jooga

Apua astmaan

Astmaa voi hoitaa luonnonmukaisin menetelmin, avaavien lääkkeiden ohessa. Maalaisjärki auttaa löytämään sopivat hoidot.

TEKSTI LAURA HONKASALO

Saasteiden ja huonon huoneilman myötä astma ja allergia ovat lisääntyneet. Samalla avaavat ja ehkäisevät lääkkeet ovat onneksi kehittyneet paljon. Nykyaikainen astmalääke ei enää väsytä, ja inhalaattoreita on helpompi käyttää.
Astmaatikon ei kannata hylätä lääkkeitä ilman lääkärin lupaa, mutta vaihtoehtohoitojen avulla lääkkeiden tarve voi vähentyä. Samalla voi myös lisätä omaa hyvinvoin­tiaan. Useimmilla vaihtoehtohoidoilla, kuten suolahuonehoidolla tai ilmanpuhdistimilla, ei ole muita haitallisia sivuoireita kuin rahanmeno.

Muista liikunta

Tärkeintä astmaatikolle on säännöllinen liikunta. Liikunta sekä lääkitsee että ehkäisee. Astmaatikoille sopivia lajeja ovat kävely, uinti, pyöräily, pallopelit, voimistelulajit ja kuntosaliharjoittelu. Kovalla pakkasella kannattaa keskittyä sisäliikuntalajeihin, sillä pakkanen saattaa rasittaa hengityselimiä. Tosin hengitysilmaa lämmittävä suusuojain sekä kasvojen suojaaminen kylmältä saattavat mahdollistaa ulkoliikunnan kovallakin pakkasella.
Jooga ja pilates ovat hyviä lajeja astmasta kärsiville, sillä niissä keskitytään erilaisten tehokkaiden hengitystekniikoiden harjoitteluun. Molemmat lajit myös rentouttavat ja parantavat ryhtiä, minkä ansiosta hengittäminen tehostuu. Monissa joogakirjoissa neuvotaan erityisesti astmaatikoille sopivia asanoja. Professori Tari Haahtela muistuttaa, että joogaa on tärkeä harjoittaa asiantuntevan ohjaajan opastuksella.
– Jooga perustuu oikeanlaiseen hengitystekniikkaan, mutta astmaatikoilla vaarana on hyperventilaatio eli ylihengittäminen. Siitä voi seurata pakahduksen tunne ja paniikki.
Liikunta on luonnollinen keino myös painonhallintaan. Koska ylipaino pahentaa astmaoireita, astmaatikon on hyödyllistä pitää painonsa kurissa.
Mitkään tietyt ruoka-aineet eivät pahenna astmaa. Yleensä astmaatikon kannattaa noudattaa perusterveellistä ruokavaliota. Joidenkin tutkimusten mukaan ruoan lisäaineet saattavat vaikeuttaa astmaoireita, mutta puhtaaseen ruokavalioon on hyvä pyrkiä muutenkin.
Muista, että tietyt lääkeaineet, kuten aspiriini ja jotkin tulehduskipulääkkeet, saattavat pahentaa astmaa. Lue pakkausselosteet huolellisesti.

Antioksidantit

Joissakin luontaishoito-ohjeissa suositellaan astman hoitoon ravintolisiä, joissa on E- ja C-vitamiinia sekä seleeniä.
– Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että beetakaroteenin ja E-vitamiinin lisääminen itse asiassa lisää keuhkosyövän riskiä, Tari Haahtela sanoo.
– En suosittelisi antioksidanttihoitoa astmaan. Jollei tupakoi, keuhkosyövän riski tuskin suurenee, mutta silti ei ole suositeltavaa turvautua antioksidanttihoitoon, koska se on vielä kiistanalainen asia.
Astman lisääntymisen länsimaissa epäillään johtuvan myös muuttuneesta ravitsemuksesta. Astmaatikon kannattaa noudattaa maalaisjärkeä ja pyrkiä tavalliseen terveelliseen ruokavalioon.
– Välimerellinen ruokavalio suojaa monilta sairauksilta, kuten diabetekseltä, ja sen on havaittu olevan hyväksi myös astmapotilaille, Haahtela toteaa.
– Astmaatikko hyötyy perusasioista: liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Tupakoinnin lisäksi myös alkoholi pahentaa astmaa. Kaikkein parasta olisi puhdas lähiruoka, kuten vihannekset suoraan omalta kasvimaalta. Nykyaikainen ruoka on liian pitkälle puhdistettua.
Omega-3-rasvahappovalmisteiden mainoksissa näkee väitteitä, joiden mukaan omega-3 hyödyttää astmaatikkoja. Aiheesta ei kuitenkaan ole tutkimustuloksia. Kalan syömisen on havaittu ehkäisevän pikkulasten allergioita ja atooppista ihottumaa. Tosin omega-3-valmisteiden syömisestä ei ole astmaatikoille haittaakaan, ja koska ne lisäävät hyvinvointia ja ehkäisevät masennusta, ne voi hyvin ottaa osaksi ruokavaliota.
Astmaatikon on hyvä muistaa, että joissakin luontaistuotteissa saattaa olla yrttejä, jotka aiheuttavat allergiaa sisäisesti nau­tittuna.

Oikea hengitystekniikka

Pinnallinen hengitys saattaa pahentaa astmaoireita. Kiireen lisääntyessä hengityksemme tuppaa muuttumaan pinnalliseksi. Hengitystekniikkaa voi oppia esimerkiksi joogan ja Alexander-tekniikan avulla. Myös voice massage voi auttaa.
Hengitystekniikkaan kiinnitti ensimmäisenä huomiota ukrainalainen lääkäri Konstantin Buteyko, joka syntyi 1923. Buteyko perehtyi astman ja hengittämisen yhteyksiin tutkimuksissaan 50-luvulla, jolloin moni muukin tutkija julkaisi tutkimustuloksia hengittämisen ja sairauksien yhteyksistä.
Buteyko havaitsi, että ylihengittäminen on tyypillistä astmaatikoille sekä kohtausten aikana että niiden välillä. Lääketieteen auktoriteetit suhtautuivat nuivasti Buteykon tutkimustuloksiin, mutta 80-luvulla hänen menetelmänsä hyväksyttiin Neuvostoliitossa virallisesti. Buteykon päänäkemys oli, että astma on kehon puolustusmekanismi hiilidioksidikatoa vastaan.
Buteyko kehitti tutkimustulostensa pohjalta sarjan hengitysharjoituksia, joiden on havaittu parantavan astmaatikkojen vointia ja vähentävän lääkityksen tarvetta. Harjoituksiin kuuluu nenän kautta hengittämistä, hengityksen pidättämistä ja rentoutumista. Tekniikkaa käytetään myös uniapnean hoidossa. Buteykon harjoitukset ovat jossain määrin samantapaisia kuin joogaan kuuluvat hengitysharjoitukset.
Hapenottokykyä voi toki parantaa myös arkisin keinoin. Kiiruhtaessasi paikasta toiseen pyri hengittämään rauhallisesti, laske esimerkiksi neljään jokaisella sisään- ja uloshengityksellä. Tarkkaile hengitystäsi, jotta se ei muutu pinnalliseksi stressin lisääntyessä. Myös rentoutumislevyillä opetetaan hengitystekniikoita. Levyjä voi lainata kirjastosta.

Ilmanpuhdistin ei suodata siitepölyä

Kun tietoisuus ilman epäpuhtauksista on lisääntynyt, markkinoille on tullut erilaisia kotitalouksiin suunniteltuja ilmanpuhdistimia. Tari Haahtela ei usko, että puhdistimista on suurta apua astmaatikoille.
– Ilmanpuhdistin ei suodata raskaita hiuk­kasia. Esimerkiksi siitepöly laskeutuu pinnoille, kun taas ilmanpuhdistin suodattaa kiertävää ilmaa, jossa toki on jonkin verran pienhiukkasia. Enemmän hyötyä on tuuletusikkunaan asennettavasta suodattimesta.
Ilmanpuhdistin ei myöskään poista siisteyden tarvetta: astmaatikon kodin on oltava puhdas.
Akupunktiosta apua
Akupunktio ei suoraan helpota astmaa, mutta allergista nuhaa ja tukkoisuutta se saattaa helpottaa. Perinteinen kiinalainen lääketiede tuntee useita eri astmaatikkotyyppejä, joista tärkeimmät ovat kylmä- ja kuumatyyppi. Kylmätyypin oireet pahenevat kylmässä. Hän voi kiinalaisen perinteen mukaan hoitaa astmaansa esimerkiksi inkiväärillä ja ohrapuurolla. Kuumatyyppi kärsii rasitusastmasta, jota helpottaa esimerkiksi retiisi- tai porkkanamehu.
Tari Haahtelalla on hyviä kokemuksia naprapaatin ja osteopaatin käyttämisestä astmapotilaan hoidossa.
– Tutkimme, kummalla on voimakkaampi vaikutus hengitysteihin, perinteisellä hieronnalla vai osteopatialla, ja osteopatia oli selvästi tehokkaampaa.
Haahtela muistuttaa, että astman kurissa pitämiseen ei tarvita kalliita luksushoitoja.
– Jos rahaa on, mikään ei estä käymästä suolahuonehoidossa, sillä se rentouttaa ja parantaa hyvinvointia. Parhaiten astmaan auttavat kuitenkin terveet elämäntavat: säännöllinen liikunta, välimerellinen ruokavalio, tupakoimattomuus ja oikea lääkitys. Jos avaavaa lääkettä pitää ottaa usein, lääkitys ei ole tasapainossa. Avaavan lääkkeen ylikäyttö on vahingollista.

  • Julkaistu 17.06.2009

Artikkelin avainsanat

Ei avainsanoja

  90   16

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

olen sairastanut astmaa lapsesta saakka. olen pitkään yrittänyt vähentää lääkkeiden käyttöä jollain luontaishoidolla.eksyin taannoin bio-vitan sivuille ja luin sieltä astman ravitsemushoidosta. kokeilin e-epa kalaöljy,karnosiini ja vihersimpukkauute "koktailia"joita käytän nyt jatkuvasti.vaikutus oli yllättävän tehokas ja nopea.astmalääkkeen(symbicort)käyttö putosi murto-osaan.suosittelen!

pete
# 25.4.2010 22:24   3   1 X Ilmoita asiaton viesti

Niuhottajan maineenkin kestää, jos saa helpotusta oireisiinsa. Mielestäni on käsittämätöntä että joku viitsii leimata nipottajaksi kun toinen hakee itselleen siedettävää oloa. Sama juttu on siinä kun joutuu selittelemään muille juomattomuuttaan, oli syys sitten absolutismi, laihdutus tai ihan mikä tahansa. Aikuinen ihminen saa päättää itse, mitä jättää tekemättä ja mitä tekee.

Anne
# 25.6.2009 22:58   5   1 X Ilmoita asiaton viesti

Itse olen saanut helpotusta astmaani mm. nenäkannusta, ja liikunnasta. Vähensin myös alkoholin kulutuksen minimiin - ja painoani olen pudottanut hiljalleen alaspäin. Pyrin syömään terveellisesti sekä monipuolisesti. laitan yleensä ruuat itse alusta loppuun.

Elämäntapani ovat säännölliset niin arkena kuin viikonloppuisinkin. En tupakoi, enkä kapakoi. Vältän kemikaalialtistusta, hajustettuja tuotteita, voimakkaita hajuja ja käryjä, sekä tupakoivien ihmisten kanssa seurustelua.

Nyt astmaoireeni ovat näiden elämäntapamuutosten ansiosta helpottaneet - mutta olen saanut toisaalta myös niuhottajan maineen...

Vierailija
# 25.6.2009 16:26   4   1 X Ilmoita asiaton viesti

Olen kerran päässyt kokeilemaan suolahuonetta, ja kokemus oli hyvä. Tuntui todella että "ääni aukesi", vaikkei minulla suuria ongelmia hengitysteissä ole. Meitä muuten käskettiin laulamaan suolahuoneessa, että suola vaikuttaa paremmin.

Vierailija
# 18.6.2009 16:26   4   1 X Ilmoita asiaton viesti

Lisää aiheesta

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Geenitesti

Vaikka geenitesti on yksinkertainen toimenpide, verikoe tai pumpulipuikolla suun limakalvolta otettu näyte, harkitse sit...

Sussab1

"Syön kerran päivässä, aina ­samaan ­aikaan ja samaa ruokaa. Olen kokeillut ­jokaista rytmi...

Luusto2

Tiedätkö, missä kunnossa luusi ovat? Harva tietää. Suomessa on ainakin 400 000 henkilöä,...

Hannantehoviikkoresepti

Kyseessä ei ole mikään tiukka dieetti, vaan pääset opettelemaan monipuolista ruokavaliota tuntematta n...

uneton_nosto

 Jokainen kärsii joskus unettomuudesta. Poimi vinkit hyvään uneen.

keitto

Piparminttuöljy saattaa rauhoittaa vatsaa. Löytyykö amerikkalaisten uusista hoito-ohjeista jotain muuta...

atkinsjuttu

Lentoemäntädieetin kerrotaan syntyneen Amerikassa aikoina, jolloin lentoemäntä ei saanut ylittää tiettyä painorajaa! Tämä...

Kaikki jutut

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

KT0515 parasjuttu (1)

Mikä oli suosikkijuttusi numerossa 5/2015? 09.04.2015

KT0515 parasjuttu (2)

­Arvomme palautetta antaneiden kesken Omronin Jog Style -askelmittarin, jolla voi mitata koko  päivän...

Leijona

Leijona 23.7.-22.8. 06.04.2015

Kasienpesu2

Luuletko, että käsienpesu saippualla on pesun tärkein vaihe? Ei ihan, sillä käsien ja etenkin sormien...

Raitajalat2

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt...

kilpailutalue_nosto

Ohjeita on noudatettava tarkasti. Mitään ylimääräistä ei saa syödä, mutta mitä...

Kysely

Millaisen pyörän haluaisit hankkia:

Näistä keskustellaan

Kasienpesu2

Jos laitat laukun vessan lattialle ja peität istuinrenkaan paperilla, voit altistua viruksille ja bakteereille. Katso ohjeemme hygieeniseen...

Suuseksi

Se on hitaampi virittää mutta kestää puolet pidempään kuin miehen. 10 tieteellistä faktaa huippukokemuksesta.

Kuivatsilmat

Kuiva huoneilma ja tiivis tuijotus tietokoneen ruutuun ärsyttävät 
silmiä. Kuivat silmät voivat heikentää näköä, joten ota vaiva vakavasti.

Katsopakaulaa

Ikääntymisen merkit näkyvät usein ensimmäiseksi kaulan ja leuan herkällä iholla. Niitä kannattaakin hoitaa huolellisesti.

kilpailutalue_nosto

Sairaaladieetin nimellä kulkevan klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan palamista.

atkinsjuttu

Tämä pikakuuri perustuu suurimmaksi osaksi nesteenpoistoon

antiage_nosto

Käsien, jalkojen ja kainaloiden hikoilun kiusallisuuden tietää jokainen. Jos piina käy päivittä...

Kt8 vinkit

Poimi parhaat ideat ja varusta meikkipussisi kesään! Oikein valmistautunut voi nauttia lomasta ja auringosta täysin siemauksin.