Viljat

Ei tanssi viljojen kanssa eli gluteeniton dieetti

Gluteenittomuus on uusi ihmedieetti, joka villitsee nyt myös Suomessa. Todellista hyötyä vaiko lähinnä rahanhukkaa? Lue 12 faktaa.

Maidoton, rasvaton, sokeriton, gluteeniton, pähkinätön, kolesteroliton, hiilariton... Se alkoi mallien, urheilijoiten ja terveysgurujen hehkutuksena: gluteeniton ruokavalio hillitsee painoa, puhdistaa kehoa, lisää tehoa ja kasvattaa virkeyttä. Viimeisen vuoden aikana gluteenittomuudesta on tullut elämäntapa myös monelle suomalaiselle.

Keliaakikkojen erityistarpeisiin suunniteltuja ruokia nauttivat siis monet, joille siihen ei terveydellisistä syistä olisi tarvetta.

Vuonna 2010 tehdyn yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan gluteenittomien valmisruokien kulutus oli Yhdysvalloissa kaksinkertaistunut vuoteen 2006 verrattuna. Tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs amerikkalainen vältti gluteenia, vaikka vain noin 10 prosentilla heistä on siihen fysiologinen syy.

Euroopassa gluteenittomuus on vallannut erityisesti Saksan ja Ison-Britannian, joissa tuodaan markkinoille joka vuosi useita satoja erilaisia gluteenittomia tuotteita.  Maailmanlaajuisesti gluteenittomien tuotteiden osuus on jo yli neljänneksen koko erityisruokavaliosektorin myynnistä. Asiantuntijat povaavat gluteenittomuudesta karppauksen kaltaista buumia.

Gluteeniton ruokavalio pyyhkii pois lautasmallista rukiin, ohran, vehnän ja kaiken muun paitsi gluteenittoman kauran. Gluteeniton ei kuitenkaan ole sama asia kuin vähähiilihydraattinen – monesti päinvastoin.Gluteenittomassa ruokavaliossa ei sallita gluteenipitoisia viljoja, mutta  hiilihydraatteja ja tärkkelystä kertyy riisistä, perunasta ja maissista sekä siemenviljoista, kuten tattarista tai kvinoasta.

Laihduttavaksi ruokavalioksi gluteenittomuutta ei voi väittää. Usein kuitenkin käy niin, että monet vehnää sisältävät pikaruoat, einekset ja leivonnaiset jäävät syömättä. Jos ne korvataan kasviksilla ja peruselintarvikkeilla, ruokavalio muuttuu automaattisesti terveellisemmäksi. Silloin myös paino saattaa pudota. Vaa’an viisari saattaa nytkähtää alaspäin myös silloin, jos ylipainoa on kertynyt sen vuoksi, että gluteeni on aiheuttanut suolistossa.

Monien suolistolle viljan gluteeni on hankala pala purtavaksi. Vain harvan ihmisen maksan tuottamat ruoansulatusentsyymit pystyvät pilkkomaan gluteiinia kokonaan, ja jotkut asiantuntijat ovat päätelleet jokaisen ihmisen olevan jollain tavalla gluteenille yliherkkä, vaikkei varsinaisesta keliakiasta olisikaan kyse.Gluteenipitoisista viljoista saa monia ravintoaineita. Siksi gluteenitonta ruokavaliota ei pidä aloittaa harkitsemattomasti. Kaikkien ravintoaineiden saannista täytyy pitää huolta. 

 

12 x TOTTA JA TARUA GLUTEENITTOMASTA DIEETISTÄ

VÄITE: Gluteenittomuus on keliakian ainoa hoitokeino.

Kyllä. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitokeino on kokonaan gluteeniton ruokavalio. Gluteenittoman ruokavalion kautta keliaakikon oireet lieventyvät tai poistuvat kokonaan.

VÄITE: Vehnäyliherkkyyden oireet poistuvat.

Kyllä. Monien asiantuntijoiden mukaan vehnä on yksi kahdeksasta eniten allergisoivista ruoka-aineista. Et välttämättä ole siis yliherkkä gluteenille, vaan esimerkiksi ainoastaan vehnälle. Kun elimistö ei sulata vehnää tai muita viljoja, ne jäävät käymään suolistoon ja tuloksena voi olla ilmavaivoja sekä muita vatsavaivoja. Gluteenittoman ruokavalion ansiosta myös vehnäyliherkkyysoireet helpottuvat.

VÄITE: Vuotavan ja ärtyneen suolen oireet helpottuvat.

Kyllä. Vuotavan suolen syndroomassa läpäisevyys on lisääntynyt ja suolen limakalvon läpi kulkeutuu verenkiertoon sinne kuulumattomia vierasaineita tai suuria ruokamolekyylejä. Gluteenittoman ruokavalion on monissa tutkimuksissa todettu auttavan vuotavan suolen tai ärtyneen suolen syndrooman oireisiin. Näihin usein liitettävä hiivasyndroomakin usein helpottuu.

VÄITE: Rahaa kuluu enemmän.

Kyllä. Gluteenittomat tuotteet ovat 2-3 kertaa kalliimpia kuin saman vastaavat ”tavalliset” tuotteet. Diagnosoitu keliakia oikeuttaa pieneen Kela-korvaukseen gluteenittomien ruokien ostoista, mutta ilman lääkärin diagnoosia gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät tukea saa.

VÄITE: Ruokahimot helpottuvat.

Kyllä. Gluteenin lisäksi viljojen ongelmat liittyvät myös niiden riippuvuutta aiheuttaviin aineksiin. Moni kamppailee hiilarihimojen kanssa, jotka usein johtuvat viljojen sisältämistä proteiinin osista, jotka vaikuttavat aivoissa huumeiden tavoin. Myös viljojen tärkkelys voi aiheuttaa noidankehän hiilarihimojen suhteen, sillä tärkkelys nostaa nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja. Nopean nousun jälkeen tapahtuu nopea lasku ja kierre jatkuu. Himojen katkaisuun auttaa usein ainoastaan totaalinen viljoista kieltäytyminen.

VÄITE: Keliakian diagnosointi hankaloituu

Kyllä. Mikäli alat noudattaa itsenäisesti gluteenitonta ruokavaliota, keliakiaa ei voi diagnosoida: piilevän keliakian oireet helpottuvat ja suoliston kunto paranee niin, että suoliston gastroskopia eli tähystys ei välttämättä näytä oikeaa tulosta. Myös mahdolliset gluteenin vasta-aineet poistuvat verestä, joten verikokeetkaan eivät anna viitettä keliakiasta.Mikäli epäilet keliakiaa, käy asianmukaisissa testeissä ennen gluteenittoman dieetin aloittamista.

VÄITE: Et saa riittävästi ravinteita.

Mahdollisesti. Viljoista saa paljon esimerkiksi rautaa, kalsiumia, B-vitamiineja ja kuitua. Ravintoainepuutoksia saattaa syntyä, jos viljat jätetään kokonaan pois eikä niitä korvata oikeanlaisilla ruoka-aineilla. Vitamiinien ja hivenaineiden puutokset voivat näkyä esimerkiksi uupumuksena, lihasheikkoutena, päänsärkyinä, luuston haurastumisena, univaikeuksina, kuivina hiuksina ja ihona sekä ruoansulatusongelmina.

VÄITE: Ennenaikainen ikääntyminen hidastuu.

Mahdollisesti. Monien asiantuntijoiden mukaan gluteeni aiheuttaa elimistössä tulehduksen kaltaisen tilan, kun se muuttuu elimistössä nopeasti sokeriksi ja aiheuttaa insuliinitasojen nousun. Krooninen tulehdustila aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja rappeumasairauksia. Gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla hyötyä rappeumasairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

VÄITE: Painonhallinta helpottuu.

Mahdollisesti. Gluteenitonta ruokavaliota on markkinoitu myös tehokkaana painonhallintakeinona. Tosiasiassa gluteeniton muffinssi sisältää yhtä paljon hiilihydraatteja, rasvaa, sokeria ja muita energianlähteitä kuin tavallinen – joskus enemmänkin. Monissa epäterveellisissä valmisruoissa on kuitenkin gluteenia, joten gluteenittoman ruokavalion myötä usein jalostettujen, vähäravinteisten einesten kulutus laskee samalla kun tuoreiden vihannesten, hyvälaatuisten rasvojen ja laadukkaan proteiinin nauttiminen lisääntyy. Myös mahdolliseen gluteeniyliherkkyyteen liittyvien turvotusten kadotessa saatat tuntea itsesi aikaisempaa hoikemmaksi.

VÄITE: Suolaa tulee liikaa.

Mahdollisesti. Valmiissa gluteenittomissa leipätuotteissa on usein enemmän suolaa kuin tavallisissa leivissä. Jos gluteeniton ruokavalio sisältää paljon teollisia leipätuotteita, suolaa voi saada ruoastaan huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Itse leivotuissa leivissä suolan määrää voi säädellä helposti.

VÄITE: Altistut ruokahuijaukselle.

Mahdollisesti. Gluteenittomuuden trendikkyyden vuoksi moni pitää ruokavaliota terveellisenä, ja myös elintarvikevalmistajat käyttävät tätä hyväkseen markkinoidessaan tuotteitaan. Voi olla, että päädyt mutustelemaan epäterveellisiä sipsejä, keksejä ja muffinsseja ainoastaan sen vuoksi, että niitä mainostetaan gluteenittomiksi.

VÄITE: Alat kuvitella vaivoja, joita sinulla ei ole.

Mahdollisesti. Uskomus, että teet jotain hyvää kehollesi, voi saada sinut tuntemaan olosi oikeasti paremmaksi. Samoin negatiiviset uskomukset ruoista voivat saada aikaan pelkotiloja ja tunteita näiden ruokien negatiivisista vaikutuksista. Jos ajattelet tiukasti gluteenittomuutta, saatat ajautua äärimmäisyyksiin. Gluteenifobia saattaa johtaa yliherkkyyden kaltaisiin tuntemuksiin.

Julkaistu alun perin Kauneus ja Terveys 7/2012.

  • Julkaistu 31.01.2014
  90   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Muuten ihan hyvä juttu, mutta väite, että gluteeni "muuttuu elimistössä nopeasti sokeriksi ja aiheuttaa insuliinitasojen nousun" ei pidä paikkaansa.

Gluteeni on proteiini. Se ei muutu yhtäkkiä elimistössä sokeriksi. Kuten tässäkin jutussa aikaisemmin todetaan, gluteeni päin vastoin on vaikeasti sulatettava proteiini, mikä taas voi liittyä sen aiheuttamiin oireisiin.

Kaikesta ei voi kuitenkaan gluteeniakaan syyttää.

Vierailija
# 3.3.2015 10:00   0   0 X Ilmoita asiaton viesti

Hyi kaikki dieetit vhh ja sun muut hömpötykset. Syöt vähemmän kuin kulutat laihdut syöt sitten mitä syöt. Nykypvnä netti on täynnä eri kalorilaskureita ja osa niistä jopa laskee macrotkin miksi ruveta sulkemaan ruokavaliosta hiilareita pois sitä sitten en ymmärrä. Sehän tarkottaa sitä että proteiinit ja rasvat ovat korkealla. Ylimääräinen proteiini kehossa muuttuu hiilareiksi ja liika proteiini on keholle kaikenlisäksi epäterveellistä maksa kärsii.

Vierailija
# 10.2.2014 00:19   1   0 X Ilmoita asiaton viesti

"Vaa’an viisari saattaa nytkähtää alaspäin myös silloin, jos ylipainoa on kertynyt sen vuoksi, että gluteeni on aiheuttanut suolistossa." Onko tämä lause jäänyt kesken?

Vierailija
# 6.2.2014 09:42   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

"onien asiantuntijoiden mukaan gluteeni aiheuttaa elimistössä tulehduksen kaltaisen tilan, kun se muuttuu elimistössä nopeasti sokeriksi ja aiheuttaa insuliinitasojen nousun." Höpö höpö, gluteeni on proteiini eikä muutu nopeasti sokeriksi. Hiilihydraatit ovat eri asia.

Vierailija
# 17.7.2013 16:34   2   0 X Ilmoita asiaton viesti

Itse olen käyttänyt vasta vähän yli 2 vuotta VVH -ruokavaliota ja olen ollut tyytyväinen en yksinomaan siitä ,että paino on muutaman kilon pudonnut ,vaan sitä enemmän ,että erilaiset reumakivut ovat hävinneet ja turha turvotus myös. Reumahan kuuluu myös näihin autoimmuunisairauksiin. Monilla on myös tullut astma ynnä diapetes lääkkeetömäksi ja jostain syystä näistä ei paljon puhuta,vain jostain laihdutusdieetista . Erilaisten kasvisten syönti on monipuolistunut entisestään.Myös erilaisten pähkinöitten ja erityisesti siementen käyttö on lisääntyny ja monipuolistunut leivonnassa erityisesti.Sieltähän löytyy mm hyvin terveelliset hamppu ja sokerijuurikashiutalee.tässä vain mainitakseni. Olen myös entisenä suklaafanina tutustunut tätä kautta raakasuklaaseen ja sen valmistamiseen . Sieltähän löytyy myös monenlaiset uudet térveelliset tuotteet .

Annikki
# 21.2.2013 09:12   13   0 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

Jousimies

Jousimies 23.11.-21.12.

Skorpionil

Skorpioni 24.10.-22.11.

Vaaka

Vaaka 23.9.-23.10.

Neitsyt

Neitsyt 23.8.-22.9.

keitto

Piparminttuöljy saattaa rauhoittaa vatsaa. Löytyykö amerikkalaisten uusista hoito-ohjeista jotain muuta...

kt0807_syotavanhyvat2

Erilaiset syötävät siemenet ovat oikeita terveyspommeja. Jo pienessä määrässä niitä on runsaasti hivenaineita, kuituja,...

kt0805_detox

Detox nousi länsimaissa muutama vuosi sitten pinnalle mahdollisena sairauksia ehkäisevänä terveydenhoitomenetelmänä, mutta sillä...

kt0906_superruoka1

Maksa Elimistöön kulkeutuu erilaisia haitta-aineita muun muassa ilmassa olevien ympäristökaasujen, savun ja kosmeettisten...

Kaikki jutut

Varjosta nena

Näin onnistut varmasti: 1. Tee ensin pohjameikki. Käytä nenän varjostukseen litteää, melko...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

KT0515 parasjuttu (1)

Mikä oli suosikkijuttusi numerossa 5/2015? 09.04.2015

KT0515 parasjuttu (2)

­Arvomme palautetta antaneiden kesken Omronin Jog Style -askelmittarin, jolla voi mitata koko  päivän...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Neitsynaamai

Hoida itseäsi ja unohda toisten syyttely. Jokaisen tähtimerkin kannattaa puuhastella jotakin pientä, uskoa itseens...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

KT1513 selviytyjaHeinilaukkanen1-

Hylätyksitulemisen pelko ja yksinäisyys ajoivat Heini Laukkasen anoreksiaan. Lopulta kuihtunut keho pakotti valitsemaan kuoleman ja elämän välillä.

Kasienpesu2

Jos laitat laukun vessan lattialle ja peität istuinrenkaan paperilla, voit altistua viruksille ja bakteereille. Katso ohjeemme hygieeniseen...

Suuseksi

Se on hitaampi virittää mutta kestää puolet pidempään kuin miehen. 10 tieteellistä faktaa huippukokemuksesta.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.