Kt4 endometrioosi

Endometrioosi on kipeä juttu

Endometrioosi on yleinen ja kivulias sairaus, joka voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta.

Eliisa, 35, on aina kärsinyt pahoista kuukautiskivuista.
– Kun kuukautiseni 14-vuotiaana alkoivat, itkin ja sanoin, etten halua niitä. Olin kateellinen pojille, koska heillä oli mielestäni helppoa, hän kertoo.
22 vuoden ikäisenä Eliisa oli lomamatkalla, mutta joutui pahan vatsakivun takia palaamaan kotiin ja hakeutumaan päivystykseen. Ensin epäiltiin puhjennutta umpisuolta, mutta syy löytyi toisaalta. Eliisalla todettiin endometrioosi.
Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa noin 6–10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Kyseessä on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Yleisin oire on kuukautiskipu, joka voi alkaa jo pari päivää ennen vuotoa – pelkästään se ei kuitenkaan tarkoita, että sairastaisi endometrioosia, ja toisaalta endometrioosi voi olla niilläkin, joilla ei ole kuukautiskipuja.

Nykytieteen valossa endometrioosi ei ole perinnöllinen tauti, sillä sairautta aiheuttavaa geenitekijää ei ole löydetty. Endometrioosiin perehtynyt erikoislääkäri Päivi Härkki HYKSin Naistenklinikalta kuitenkin kertoo, että tautia on havaittu esiintyvän tietyissä suvuissa.
– Jos omalla siskolla tai äidillä on tauti, naisella on yhdeksänkertainen riski saada myös endometrioosi, Härkki sanoo.
Vaikka endometrioosia tutkitaan paljon, ei ole myöskään täysin selvinnyt, miten tauti syntyy. Yksi käytetyimpiä teorioita on niin sanottu retrogradinen vuoto: kuukautisten aikana kohdun limakalvoa vuotaa paitsi ulos emättimen kautta, myös munajohtimien kautta vatsaonteloon eli väärään suuntaan.  
– Endometrioosia sairastavilla naisilla kohdun limakalvo poikkeaa terveen naisen limakalvosta, ja tästä syystä se kiinnittyy helpommin vatsaontelon pinnoille. Koska tautiin liittyy myös immuunijärjestelmän toiminnan häiriintyminen, elimistön oma puolustusmekanismi ei hävitä vatsaonteloon joutunutta kohdun limakalvoa normaalisti, Härkki kertoo.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Silventoinen kertoo, ettei elintavoilla ole vaikutusta endometrioosiin sairastumiseen.  Endometrioosipesäkkeitä alkaa muodostua, kun naisen kuukautiset alkavat.
– Jos kuukautiset alkavat nuorena, on suurempi riski sairastua. Synnytys ja imetys suojaavat usein taudilta, koska silloin kuukautisvuotoja ei ole ja tauti yleensä rauhoittuu, Silventoinen sanoo.

Endometrioosi ei aiheuta liitännäissairauksia eikä nosta muiden tautien riskiä, mutta sen vaikeusaste vaihtelee. Pinnallisessa endometrioosissa vatsaontelon
seinämässä tai vatsaontelon kudosten pinnoilla on pieniä endometrioosipesäkkeitä.
Vaikeammassa endometrioosin muodossa voi munasarjoihin muodostua kystia tai endometrioosipesäkkeitä voi kasvaa virtsarakkoon, emättimeen tai suoleen. Endometrioosi saattaa aiheuttaa myös vatsaonteloon hyvin hankalia kiinnikkeitä.
Endometrioosipesäkkeet ovat sukupuolihormonien säätelemiä. Kun kohdun limakalvo vuotaa kuukautisten aikana verta, myös pinnalliset, tulehduksia aiheuttavat endometrioosipesäkkeet vuotavat. Pitkittynyt tulehdusreaktio ja endo­metrioosipesäkkeiden runsas määrä kipuhermoja aiheuttavat särkyä.
Härkki kertoo, että joskus endometrioosipesäkkeet kasvavat kudoksessa yli viiden millin syvyyteen ja voivat pahimmillaan tukkia suolen tai virtsajohtimet.
– Suolen täydellinen tukkeuma ilmenee oksenteluna ja suolen toimimattomuutena. Joskus kivut voivat olla täysin sietämättömiä ja oikean kipulääkityksen löytäminen voi vaatia myös kipulääkärin yhteistyötä, Härkki kertoo.

Monet naiset sairastavat endometrioosia tietämättään. Useimmiten he hakeutuvat lääkäriin kuukautis-, yhdyntä- tai alavatsakipujen takia. Endometrioosia hoidetaan nimenomaan kivun takia, sillä se voi jopa rajoittaa elämää.
Kivut ovat haitanneet myös Eliisaa. Särkylääkkeet eivät aina tehoa. Kipu on heijastunut joskus myös selän alueelle ja jopa hartiaan.
– Joskus olen ollut kuukautisten aikaan aivan halvaantunut ja oksennellut kivusta, Eliisa kertoo.
Silventoinen neuvoo hakeutumaan tutkimuksiin, jos kivut eivät helpotu tavallisilla kipulääkkeillä ja rajoittavat normaalia elämää.
– Usein ajatellaan, että kuukautisten kuuluukin olla kivuliaita. Moni kärsii pahoista oireista ja ajattelee, että tämä on normaalia. On jopa naisia, jotka eivät edes pysty käymään kuukautisten aikaan töissä, Silventoinen kertoo.
– Jo potilaan kertomus voi paljastaa kivun syitä. Sen jälkeen lääkäri tutkii, ovatko emätin, kohtu ja munasarjat normaalit. Tutkimuksessa suljetaan pois muut kipua aiheuttavat syyt. Pinnallinen endometrioosi on vaikea löytää tavallisessa gynekologisessa tutkimuksessa, mutta syviä pesäkkeitä voi löytyä huolellisella tutkimuksella.
On yksilöllistä, kuinka nopeasti tauti etenee vai eteneekö se ollenkaan muutamia pesäkkeitä pidemmälle. Jos epäillään lievää endometrioosia tai tutkimuksessa ei selviä kivun syytä, voidaan aloittaa lääkehoito, jolla yritetään paitsi estää munasarjojen hormonien vaikutus endometrioosipesäkkeisiin, myös pienentää pesäkkeitä ja helpottaa kipua. Potilaalle määrätään yleensä yhdistelmäehkäisypillerit, pelkkää keltarauhasta sisältävät minipillerit tai keltarauhashormonia joko tablettina tai kierukkana.
– Jos nainen ei syystä tai toisesta halua tai voi käyttää hormonihoitoa tai se ei tehoa, on syytä lähettää potilas lisätutkimuksiin, joissa varmistetaan diagnoosi ja mietitään hoitovaihtoehtoja, Silventoinen sanoo.
Myös Eliisa sai yhdistelmäehkäisypillerit, mutta hän kärsii aurallisesta migreenistä, joka niiden myötä paheni. Pillerit vaihdettiin matalahormonisiin minipillereihin. Niiden myötä kivut vähenivät, mutta Eliisan iho kärsi ja hänen kuukautisistaan tuli entistä runsaammat. Eliisa ei haluaisi syödä hormoneja lainkaan, mutta lääkärit eivät ole ehdottaneet muita hoitokeinoja. Eliisa on kuullut, että raskaus ja synnytys saattaisivat helpottavat oireita, mutta hän ei ole kokenut perheen perustamista ajankohtaiseksi.

Endometrioosi voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.
– Tutkimusten mukaan noin 30–50 prosentilla lapsettomuuspotilaista voi olla endometrioosia, mutta kaikki endo­metrioosipotilaat eivät kuitenkaan kärsi lapsettomuudesta. Lapsettomuuspotilaille harkitaan leikkausta, jotta voidaan selvittää mahdollisen endometrioosin laajuus ja valita oikea lapsettomuuden hoitomuoto, Silventoinen kertoo.
Endometrioosista kärsivillä on aina vatsaontelossa krooninen tulehdustila, joka saattaa heikentää hedelmällisyyttä, sillä se voi vaikeuttaa siittiöiden liikkumista, munasolun hedelmöittymistä ja alkion kiinnittymistä kohtuun. Munasarjoissa voi olla syviä endometrioosipesäkkeitä, jotka heikentävät munasarjojen toimintaa.  
Tauti saattaa myös aiheuttaa vatsaonteloon kiinnikkeitä, jotka voivat estää raskauden. Kiinnikkeet voivat muuttaa munasarjojen ja munajohdinten normaaleja rakenteita ja estää hedelmöittymisen. Jos munajohdin on mennyt tukkoon, sen korjaaminen on vaikeaa ja saatetaan tarvita koeputkihedelmöitys. Endometrioosista kärsiville sopivat samat lapsettomuushoidot kuin muillekin.
– Kaikki vaihtoehdot koeputkihedelmöityksestä hormonilääkitykseen ovat käytettävissä. Jokaisessa tapauksessa mietitään yksilöllisesti, millaiset lääkkeet ja hoito valitaan, Silventoinen kertoo.
Endometrioosi ei kuitenkaan aina estä raskautta.
– Moni nuori nainen sairastaa tietämättään endometrioosia, mutta tulee siitä huolimatta raskaaksi.

Nykyään tauti häiritsee Eliisan elämää aiempaa vähemmän.
– Olen sinut itseni kanssa. Olen huomannut, että kun stressaan, mistään ei tule mitään. Kun hyväksyn kivun osana identiteettiäni, voin olla rauhassa. Kieltämättä endometrioosi kasvattaa kivun sietokykyä, hän sanoo.
Endometrioosista ei voi parantua eivätkä pesäkkeet yleensä katoa kokonaan hoidonkaan myötä. Vaikka lääkityksen avulla potilas voi olla oireeton, oireet palaavat lääkityksen loputtua.
– Tauti ja pesäkkeet pysyvät aktiivisina niin kauan, kun munasarjat toimivat ja erittävät estrogeenia. Endometrioosi ”sammuu” vasta vaihdevuosien aikana. Joillakin tauti voi rauhoittua pitkäksikin ajaksi raskauden ja synnytyksen jälkeen, mutta on vaikea etukäteen tietää, kenen kohdalla näin käy, Härkki sanoo.
Myös leikkaushoidon jälkeen oireet voivat palata.
– Oireeton aika voi kestää vuosia. Useimmiten leikkaushoidon jälkeen aloitetaan lääkehoito estämään endometrioosin uusiutuminen, mikäli nainen ei halua tulla raskaaksi. Valitettavasti endometrioosi voi uusiutua, vaikka sitä hoidettaisiin hyvinkin, Silventoinen sanoo.
Hänen mukaansa moni nainen oppii kuitenkin elämään vaivojensa kanssa.
– Potilaita pystytään nykyään auttamaan entistä tehokkaammin, lääkehoito sekä niiden sivuvaikutukset ovat vähentyneet ja leikkaushoidossa on tapahtunut kehitystä. Oireiden kanssa ei tarvitse olla yksin.

Endometrioosin hoitokeinot
 

Lääkäri saattaa ehdottaa seuraavia hoitomuotoja:
*yhdistelmäpillerit tai muu yhdistelmähormonihoito
*minipillerit
*keltarauhashormoni tabletteina tai keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka
*leikkaushoito, jos hormonilääkkeet  eivät tehoa
*GNRH-analogi eli pistoslääke, mutta se aiheuttaa vaihdevuodet, joten sitä käytetään hoitona vain hyvin vaikeassa (eli kivuliaassa) endometrioosissa.
Kipuun voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä, jotka usein auttavat jonkin verran. Ne tulisi kuitenkin yhdistää hormonihoitoon, jolloin niiden yhteisteho paranee.

Asiantuntijat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Silventoinen, Lääkärikeskus Järvenpää ja Päijät-Hämeen keskussairaala ja Päivi Härkki, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, HYKS Naistenklinikka

  • Ilmestynyt lehdessä 4/2012
  • Julkaistu 21.03.2012

Artikkelin avainsanat

endometrioosi, naisen elämää
  181   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Hyvä ja asiallinen juttu! Olisin kuitenkin kaivannut tietoa radikaalileikkauksesta lopullisena hoitokeinona. Jatkossakin lisää juttua endosta, että naiset tietävät ajoissa mennä gynelle. Terveisin viisi kertaa endon takia leikkauspöydällä ollut.

Vierailija
# 13.4.2012 22:52   46   0 X Ilmoita asiaton viesti

Todella tarpeellinen artikkeli, kiitos!

Todella samaistuin jutun naiseen. Kohdallani ei ole sanallakaan mainittu endometrioosista vaikka olen hoitanut kipujani ja muita oireitani yhdistelmäehkäisypillereillä ja -renkaalla useamman vuoden. 20-vuotiaana ei tällaisia osaa välttämättä kysyä kun ei ole koskaan kerrottu asiasta.

Tämän kaltaisia juttuja tarvitaan aina!

Vierailija
# 28.3.2012 18:41   44   0 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

KT gynekologi 4-v

"Pieni hormonikierukka sopii nuorillekin"   Gynekologi Elina Vuori-Holopainen iloitsee siitä, ett...

Virtsiskuva

"Kotiin tullessa ulko-oven aukaisu laukaisee pissahädän tunteen. Silloin on kova kiire vessaan ja joskus ehtii...

Kt712uneton

1. Miten valoisuuden lisääntyminen vaikuttaa unentarpeeseen? Unen tarve sinänsä ei tutkimusten mukaan muutu...

Kt712ajatustensiivous

Ihminen itse rajoittaa elämäänsä uskomuksilla. Jos ajattelet, että kukaan ei voi arvostaa minua koskaan...

kt0804_silmatesiin

Yläluomien roikkuminen voi olla paitsi kosmeettinen, myös terveydellinen haitta. Mistä syistä yl...

kt0806_kannattaakooikoa2

Suorat hampaat ovat monen haaveissa. Onko aikuisen oikomishoito tärkeää?

kt0804_aikaero

Aikaerorasitusta vastaan voi taistella. Näin toimit ennen lentoa, lennolla ja kohteessa.

sporttihiukset

Työterveyslaitoksen tekemän kyselyn mukaan muisti- ja keskittymisvaikeudet ovat 2000-luvun aikana alkaneet vaivata yhä useammin...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 20.04.2015

Rapu

Rapu 21.6.-22.7. 20.04.2015

Kaksonen

Kaksonen 21.5.-20.6. 20.04.2015

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

atkinsjuttu

Lentoemäntädieetin kerrotaan syntyneen Amerikassa aikoina, jolloin lentoemäntä ei saanut ylittää tiettyä painorajaa! Tämä...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

Varjosta nena

Kasvoja voi muokata voimakkaasti meikillä. Kokeile nenän kaventamista varjostus- ja korostusväreillä.

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.