä kostutetut teepussit silmäluomilla virkistävät.

Kurkunviipaleet luomien päällä tunnin ajan häivyttävät silmänympärysryppyjä. Ne myös poistavat pigmenttiläiskiä ja elvyttävät pintaverenkiertoa.

Mansikoiden syönti vähentää ryppyjä. Marjoja voi sekoittaa maustamattomaan jogurttiin ja hunajaan. Osan seoksesta voi syödä ja loput levittää kasvoille muutamaksi minuutiksi niin saa pehmeämmän ja kosteamman ihon.

Mansikkasurvos kiinteyttää veltostunutta ihoa reilun 10 minuutin kuureina. Murska on hyvä sekoittaa munanvalkuaisen ja ruusuveden kanssa.
 

Kokonaisuus ratkaisee

- Ihon vihollisia ja vanhentajia ovat alkoholi, tupakka, keinotekoiset lisäaineet ja makeutusaineet, kovetetut rasvat, valkaistu sokeri ja muut raffinoidut hiilihydraatit, kuten valkoisista jauhoista tehdyt elintarvikkeet.

- Suoliston hyvät bakteerit pitävät suoliston kunnossa ja tämä näkyy ihossa. Ravinnon kuidut auttavat suolistobakteerien toimintaa ja poistavat myrkkyjä elimistöstä.

- Riittävä veden nauttiminen kuljettaa ravinteet kehoon ja ihoon sekä estää kuonan kertymistä elimistöön.

- Liikunta parantaa verenkiertoa, mikä poistaa elimistön epäpuhtauksia.

- Univaje saa ihosolut rappeutumaan nopeammin eivätkä ne ehdi uusiutua. Myös stressi näkyy ihossa.

Teksti: Sinikka Piippo

(Sinikka Piippo on filosofian tohtori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija.)

 

 

  • Julkaistu 07.09.2009

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  75   16

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Lisää aiheesta

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8.

Rapu

Rapu 21.6.-22.7.

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6.

venustaulukkoweb

Etsi taulukosta syntymävuotesi ja katso, missä Venus on sijainnut syntymäpäiväsi aikaan. Se on Venus-...

0109muuttujaaloitus

Tamperelainen Emma-Liisa Lallukka, 20, halusi uuden hiusmallin ja pirteämmän värin ilman pelkoa tyvikasvusta.

Hannantehoviikkoresepti

Kyseessä ei ole mikään tiukka dieetti, vaan pääset opettelemaan monipuolista ruokavaliota tuntematta n...

uneton_nosto

 Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Poimi vinkit hyvään uneen.

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 20.04.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 20.04.2015

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6. 20.04.2015

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

atkinsjuttu

Lentoemäntädieetin kerrotaan syntyneen Amerikassa aikoina, jolloin lentoemäntä ei saanut ylittää tiettyä painorajaa! Tämä...

Muissa lehdissä

EV0814 manik

Katso video alla olevasta linkistä!   Asiantuntija: Tuula Turunen Malli: Sirpa Issakainen Kuvaus ja editointi: Kari Kaipainen | Eeva

Vh5 kauneus

Oliivi- eli öljypuu (Olea europaea) on ollut kauan Välimeren kulttuurien elinkeinon ja vaurauden lähde. | Voi hyvin

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

Varjosta nena

Kasvoja voi muokata voimakkaasti meikillä. Kokeile nenän kaventamista varjostus- ja korostusväreillä.

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.